Joaca de-a v-ati ascunselea dintre Guvern si microintreprinderi pare ca s-a incheiat surprinzator cu victoria totala a acestora din urma. Nu doar ca ele nu au fost fortate sa plateasca un impozit de 16% pe profit, dar pot opta pentru o rata de impozitare a venitului anual de numai 2% in 2007, fata de 3% in acest an.

Dupa ce in urma unei „erori materiale“ microintreprinderile riscau sa fie desfiintate si impozitate ca orice alta firma cu 16% pe profit, o alta „scapare“ a Guvernului face ca in continuare sa poata fi platite salariile prin intermediul lor.

Desi au dezbatut aprins asupra metodelor prin care sa poata evita aceasta situatie, guvernantii, voluntar sau involuntar, nu doar ca au legiferat folosirea microintreprinderilor pentru plata salariilor, dar au mai si micsorat rata impozitului pe venit cu 1 procent.

Cunoscut adversar al microintreprinderilor (desi intr-un interviu acordat SFin a recunoscut ca a folosit, la randul sau, acest mijloc in calitate de intreprinzator), ministrul finantelor Sebastian Vladescu a cedat presiunilor Parlamentului si a acceptat, in cele din urma, pastrarea statutului acestora. Cu o conditie: ca ele sa nu mai fie folosite pentru plata salariilor.

Solutia - redefinirea termenului: „O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale, b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv, c) a realizat venituri care nu au

depasit echivalentul in lei a 100.000 euro si d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice“.

Prevederile codului nu se pot aplica retroactiv

Numai ca, potrivit definitiei adoptate de guvernanti, prevederea referitoare la necesitatea realizarii de venituri de peste 50% din alte activitati decat cele de consultanta nu poate intra in vigoare pentru simplul motiv ca nu poate fi aplicata retroactiv.

Pe data de 31 decembrie 2006, din punct de vedere legal aceasta prevedere nu exista pentru ca ea va intra in vigoare abia pe 1 ianuarie 2007. Astfel, microintreprinderile care indeplinesc pe 31 decembrie 2006 conditiile impuse de fostul Cod Fiscal (care nu are nicio prevedere similara celei din noul Cod Fiscal) vor continua sa existe.

Cu alte cuvinte, in 2007 vor functiona microintreprinderile care, la 31 decembrie 2006, indeplineau conditiile in vigoare la acea data. Iar cum conditia referitoare la realizarea de venituri de peste 50% din alte activitati decat cele de consultanta nu va exista din punct de vedere legal in ultima zi a acestui an, anul urmator vor putea fi in continuare platite salarii prin acest instrument.

Noul Cod Fiscal va putea fi aplicat abia din 2008, pentru ca indeplinirea sau nu a acestei conditii va putea fi evaluata din punct de vedere legal doar pe 31 decembrie 2007.

Depasirea pragului de 100.000 euro, singurul pericol

Vor putea microintreprinderile care vor fi folosite pentru plata salariilor sa-si piarda statutul in cursul anului? Nu, cu conditia sa nu depaseasca pragul de 100.000 de euro.

„Daca, in cusul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor, efectuate in cursul anului fiscal.“

Alt an, o noua firma

Nici pentru 2008 cei care vor primi salarii prin intermediul microintreprinderilor nu au de ce sa se teama, daca sunt putini inventivi.

Daca pe 31 decembrie 2007 nu indeplinesti criteriile, fie ca ai desfasurat prea mult activitate de consultanta, fie ca ai depasit pragul de 100.000 de euro, nicio paguba: renunti la firma pe care ai folosit-o in 2007 si infiintezi una nou-nouta, o microintreprindere curata ca lacrima la sfarsitul lui 2007 sau pana pe 31 ianuarie 2008.

Integral in Saptamana Financiara