Alegerile parlamentare anticipate sunt considerate necesare de 39% dintre romani, inutile de catre 33%, iar daunatoare de catre 14%, potrivit unui sondaj de opinie realizat in perioada 7-13 noiembrie de Biroul de Cercetari Sociale.

De asemenea, 46% dintre respondenti considera ca presedintele Traian Basescu are cea mai mare nevoie de alegerile anticipate, 24% au mentionat la aceasta intrebare PD, 17% - PSD, 14% - Partidul Liberal Democrat (PLD) presupus a fi scopul platformei lui Theodor Stolojan, 14% au indicat "populatia tarii", 10% - PNL si 7% - PRM.

Totodata, 35% dintre subiecti sunt de parere ca motivul principal pentru care presedintele Traian Basescu sustine necesitatea alegerilor anticipate este crearea unei majoritati parlamentare confortabile, 25% au indicat castigarea puterii de catre partidele care il sustin (PD, PLD Stolojan), 18% s-au referit la inlaturarea de la putere a partidelor care "i se opun sefului statului" (PNL, PC),

iar 6% au spus pierderea unui numar important de voturi de catre partidele de opozitie (PSD, PRM).

Numai 27% dintre romani considera ca platforma lui Theodor Stolojan urmareste unificarea fortelor politice de dreapta, 31% cred ca scopul acestei initiative este ruperea Partidului National Liberal (PNL), in timp ce 42% nu stiu despre ce este vorba.

Desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul Romaniei separat de alegerile pentru Parlamentul European este dorita de 57% dintre respondenti, iar organizarea concomitenta a celor doua voturi a fost indicata de 27%. Totodata, numai 42% dintre romani au aflat de platforma politica lansata de Theodor Stolojan.

51% dintre subiecti cred ca aceasta initiativa se va transforma in partid politic, 20% cred ca nu va urma acest curs, iar 29% nu au stiut sa raspunda.

Sondajul BCS a fost realizat cu pe un esantion national reprezentativ de 1.155 persoane, selectate din 81 localitati urbane si rurale din 39 judete. Marja de eroare este de 3%.