Desfasurarea de forte din PNL privind reprimirea dlui Stolojan si respingerea platformei sale pare o risipa de energie - pentru un final prost. E limpede ca PNL nu se simte prea bine daca "patru valeti ai presedintelui Basescu" (cum le-a zis dl Crin Antonescu) au reusit sa-i provoace o asemenea criza taman inaintea intrarii in UE.

Imun la disputele interne, ministrul liberal de externe Ungureanu s-a aratat insa foarte optimist pe dinafara, de unde a prezis ca "Romania va fi tigrul Europei", in materie economica, fireste. Bietul tigru. Sa nu ajunga in cusca sau la circ. La fel de increzator s-a dovedit si presedintele Basescu: "Romania va fi o surpriza placuta pentru Europa". Asa sa fie.

Pentru inceput, ar putea sa fie o surpriza placuta si pentru Romania. Deocamdata, Romania traieste surpriza neplacuta din fiecare iarna si anume scumpirea gazelor. Identificarea vinovatilor n-a fost usoara.

PSD a cerut desfiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare a Gazelor Naturale, presa a descoperit ca PSD a transformat privatizarea Petrom si a Distrigaz in privatiune iar cativa lideri politici au gasit vinovatul in persoana presedintelui Basescu fiindca "ataca Rusia" - declarand ca UE trebuie sa evite dependenta de Rusia in materie de gaze fiindca risca sa se aleaga astfel si cu presiuni

politice. Care-i atacul? Dl Basescu n-a facut decat sa enunte un adevar elementar, de genul: iarna nu-i ca vara. Evident ca dependenta economica viciaza economia de piata si creeaza dependente politice.

Despre dependentele presedintelui Basescu a vorbit insa pe larg dl Ludovic Orban care a patruns in dependintele Palatului Cotroceni unde a identificat "charisma negativa" a presedintelui care "atrage atentia datorita ochiului stramb" si "are o figura de killer". In plus, dl Basescu e lenes: "eu il cunosc pe Basescu si in realitate, nu-i place sa munceasca.

Ii place Elena Udrea si whisky-ul". Placerile sunt mai amestecate: dlui Basescu ii place si dl Orban, fratele dlui Ludovic, pe care l-a sustinut pentru postul de comisar european iar pe dna Udrea a placut-o si dl Gusa care tocmai a marturisit c-a avut-o consiliera personala pe cand era secretar general al PSD. Mda. Asta ar fi trebuit sa fie o surpriza dar nu prea e.

Rezulta ca si dna Udrea e tot o mostenire de la PSD, ca si pretul gazelor, ca si matusa Tamara Zambaccian din pricina careia dl Nastase a fost trimis in judecata pentru luare de mita. Se vede ca placerile puterii sunt relativ comune dar plata e individuala.