Inchiderea a doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui este asteptata cu ingrijorare de catre Bulgaria. Declaratiile in acest sens ale ministrului bulgar al energiei, care a pomenit de o posibila criza au starnit o serie de controverse in randul oficialilor Uniunii Europene. Acestia refuza insa orice negociere si nu doresc sistarea lucrarilor de oprire a reactoarelor de la Kozlodui.

Desi analistii economici cred ca Bulgaria detine destule rezerve energetice pentru a acoperi pierderea generata de inchiderea reactoarelor de la Kozlodui dar si pentru a-si respecta angajamentele fata de restul tarilor europene, ministrul bulgar al economiei, Rumen Ovcharov, crede ca Sofia risca intrarea intr-o criza energetica datorata inchiderii celor doua reactoare.

Ovcharov a declarat de mai multe ori ca o panica pe piata energetica va fi mai costisitoare decat toate cheltuielile prevazute pana acum, se arata intr-un comentariu publicat de Reteaua Balcanica de Investigatii Media.

Acesta a prevenit oficialii statelor membre UE in legatura cu pericolul aparitiei unui deficit energetic in sud-estul continentului, in conditiile in care Uniunea Europeana a cerut intreruperea celor doua reactoare nucleare de la Kozlodui, inainte de ianuarie 2007.

Ca raspuns la declaratiile ministrului bulgar, Andris Piebalgs, comisarul european in problema energiei, a clasificat comentariile de la Sofia ca fiind o incercare intarziata de a impiedica inchiderea centralei si a declarat ca nu vor fi alte discutii in legatura cu acest subiect.

Motivul pentru care UE considera necesar inchiderea centralei se datoreaza problemelor ridicate de vechimea acesteia. Centrala nucleara este considerata un pericol datorira aparaturii invechite, iar costurile pentru o eventuala modernizare ar fi mult prea ridicate.

Pana pe data de 31 decembrie 2006, Bulgaria este obligata sa inchida unitatile III si IV ale centralei, o clauza ce face parte din proiectul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana.

In anul 2002, alte doua unitati au fost inchise, aceasta masura favorizand negocierile oficialitatilor de la Sofia pentru aderare.

Problema centralei nu este, totusi, noua pentru autoritatile bulgare. Expertii in domeniul energiei nucleare au considerat necesara intreruperea reactoarelor inca de acum zece ani, pentru a evita posibile catastrofe datorate instalatiei foarte vechi.

Dezactivarea reactoarelor de la Kozlodui a reprezentat si una dintre principalele dezbateri din recenta campanie electorala desfasurate in Bulgaria.

In timp ce Georgi Parvanov, candidatul din partea socialistilor, a considerat intelegerea UE ca fiind cel mai greu compromis facut de Bulgaria in perspectiva aderarii, contracandidatul din opozitie, Volen Siderov, a promis ca va organiza un referendum pentru a se gasi o solutie la aceasta problema.

Pentru a mentine capacitatea Bulgariei de a exporta curent electric, statele membre UE au anuntat ca vor sprijini construirea unei noi centrale nucleare in orasul Belene. Proiectul prevede constructia a doua reactoare VVER de conceptie ruseasca de cate 1 000 megawati, identice cu cele de la Unitatile V si VI ale centralei de Kozlodui.

Lucrarile de constructie a noii centrale, castigate prin licitatie de compania Gazprom, vor dura aproximativ sapte ani si vor costa circa patru miliarde de euro.

Traducere de C. Marin