Sanda Negroponte Tatarascu, Mircea Ionescu Quintus, Neagu Djuvara, Radu Campeanu si Dinu Zamfirescu i-au adresat o scrisoare deschisa lui Theodor Stolojan, in care il critica pentru ca "ucide dialogul inainte sa se nasca". Cei cinci sustin ca nu se opun revenirii sale in partid, dar doar in conditiile in care "respectati tot ceea ce nu ati respectat pana acum".

Textul scrisorii deschise

Domnule Theodor Stolojan,

Facem parte nu dintr-o generatie de sacrificiu, ci dintr-una sacrificata. Suntem cei care au aflat intr-un mod brutal ce este comunismul si care au vazut fata hidoasa a dictaturii. Dar am supravietuit. Iar odata cu noi, a supravietuit si liberalismul care ii pune laolalta pe cei ca noi si pe cei ca dumneavoastra.

Nu este un merit ca am suferit de pe urma sistemului, la fel cum nu este o vina ca ati facut parte din el.

Desi nu ne-a fost usor, am invatat sa privim cu luciditate trecutul si sa ne preocupam de viitor. Am lucrat pentru unificarea PNL si am cantarit bine toate deciziile pe care le-am luat, avand in minte un singur obiectiv: sa redam valorilor liberale importanta pe care o merita in orice societate democratica si, prin aceasta, sa consolidam un partid liberal puternic si mai ales unit.

Privim astazi cu deosebita atentie intreaga dezbatere legata de posibila revenire a domniei voastre in PNL. Vedem pe de-o parte ca sunteti dorit de unii colegi si respins de altii. De asemenea, ne este cunoscuta si ezitarea domniei voastre in a accepta revenirea.

Un singur lucru nu intelegem. Spuneti ca luptati pentru aceleasi valori ca si noi, ca doriti un PNL puternic si, mai ales, liberal, ca aveti solutii pentru partid si ca sunteti capabil sa le puneti in practica. Cu toate acestea, va ascundeti ezitarile in spatele unor conditii de neacceptat. Sustineti dezbaterea, insa doar ca paranteza a propriilor idei.

Doriti un dialog, insa, prin tot ceea ce spuneti, il ucideti inca inainte ca el sa se nasca. Va jigniti interlocutorul inca inainte de a-l saluta si vreti ca asa sa reconstruiti PNL.

Cu tot respectul pe care il avem pentru dumneavoastra, nu credem ca sunteti pe drumul cel bun. Nu stim ce anume va hraneste ura pentru conducerea partidului. Dar stim ca acest PNL nu este nici al lui Calin Popescu Tariceanu si nici al lui Theodor Stolojan.

Nu va cerem nimic altceva decat sa-i respectati pe cei care fac parte din PNL si care sunt acum nevoiti sa vada cum dumneavoastra si cei care va inconjoara incercati sa va sfasiati adversarii. Si culmea, in numele valorilor comune!

Poate ca sunt multe lucruri care va despart de Calin Popescu Tariceanu. Dar bunele intentii ar trebui sa va apropie. Nu va cerem mult. Doar sa aveti aceeasi responsabilitate fata de PNL pe care a avut-o si partidul fata de dumneavoastra. Nu am uitat ca ati devenit premier cu girul unei mineriade care a dezonorat Romania si ca in 1996 l-ati sustinut, sub propria semnatura, pe Ion Iliescu.

Nu am uitat ca anii pe care ia-ti petrecut ca liberal sunt mai putini decat anii de inchisoare ai multora dintre noi. Mult mai greu ne este sa uitam cum v-ati retras in campania electorala, cum v-ati ascuns la Cotroceni, refuzand orice contact cu partidul, cum ati acceptat sa fiti subalternul lui Traian Basescu si conducatorul unui grup de al carui valori ne indoim.

Cu toate acestea, noi nu respingem revenirea domniei voastre in PNL. Daca va angajati sa respectati tot ceea ce nu ati respectat pana acum, incepand cu statutul si terminand cu colegii, putem trece peste barierele care au aparut intre noi si domnia voastra in acest moment.

Daca puteti demonstra ca veti lupta pentru consolidarea partidului si a valorilor liberale, subscriem invitatiei de a va alatura din nou PNL.

Nu va impiedica nimeni sa reveniti. Nu va impiedica nimeni sa va sustineti propriile idei si nici sa luptati pentru a le pune in aplicare din functia de presedinte de partid. Sunteti liber oricand sa faceti acest lucru, in interiorul PNL, intr-o maniera democratica si civilizata. Aveti la dispozitie Congresul si votul liber exprimat al majoritatii din partid.

Aveti in noi garantia democratiei interne din PNL, a respectarii valorilor liberale si a corectitudinii oricarei dezbateri oneste. Insa nu va puteti astepta sa giram opinii, oameni si atitudini care nu au nimic in comun cu liberalismul.

Domnule Stolojan,

Cei de varsta noastra vin dintr-o lume in care ideile contau mai mult decat procentele, iar partidul mai mult decat liderii. Politica, asa cum o stim noi, ar trebui sa fie civilizata. Liberalismul, asa cum il stim noi, ar trebui sa fie distinct de alte doctrine. Iar PNL, asa cum il stim noi, ar trebui sa fie unit.

Daca sunteti sincer in demersul domniei voastre de a sustine partidul, renuntati la o atitudine si la un limbaj straine de orice principiu liberal. Daca sunteti onest, acceptati dialogul si nu inventati conditii si pretexte care sa-l blocheze. Daca aveti onoare, nu va negociati bunele intentii!"