De la inceputul anului, pe teritoriul Romaniei s-au inregistrat pe cursurile de apa 84 de cazuri de poluari accidentale, cele mai multe fiind produse in luna octombrie. In topul agentilor poluatori se situeaza companiile SNP Petrom (5), Rafo Onesti (4), SC Suintest (2), dar si Penitenciarul Bacau (2), se arata intr-un comunicat al ministerului Mediului.

Cele mai multe poluari accidentale au fost inregistrate in Bazinul Hidrografic Siret (39), urmand Bazinul Hidrografic Mures (13), Bazinul Hidrografic Buzau-Ialomita (7 poluari accidentale identificate) si Bazinul Hidrografic Arges-Vedea (6).

Fenomenele au fost provocate de evacuarea apelor uzate in canalele de irigatii, depasiri ale valorilor maxime admise la indicatorii de calitate a apelor uzate evacuate, avarii ale conductelor, functionarea necorespunzatoare a statiilor de epurare si nesalubrizarea cursurilor de apa.

Cat priveste statistica pe judete, aceasta releva ca Bacaul a fost cel mai des afectat de astfel de accidente, cu 31% din totalul de poluari accidentale. Judetul Bacau este urmat de Hunedoara, Suceava si Ilfov.

In comunicatul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor se precizeaza ca in majoritatea cazurilor de poluari accidentale vina apartine companiilor private. Dupa identificarea poluatorului au fost aplicate amenzi contraventionale ori sanctiuni.

Valoarea totala a sanctiunilor aplicate poluatorilor de inspectiile teritoriale din cadrul directiilor de apa se ridica la suma de 1.971.900 RON. Cea mai mare amenda aplicata de inspectiile teritoriale din cadrul directiilor de apa, respectiv 80000 RON, a fost aplicata societatii Petrom pentru poluarea lacului Herastrau cu produse petroliere.

Ministerul Mediului recomanda agentilor economici sa accelereze procesul de realizare a investitiilor de mediu, pentru a elimina riscul producerii de accidente, care afecteaza sanatatea populatiei.