Premierul Ungariei a vorbit romaneste, Marko Bela ungureste la deschiderea lucrarile sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei, scrie Gandul. Istoricii romani si maghiari vor colabora pentru a redacta un volum comun de istorie a Romaniei si Ungariei, scrie Adevarul. Trecutul tensionat, lipsa unei traditii a dezbaterilor si proasta comunicare fac dificila editarea unui manual de istorie comuna a romanilor si maghiarilor, scrie Cotidianul.

Premierul Ungariei a vorbit romaneste, Marko Bela ungureste

preluare Gandul

  • In loc de steagul Romaniei, autoritatile au arborat steagul Budapestei, tot rosu-galben-albastru, dar cu alta stema

  • Hardau a propus finantarea din bani romanesti a universitatii particulare "Sapientia" din Transilvania

    Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a deschis, ieri, la Budapesta, lucrarile sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei, cu o fraza in romaneste: "Salutam Romania in Uniunea Europeana". In schimb, vicepremierul Romaniei, Marko Bela, si-a tinut, tot discursul in limba maghiara. Gyurcsany a afirmat ca vechile invidii si adversitati trebuie lasate deoparte.

    "Nu-i un secret ca sedintele de guvern comune genereaza un interes atat de mare, pentru ca istoria a nascut multe sensibilitati dure", a continuat el.Totusi, premierul ungar a recunoscut ca e invidios pe Steaua in Liga Campionilor, fotbalul din Ungaria neavand acum performante notabile. Sedinta de guvern a avut mai degraba un rol decorativ, fiind, de fapt, un exercitiu de politica externa.

    Cand s-a vorbit de minoritati, premierul Tariceanu a spus: "Ungaria nu are de ce sa-si faca griji pentru minoritatea maghiara din Romania, pentru ca noi suntem un bun exemplu de respectare a drepturilor minoritatilor".

    Premierul roman a declarat raspicat ca "nu se are in vedere acordarea autonomiei pe criterii etnice" si nu are informatii despre un eventual referendum care s-ar pregati in Tinutul Secuiesc.
    Gandul.

    Romania si Ungaria rescriu istoria Ardealului
    preluare Adevarul

    Istoricii romani si maghiari vor colabora pentru a redacta un volum comun de istorie a Romaniei si Ungariei, realizat sub egida Academiei Romane si a Academiei Ungare de stiinte, au declarat pentru Adevarul surse diplomatice. Tema figureaza si pe agenda sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei, care se va desfasura astazi la Budapesta.

    Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a trimis deja o solicitare conducerii Academiei Romane, sa nominalizeze pana in decembrie membrii comisiei mixte din partea Romaniei. Termenul-limita pentru constituirea comisiei este iulie 2007, iar finalizarea proiectului a fost stabilita pentru 2010.

    Redactarea volumului de istorie romano-maghiar va fi facuta dupa modelul manualelor de istorie franco-germane, care au fost introduse din toamna aceasta in scolile din Franta si Germania si care ofera elevilor posibilitatea sa cunoasca evenimentele istorice comune celor doua tari, chiar si temele sensibile, vazute atat din perspectiva franceza, cat si din cea germana.

    "Sunt convins ca acest manual de istorie poate sluji, si in alte parti, drept invitatie la reflectie", a apreciat ieri ambasadorul german la Bucuresti, Roland Lohkamp.
    Adevarul.