Cel putin 100 de persoane au fost rapite, marti, la Bagdad, dintr-o cladire a ministerului pentru Invatamant Superior. Atacatorii inarmati purtau uniforme ale fortelor de comando ale politiei irakiene, scriu agentiile internationale de presa.

Cinci politisti de rang superior au fost arestati, in acest caz, la ordinul ministrului de Interne.

"Ei trebuie sa fie retinuti pentru ca sunt responsabili de incident", a declarat pentru AFP, generalul Abdel Karim Khalaf.

Ministrul Abed Diab al-Oujaili a calificat actiunea drept "act terorist".

"Persoane inarmate au facut o descindere in Departamentul de Cercetare al Ministerului si au rapit 100 de persoane, angajati si vizitatori, dupa ce au infruntat fortele de paza. Cei rapiti au fost dusi spre un loc necunoscut.", a adaugat oficialul.

Ministrul a cerut suspendarea cursurilor in toate universitatile din Bagdad.

"Nu avem alta alegere, decat sa oprim desfasurarea cursurilor in Bagdad pana cand vom vedea cum evolueaza situatia", a declarat oficialul.

O sursa a serviciilor de securitate, citata de AFP, a declarat ca rapitorii au venit la bordul a 20 de vehicule si au oprit in fata cladirii guvernamentale. Apoi, i-au obligat pe oameni sa urce.

Rapirile in masa nu sunt deloc rare in Irak. Comunitatea sunita a denuntat, de mai multe ori, escaladarea violentelor de care s-ar face vinovati siitii.

Ministrul Invatamantului Superior, Abed Diab al-Oujaili, este membru al Frontului Concordia, principala coalitie sunita.