Salvamontistii si jandarmii montani au decis sa opreasca accesul turistilor pe potecile care urca spre crestele masivului.

Iubitorii drumetiilor montane trebuie sa-si puna in cui rucsacul si bocancii pana la primavara. Din cauza numeroaselor accidente montane care se produc in aceasta perioada, salvamontistii din Muntii Bucegi au hotarat ca traseele care fac legatura intre statiunile din zona si crestele masivului sa fie inchise circulatiei publice pana cand va veni primavara.

Inchise pana la primavara

Prima masura luata de salvatorii montani a fost aceea de atentionare a turistilor cu privire la gradul de dificultate a traseelor si montarea unor placute prin care acestia sunt informati ca accesul este interzis pana la 1 aprilie 2007.

In prezent, cele mai periculoase poteci de abrupt sunt chiar cele preferate de turisti pe timpul verii, respectiv cele care fac legatura intre statiunea Busteni si platoul Masivului Bucegi: Schiel, Jepii Mari, Jepii Mici, Valea Morarului, Valea Alba si Valea Cerbului.

"Starea traseelor este foarte buna deoarece am montat lanturi pe Jepii Mici si Jepii Mari, dar gheata de la 1.300 de metri persista. Este foarte periculos si de aceea am hotarat inchiderea traseelor pe toata zona de abrupt. O simpla drumetie pe timpul iernii pe aceste trasee poate insemna moarte sigura", a declarat George Cotinghiu, din cadrul serviciului Salvamont Busteni.

Turistii care au aflat primii de inchiderea traseelor au inteles pericolul si considera ca este o masura buna.

"Cred ca este una dintre cele mai bune masuri luate de salvamont pentru ca asigura o protectie a turistilor care nu au experienta, nu au poate educatia necesara, au varsta in care sunt putin mai temerari si cred ca se poate face orice traseu in orice conditii", a spus Ioan Lazar, turist din Bucuresti.

De aceeasi parere a fost si Elena Dinescu, din Craiova. "Inchiderea traseelor pe timpul iernii? Da, cred ca este o masura destul de buna, desi se gasesc destui care nu asculta de sfatul acesta si s-a si vazut care sunt consecintele", a declarat ea.

Integral in EVZ