Trimiterea in judecata a dlui Nastase pentru luare de mita reprezinta o premiera absoluta in Romania - este primul fost premier care ajunge la tribunal dupa '89 - dar un fapt relativ curent in alte tari unde testul justitiei nu cruta pe nimeni. Nici macar cancelarul Kohl, reintregitorul Germaniei, n-a fost scutit de anchetarea unei presupuse finantari dubioase a partidului sau.

Sigur ca nu e deloc placut ca dupa ce ai fost in fruntea bucatelor si dadeai "lumina verde" justitiei in privinta dosarelor, - sa te trezesti ca justitia nerecunoscatoare te ia la intrebari. Asa incat dl Nastase acuza "jocuri politice" carora le-a cazut tap ispasitor pentru a ilustra lupta anticoruptie din Romania.

Insusindu-si automat argumentul "jocului politic", dl Geoana a admis totusi ca trimiterea in judecata reprezinta "o sansa si o izbavire" pentru ca dl Nastase "sa-si demonstreze nevinovatia" iar pentru justitie "o sansa de a-si demonstra impartialitatea". Venind in sprijinul acestei sanse, dl Geoana i-a aratat justitiei cum trebuie sa fie impartialitatea: "Nastase e nevinovat". Asa si e pana la pronuntarea sentintei.

Dar daca DNA dadea NUP in acest caz dupa toate dezvaluirile, casele, termopanele, mostenirile si celelalte accesorii aduse de subalterni din China, n-ar fi fost tot un joc politic? N-ar fi zis toata lumea ca la noi, indiferent ce se intampla, apare NUP-ul din poveste si inghite toate acuzatiile? Poate ca exemplul Nastase va fi un semnal si pentru actualii guvernanti ca perioada de gratie (16 ani)

in care nimeni nu era controlat cu ce pleca de la guvernare, a expirat. Ba, daca e sa-i dam crezare dlui Talpes urmeaza si deconspirarea averilor: "problema oligarhilor e intr-adevar serioasa si va urma dupa ce se va rezolva deconspirarea in lumea politica. Vom cunoaste inceputurile afacerilor lor". Si poate si sfarsitul unor cariere.

Filtrarea clasei politice si economice si lupta pentru supravietuire - in care premierul Tariceanu "e doar un baiat de mingi" (conform dlui Talpes) - produce deja cate trei tabere adverse pe un singur teren. Alarmat, dl Tariceanu a facut o vizita fulger la vestiarele deputatilor liberali iar rezultatul a fost miraculos: din cei 20 de semnatari ai platformei Stolojan n-au ramas decat doi.

Asa ca, premierul nu e chiar un baiat de mingi. Barbat de mingi, Gigi Becali e convins ca toate deconspirarile sunt in favoarea sa: "mi-e teama c-o sa raman singurul candidat la presedintie". Viteaz cum e, e capabil sa piarda chiar si asa.