Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a reclamat, duminica, la o conferinta de presa, presiunile politice care vin partea tuturor partidelor, pe motiv ca nu este dispus sa accepte ca energia electrica disponibila sa fie vanduta altfel decat prin bursa. "Orice interventie pe aceasta tema din partea oamenilor politici nu va da niciun fel de rezultat", a avertizat el.

Codrut Seres a precizat ca "a fost o chestiune de management" decizia de suspendare din functie a directorilor Electrica si Romgaz.

"A venit vremea sa renuntam la regionalisme", a spus Seres, referindu-se la modul deficitar in care au fost conduse cele doua societati, pe baza unei politici de interese marunte, adesea influentata de oameni politici. El a adaugat ca este timpul sa se dea socoteala pentru "tot felul de nerealizari".

Ministrul Economiei a precizat ca a demarat o ancheta la Electrica, pentru a stabili in ce masura licitatiile organizate aici sunt corecte, deoarece exista suspiciuni in legatura cu castigarea lor de catre aceleasi firme.

"Achizitia de bunuri si servicii trebuie facuta pe principii transparente. Orice interventie din partea oricui nu va avea niciun castig de cauza", a adaugat Seres.

"Daca se dovedeste ca cei doi directori nu sunt responsabili de nereguli, ei vor fi repusi in functie", a mai spus ministrul. Declaratiile lui Codrut Seres au fost transmise in direct de posturile romanesti de stiri.

In urma cu doua zile, Seres anunta ca i-a suspendat pe cei doi directori generali ai Electrica, Nicolae Coroiu, si Romgaz, Alexa Iakob, pentru o perioada de 30 de zile, timp in care Corpul de control al ministrului va face verificarile de rigoare.

Codrut Seres declara ca el si sotia sa sunt urmariti

Tot la conferinta de presa de duminica, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca atat el, cat si sotia sa sunt urmariti, "de dimineata pana seara", indiferent de rutele pe care le au in ziua respectiva. El a precizat ca a informat, deja, serviciile secrete romanesti pentru a lua masuri in cazul sau.

Intrebat ce politicieni sau ce persoane ar fi interesati sa-l urmareasca, Seres a raspuns: "Dupa scandalul vanzarii de energie electrica din aceasta primavara, la Turceni si Rovinari, dat fiind faptul ca anumite nume de firme au aparut, sunt convins ca dumneavoastra (n.r -ziaristii) veti verifica la Registrul Comertului apartenenta politica a actionarilor, veti vedea si persoanele care ma

abordeaza pentru a-i sustine. Sunt din tot spectrul politic, sunt din toate partidele politice, de aceea am si spus ca este o colaborare transpolitica pentru satisfacerea intereselor economice".

SPP spune ca Seres a fost urmarit doar de paparazzi

La doar cateva ore dupa declaratiile ministrului Seres, Serviciul de Protectie si Paza a anuntat ca, potrivit primelor investigatii, s-a descoperit ca doua dintre cele trei autoturisme care s-ar fi aflat permanent pe urmele ministrului apartin publicatiei "Atac".

"In urma verificarilor facute cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciul de Protectie si Paza a identificat cele trei autoturisme pe care domnul ministru Ioan Codrut Seres le-a comunicat, rezultand ca doua dintre acestea apartin unui trust de presa iar al treilea apartine unei persoane fizice", se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

Totodata, se precizeaza ca nu au fost identificate amenintari la viata demnitarului sau a familiei sale.

SRI a informat si el, anterior, ca ministrul nu a sesizat institutia nici in legatura cu amenintarile la adresa sa si a familiei, si nici la vreo ilegalitate referitoare la afacerile cu energie.

Jurnalistii de la "Atac" recunosc ca l-au urmarit pe Seres

Conducerea redactionala a publicatiei "Atac" a anuntat, duminica, intr-un comunicat de presa, ca "echipajele neidentificate" care l-au urmarit pe ministrul Codrut Seres apartin ziarului, insa precizeaza ca echipele "au actionat la vedere", fiind legitimate de persoane din anturajul demnitarului.

Potrivit comunicatului, doua echipe ale ziarului "Atac" au monitorizat, timp de doua saptamani, "activitatea extraprofesionala" a ministrului Economiei.

Jurnalistii au urmarit in special cheltuielile facute de demnitar, dar si "modul in care acesta a folosit bunurile statului, in interes personal. Absolut toate instantaneele realizeate de fotoreporterii Atac au fost publicate in ziar si au demonstrat ca personalul MEC si resursele ministerului sunt folosite discretionar", se mai precizeaza in document.

Potrivit "Atac", sarcina de serviciu a fotoreporterilor era de a stabili numarul autovehiculelor de care dispune ministrul Seres si numarul persoanelor angajate pe statele ministerului care presteaza activitati in interesul sau personal.

"Acest demers jurnalistic a debutat in urma cu doua saptamani, ca urmare a articolelor publicate in presa romaneasca, cu privire la situatia dramatica a elevilor care nu beneficiau de caldura in scoli.

Precizam, pe aceasta cale, tuturor institutiilor statului, abilitate cu protectia demnitarilor, ca ancheta noastra n-a pus niciun moment in pericol viata ministrului Seres sau a familiei acestuia. Jurnalistii cotidianului Atac n-au facut altceva decat sa respecte unul dintre principiile profesionale de baza: dreptul de a informa corect opinia publica", se mai arata in comunicat.