Ministrul finantelor a fost invitat la intalnirea celor mai puternice fonduri de investitii din lume reunite in asociatia Russel 20-20.

La inceputul acestei luni, cu mare discretie, Sebastian Vladescu s-a urcat intr-un avion al companiei TAROM ce avea sa aterizeze, o ora si jumatate mai tarziu, la Kiev. Aici il asteptau, pentru a-l lua la intrebari, nu doar pe el, de buna seama, reprezentantii Russel 20-20.

Adica membrii celei mai cunoscute, prestigioase si puternice asociatii de investitori institutionali din toata lumea, care concentreaza un capital de 10.000 de miliarde de dolari. Nu, nu este nicio greseala. Sebastian Vladescu a fost invitat, a vorbit si a raspuns intrebarilor adresate de cei care controleaza un capital de 10.000 de miliarde de dolari.

Oamenii voiau sa stie ce se mai intampla prin aceasta parte a lumii, cum evolueaza economiile, cum se misca pietele de capital si ce domenii devin interesante, ca sa vada cand este cel mai bun moment pentru a directiona aici fluxurile financiare.

„ Totul a durat in jur de doua ore“, a precizat, pentru SFin, ministrul finantelor. „Am facut o prezentare de 10 minute, dupa care a existat o sesiune de intrebari la caream raspuns impreuna cu reprezentantul Bulgariei. Toti vor veni la Bucuresti, la un moment dat.

Acum si-au exprimat interesul de a avea contacte la nivelul autoritatilor, fara a stabili insa cand“, a continuat Sebastian Vladescu.

Nume de cod: R 20-20

Cine este Russel 20-20 si cum a ajuns Sebastian Vladescu sa vorbeasca intr-un panel in fata acestei selecte asistente? La o astfel de reuniune nu poti participa nici daca platesti sume uriase.

Trebuie sa fii chemat acolo, cineva girea-za cu autoritatea sa prezenta in sala dezbaterilor. Sebastian Vladescu, din partea Romaniei, si Solomon Passy, fostul ministru de externe al Bulgariei, au fost invitati de Equest, un fond de investitii britanic, membru al organizatiei, cu activitati in crestere in cele doua tari.

Russel 20-20 este o asociatie infiintata in 1990 de George F. Russel Jr, proprietarul si, din 1958, conducatorul uneia dintre cele mai mari companii de consultanta si management al investitiilor. Frank Russel Company are astazi 1.300 de clienti din 35 de tari de pe toate continentele si are relatii de afaceri cu clienti care controleaza peste 1.000 de miliarde de dolari, la nivel global.

In 1980, George si-a extins afacerile si acum administreaza 65 de miliarde de dolari in fonduri de pensii pentru institutii si persoane private. In 1990, el a avut o idee geniala: a adus sub aceeasi cupola 20 de fonduri de pensii si 20 de administratori de investitii, creand astfel unul dintre cele mai puternice grupuri financiare: Russel 20-20.

Cunoscuta in intreaga lume, aceasta asociatie de fonduri de investitii exploreaza continuu pietele emergente - Estul Europei, fosta Uniune Sovietica, China si India fiind principalele tinte. Din 1999, interesul pentru oportunitatile de investitii s-a orientat catre toate tarile in curs de dezvoltare.

Printre membrii sai cei mai cunoscuti la noi se numara AT&T Investment Management, Boeing, Citigroup, Equest, GE Assset Management, General Motors Investments, JP Morgan, Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corporation, Pruden-tial Investment Management.

Ucraina. La est de Romania

Pentru a alimenta cu informatii corecte analizele asupra oportunitatilor din pietele emergente, grupul a incurajat si sprijinit dialogul dintre membrii Russel 20-20, reprezentanti din structurile superioare ale guvernelor si lideri ai sectoarelor private din aceste tari.

Astfel de evenimente nu sunt date publicitatii, demersurile organizatiei fiind tratate cu mare discretie de autoritatile tarilor-tinta. Organizatia are insa doar rolul de a examina climatul de investitii din regiunile monitorizate, nu de a lua decizii de investitii in numele membrilor.

Decizia de a investi este luata apoi de fiecare membru in nume propriu. Grupul exploreaza oportunitatile de investitii bazate pe raportul risc/profit, iar deciziile de investitii sunt intotdeauna invaluite intr-o mare discretie.

Delegatii ale Russel 20-20 au calatorit din 1990 incoace in 18 tari - printre care si Romania, in anul 2000, eveniment ce nu a fost dat publicitatii - pentru a-i ajuta pe reprezentantii sai sa inteleaga mai bine sistemele politic, economic si cultural, precum si climatul de afaceri din aceste piete emergente.

Potrivit datelor de pe site-ul organizatiei, membrii Russel 20-20 au investit mai multe miliarde de dolari in tarile pe care le-au vizitat, iar potentialul de investitii viitoare este mult mai mare.

Ucraina a fost ultima tara vizitata anul acesta, interesul investitorilor fiind starnit de transformarile tot mai accentuate din economia acestei zone. Ce s-a intamplat pe parcursul intalnirilor e greu de spus, in conditiile in care astfel de evenimente nu sunt deloc mediatizate.

Doar presedintia Ucrainei a postat pe site-ul propriu un comunicat in care preciza ca Victor Yuscenko a adresat membrilor Russel 20-20 un mesaj in care i-a rugat sa ia mai repede decizia de a investi acolo. Aceeasi sursa enumera, printre subiectele de discutii, proiectele energetice si de crestere a eficientei energetice in aceasta zona a Europei.

Integral in Saptamana Financiara