Cel mai mare fotbalist din istoria Ungariei, Ferenc Puskas a incetat din viata, anunta mass media ungara, citata de agentiile internationale de presa.

Ferenc Puskas, 79 de ani, suferea de maladia Alzheimer si se afla sub tratament intensiv la un spital din Budapesta. Joi, starea sa de sanatate s-a inrautatit (pneumonie cu stari puternice de febra). Vineri dimineata, un purtator de cuvint al familiei a anuntat decesul celui care devenise din timpul vietii legenda fotbalului maghiar.

Povestea lui Puskas

In 1952 a condus nationala Ungariei spre medalia de aur la Jocurile Olimpice.

In 1953, a participat la una dintre disputele cutremuratoare din istoria fotbalului - Ungaria invinge Anglia cu 6-3, chiar pe Wembley, acolo unde britanicii nu pierdusera niciodata. "Si-acum sa curga vinul!" a strigat entuziasmat Gyorgy Szepessy, crainicul radioului de la Budapesta, la capatul intilnirii.

Un an mai tirziu, echipa-minune a Ungariei a pierdut titlul mondial intr-un context neverosimil: 2-3 in finala cu Republica Federala Germania, dupa ce a condus cu 2-0 in primele douazeci de minute. Mai mult, in faza grupelor din turneul gazduit de Elvetia, Ungaria se distrase cu echipa vest germana pe care o depasise cu 8-3...

In 1956, dupa revolta anticomunista de la Budapesta, a emigrat in Spania (cetatenia a primit-o in 1962). A fost angajat de Real Madrid unde a cistigat de trei ori Cupa campionilor Europeni. In finala din 1960, a marcat 4 goluri.

In Ungaria a jucat la un singur club, Kijpest, devenit ulterior Honved, echipa armatei (intre 1943 si 1956).

Ferenc Puskas

(1927-2006)

83 selectii pentru Ungaria, 4 selectii pentru Spania

Kijpest (Honved), Real Madrid

Campion Olimpic cu Ungaria (1952)

Vicecampion mondial cu Ungaria (1954)

De trei ori campion al Europei cu Real Madrid (1959, 1960, 1966).

Si-a inceput cariera de antrenor in 1969 si in palmaresul sau figureaza o finala a Cupei Campionilor Europeni - 1971, la comanda lui Panathinaikos Atena.