Vama germana a confiscat 117 containere cu articole de marca, contrafacute. Valoarea acestora se ridica la peste 383 milioane de euro. Dupa declaratiile presedintelui directiei superioare financiare din Hamburg, Horst Kallenbach, citat de agentia de presa germana DPA, aceasta „este cea mai mare confiscare mondiala de plagiate“.

„Si nu este sfarsitul.“ a adaugat Kallenbach. Alte containere suspecte, cu marfuri in valoare de 20 milioane de euro, sunt inca in curs de verificare.

Actiunea de confiscare a fost demarata acum cateva saptamani. In cursul unei razii la tigari de contrabanda, in luna septembrie, vamesii au descoperit traficul ilegal de plagiate. „Produsele de marca contrafacute erau ascunse dupa doua straturi de pantofi ieftini“ spune functionara vamala Sabine Heise.

In 115 containere s-au gasit contrafaceri la pantofii de sport Nike, Puma si Adidas. In celelalte doua, plagiate dupa ceasurile de marca Rolex, Chopard, produse textile si jucarii - de la articole pentru bebelusi de marca Disney, pana la pusti de jucarie cu luneta, un articol interzis pe piata germana.

Marfa contrafacuta a fost imbarcata in porturi asiatice, fiind destinata distributiei, din Hamburg, catre firme-fantoma din Austria, Ungaria si Italia. Vama germana nu a putut inca stabili daca este vorba de o banda, sau mai multe, responsabile pentru actiunea de contrabanda. Pana acum, n-au fost facute arestari pe teritoriul Germaniei, insa ancheta va fi extinsa la nivel international.

Plagiatele confiscate fac obiectul unei masive actiuni de distrugere, cu care se ocupa momentan trei firme specializate hamburgheze. O parte dintre pantofi sunt arsi, talpile sunt folosite ca material pentru fundamentele terenurilor sportive.

Dupa cum relateaza Deutsche Presse Agentur, in cursul anului curent, in portul Hamburg au fost deja confiscate marfuri contrafacute, in valoare de 107 milioane de euro. In anul 2005, valoarea marfurilor de marca plagiate descoperite pe intreg teritoriul Germaniei a fost de 213 milioane de euro, de 5 ori mai mare ca in anul 2004, cand ea s-a ridicat la 46 milioane de euro.