Cel putin 22 de persoane, toate de nationalitate romana, au fost retinute de politia italiana pentru furtul mai multor cabluri de cupru. Traficul feroviar din nordul Italiei a fost dat peste cap din cauza acestor incidente, relateaza Financial Times in editia electronica de joi.

Bandele de infractori fura cantitati considerabile de cupru din fabricile italiene, din retelele de transport feroviar si chiar din cimitire, pentru a le expedia in China, au declarat oficiali din sectorul transporturilor italiene. Pretul acestui metal a crescut de sase ori in perioada noiembrie 2001 - mai 2006.

Federico Fabretti, purtator de cuvant cailor ferate italiene, a declarat ca in primele zece luni ale anului au fost inregistrate circa 1.000 de furturi, dublu fata de 500 cate au fost semnalate pe parcursul anului trecut.

Probleme similare au fost inregistrate si la companiile feroviare din Belgia, Franta, Elvetia si, evident, din Romania.

In Italia a luat astfel nastere o adevarata piata neagra a tranzactiilor cu acest metal, de la muncitorii care incarca vasele cu destinatia China pana la persoanele care falsifica documentele de transport.

In urma unei operatiuni desfasurate recent in portul Neapole, din sudul Italiei, politia a descoperit 20 de containere incarcate pe un vas cu destinatia China, iar autoritatile din Torino au confiscat la sfarsitul saptamanii trecute peste o jumatate de tona de cupru ascuns in padure.