Familia Nastase a construit un veritabil pod aerian de dolari intre Bucuresti si Beijing pentru a cumpara bunurile cu care si-a utilat casele.

Rechizitoriul DNA in dosarul Zambaccian arata modul in care familia Nastase facea cumparaturi in China: sute de mii de dolari expediati fie prin curier diplomatic, fie mascati in topuri de hirtie de copiator. Marfa cumparata venea in tara in containere, expediate de fostul consul general Ioan Paun. Depozitia acestuia din urma detaliaza schema de lucru.

Calaretul chinezesc

Ioan Paun a cunoscut-o pe Dana Nastase in aprilie 2002, cind aceasta a facut o vizita privata de o saptamina in China, impreuna cu mama sa si cu cei doi copii. La finalul vizitei, cei doi au schimbat numerele de telefon si au convenit sa pastreze legatura, in vederea vizitei oficiale pe care Adrian Nastase urma sa o efectueze in iunie acelasi an.

In iunie, ultima zi a vizitei a fost alocata cumparaturilor, prilej cu care Adrian Nastase a cumparat o statuie din metal, reprezentind un calaret aproape in marime naturala. Cum statuia nu putea fi transportata in avion, a ramas ca Ioan Paun sa se ocupe de expedierea ei cu ajutorul unui container.

Inainte de a urca in avion, Daniela Nastase i-a inminat lui Paun 11.000 de dolari, spunindu-i sa-i pastreze pina la urmatoarea sa vizita in China.

Bani ascunsi

In august 2002, Dana Nastase s-a dus din nou in China, insa nu cu mina goala: o insotea Irina Jianu, la vremea aceea sefa Inspectoratului de Stat in Constructii. Numai ca Dana Nastase a prezentat-o pe Irina Jianu ca fiind om de afaceri, si nu ca demnitar.

Sotia premierului i-a dat lui Paun 30.000 de dolari, iar Jianu 17.000 de dolari, dupa care au purces la cumparaturi: Jianu - mai mult materiale de constructii, Nastase - mobilier si obiecte de decor. Consulul platea si se ocupa de depozitarea cumparaturilor intr-un hotel dezafectat, apartinind ambasadei.

Pe parcursul celor doua saptamini cit a durat vizita au mai sosit ceva bani de la Bucuresti, prin cursa Tarom: intr-o mapa neagra se afla un top de hirtie de scris cu un decupaj in centru, in care se aflau 30.000 de dolari.

Banii au fost cheltuiti in zilele urmatoare, insa consulul a avut grija, pentru a fi scutit de necazuri, sa tina o evidenta stricta atit a banilor primiti, cit si a bunurilor cumparate.

Suveica dolarilor

Schema a devenit ulterior industrie. In octombrie 2002, consulul a mai primit, tot prin curier Tarom, 90.000 de dolari mascati intr-un top de hirtie. In decembrie, Ioan Paun a venit in tara, prilej cu care a mai primit 20.000 de dolari si a prezentat Danei Nastase deconturi pentru cumparaturile din perioada septembrie-decembrie 2002.

In ianuarie 2003, a fost rindul Danei Barb, sotia premierului de atunci, sa viziteze China, cu prilejul Forum Invest. Aceasta i-a dat consulului inca 15.000 de dolari pentru cumparaturi viitoare.

In aprilie 2003, Dana Nastase si Irina Jianu au mers din nou in China, prilej cu care ii mai lasa consulului 130.000 de dolari, pentru ca dupa doua saptamini sa-i trimita din nou, tot prin curier, 60.000 de dolari.

In mai 2003, Adrian Nastase viziteaza din nou oficial China, prilej pentru Dana Nastase sa-i dea consulului un sac negru cu 200.000 de dolari. El a pastrat sacul pina acum si l-a predat anchetatorilor.

In cursul anului 2003, nu mai putin de 11 containere cu cumparaturile familiei Nastase au fost trimise in tara, pe adresa firmei Vertcon Bacau, indicata ca destinatar de Daniela Nastase si in care era asociata Irina Jianu. In sfirsit, in februarie 2004, Adrian Nastase a facut o ultima vizita oficiala in China, prilej cu care i-a dat consulului alte 80.000 de dolari. Insa si Dana i-a mai dat 20.000 de dolari.

Integral in Cotidianul