Un experiment politic indraznet

Posibila solutie pentru PNL: alegerile preliminare deschise

de     HotNews.ro
Duminică, 19 noiembrie 2006, 0:00


Doi tineri analisti politici, Cristian Ghinea si Ciprian Ciucu, propun liberalilor o metoda inedita pentru rezolvarea conflictului intern: organizarea de alegeri deschise pentru functia de presedinte al partidului. Acestea ar permite oricarui roman interesat de soarta PNL sa-si voteze favoritul, chiar daca nu este membru al partidului.
 • Participa la sondajul de opinie (vezi coloana din stanga)

  Iata in intregime demersul celor doi licentiati in stiinte politice.

  Contextul

  Consideram ca actuala criza interna din PNL nu mai are solutie in conditiile in care cele doua tabere mimeaza negocierea. Este iluzoriu sa crezi ca presedintele actual, Calin Popoescu-Tariceanu, se va da pur si simplu la o parte. Este la fel de iluzoriu sa crezi ca Theodor Stolojan va reveni de unul singur in partid, fara sustinatorii sai.

  Negocierile fiind si inutile si imposibile, consideram ca doar o solutie care sa iasa din actualul cadru de dezbatere va putea pune capat actualului blocaj.

  Solutia

  Aruncam astazi manusa ambelor tabere liberale si le propunem sa lase publicul sa decida. Exista o modalitate democratica si curajoasa de depasire a acestei crize: organizarea unor alegeri preliminare pentru desemnarea unui presedinte al PNL, recunoscut de toate curentele miscarii liberale.

  Exista doua modele de alegeri preliminare:

  1. Alegeri preliminare deschise („open primaries”) - partidul ii cheama sa voteze pe toti cetatenii interesati
  2. Alegeri preliminare inchise („restricted primaries”) - voteaza doar membrii partidului, pe principiul „un membru = un vot”

  Dintre cele doua, noi propunem Partidului National Liberal prima varianta, mai democratica si cu mai mult avantaje pentru partid. In plus, nici nu poate organiza alegeri in care voteaza doar membrii de partid cata vreme o buna parte dintre „platformisti” nu mai sunt in partid in acest moment.

  Ce presupune aceasta solutie in practica?

  Cele doua tabere din PNL trebuie sa cada de acord asupra catorva elemente de baza:

 • Un cod de conduita in viitoarea campanie electorala interna;
 • Sa desemneze un grup de personalitati liberale, acceptate de ambele parti, care sa organizeze alegerile. Daca nu este posibil, sa apeleze la una sau mai multe organizatii civice cu expertiza in domeniul electoral (de pilda, APD);
 • Sa semneze un protocol de acceptare a rezultatului alegerilor;
 • Sa semneze un document programatic pentru structurarea viitoare a formatiunii conduse de presedintele ales prin alegerile preliminare, indiferent cine va castiga alegerile.

  Avantajele pentru PNL ar fi multiple:

 • Unitatea partidului, idee revendicata de ambele tabere, va fi asigurata;
 • PNL va deveni prin acest experiment curajos centrul de atentie al publicului interesat de politica, care va fi capacitat sa voteze cu partidul si la alegerile oficiale (inclusiv alegerile pentru Parlamentul European).
 • Subiectul va atrage atentia mass-media. Oricum, PNL atrage atentia presei acum, dar printr-un subiect pur conflictual. Campania electorala interna ar fi tot un subiect conflictual, dar va arata si un partid care a gasit solutii pentru conflict.
 • La sfarsitul alegerilor preliminare va avea o conducere politica cu o legitimitate larga. (atat membrii cat si simpatizantii se vor putea exprima democratic). Desi va exista o tabara nemultumita care se va manifesta in continuare, aceasta va trebui sa accepte noile reguli ale jocului, altfel s-ar compromite.

  Modele

  Alegerile preliminare deschise (“Open primaries”) - sunt un model de selectie a candidatilor raspandit mai ales in SUA. Principalele avantaje sunt: implicarea publicului larg in viata interna a partidelor, alegerea liderilor cei mai performanti pentru alegerile oficiale, posibilitatea de a mobiliza electoratul propriu.

  Cea mai spectaculoasa adaptare a acestui model in Europa a avut loc in Bulgaria in 1996. La acea vreme, partidele de dreapta nu puteau cadea de acord asupra unui candidat comun la alegerile prezidentiale.

  La initiativa unui think-tank din Sofia, criza a fost depasita prin recursul la acest model. Partidele respective s-au pus de acord sa sustina un candidat comun, selectat prin alegeri preliminare deschise. Presedintele Bulgariei de la acea vreme, Jelio Jelev, a participat la aceste primaries si a pierdut in fata aproape necunoscutului Peter Stoianov.

  Jelev a recunoscut rezultatul si nu a mai candidat pentru un nou mandat la alegerile oficiale. Peste 860.000 de bulgari au votat in aceste alegeri preliminare, mult peste numarul de membri inscrisi in partidele implicate. Procedura a atras atentia publicului larg asupra partidelor implicate si a facut din Stoianov favoritul pentru alegerile oficiale, pe care le-a si castigat.

  In ultimii 20 de ani, tot mai multe partide europene organizeaza alegeri preliminare. Cele mai multe prefera modelul de alegeri preliminare inchise („Restricted primaries”).

  Asa s-a intamplat cu Partidul Socialist Spaniol, Uniunea Crestin Democrata din Germania sau cu laburistii britanici. Recent, Partidul Socialist Francez si-a desemnat candidatul la Presedintia republicii prin aceasta procedura.

  Desi prezentam si acest model, noi optam ferm pentru alegerile deschise publicului larg, mult mai potrivite pentru situatia de criza interna in care se afla PNL.

  Pe linga factorul conjunctural specific PNL („platformistii” sunt formal in afara partidului, astfel incat alegerile accesibile doar membrilor nu i-ar implica, ratandu-se obiectivul mentinerii unitatii), exista si alte argumente pentru recomandarea noastra de adoptare a modelului alegerilor deschise.

  Restrictionarea votului doar pentru membrii de partid anuleaza mare parte dintre avantajele alegerilor primare. Politologia a documentat faptul ca in democratiile nedezvoltate, partidele au putini membri, care tind sa fie dependenti de lideri prin distribuirea functiilor. Alegerile interne nu duc astfel la o reala democratizare.

  Un alt caz este mita pentru membrii de partid care voteaza, unde este citat exemplul Taiwanului. Toate aceste probleme pot fi depasite prin recursul la publicul larg, mai greu de controlat sau cumparat.

  Mai mult chiar, avem in Romania un exemplu nefericit de aplicare a alegerilor preliminare inchise: PSD in 2004.

  De ce si-a ratat PSD alegerile preliminare?

  Alegerile organizate de PSD in 2004 pentru desemnarea candidatilor pe listele parlamentare au constituit un experiment nefericit, care aproape a compromis aceasta idee in Romania.

  Asa cum au fost organizate, rezultatul era previzibil (vezi articolul „Alegerile preliminare din PSD”, iulie 2004)

  Practic, conducerea PSD a facut toate greselile posibile:

 • a ales calea de mijloc, permitand doar membrilor sa voteze, intr-un partid care nu stia nici cati membri are exact, iar cei activi puteau fi usor controlati de liderii locali si centrali
 • a permis fraudarea propriilor alegeri, existand numeroase acuze in acest sens, pe care nu le-a investigat, preferand sa ascunda gunoiul sub pres.
 • nu a respectat pana la urma rezultatele, schimband locurile obtinute de unii membri locali, dand astfel impresia ca a fost doar un exercitiu de imagine neluat in serios nici macar de organizatori.

  PNL trebuie sa invete din greselile PSD si sa organizeze alegeri deschise. Trebuie pregatite minutios si rezultatul trebuie respectat.

  De ce facem acest demers?

  Consideram ca actuala criza a PNL este un bun prilej de a relansa dezbaterea privind democratizarea interna a partidelor din Romania. Acesta este un obiectiv de interes public si de aceea ne si implicam intr-o problema care nu ne priveste direct. Electoratul din Romania se simte instrainat de partidele cu orientare democratica si prefera ingrijorator de mult populist-extremistii.

  Si are si motive. Partidele din Romania nu raspund in fata alegatorilor si nici macar in fata membrilor simpli, fiind structuri unde decizia se concentreaza la varf. PNL poate sparge acest tipar, impuscand doi iepuri dintr-un foc: rezolvandu-si criza interna si oferind un exemplu celorlalte partide.

  Demersul nostru are la baza credinta ca partidele romanesti trebuie sa se deschida spre publicul lor, astfel si viata politica romaneasca va deveni mai democractica.
  Ca sa-l parafrazam pe Karl Popper, intrebarea legitima nu este „cine e cel mai potrivit lider pentru PNL?”, ci „cum putem organiza lupta politica interna astfel incat cel mai bun candidat, cu cele mai bune abilitati, sa ajunga la putere?”.

  Am urmat aceasta idee si atunci cand am sprijinit pana la un punct ideea PSD de a se democratiza, incercam acum sa promovam aceeasi idee si in cazul PNL.

  Recunoastem ca propunem un experiment inedit si curajos. Dar, si in politica, cei curajosi castiga.

  In nume propriu,
  Cristian Ghinea
  Editorialist Dilema veche, Cotidianul
  Ciprian Ciucu
  Editorialist Observatorul Cultural

  Cristian Ghinea este licentiat in Stiinte Politice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) Bucuresti. Scrie de opt ani rubrica politica saptaminala a revistei „Dilema” (ulterior „Dilema veche”). Tot la „Dilema veche” coordoneaza paginile de politica internationala „La fata locului”.
  Are o prezenta publicistica marcanta, scriind o rubrica saptamanala la Cotidianul si un editorial sindicalizat pentru Asociatia Editorilor si Patronilor din Presa Locala (preluat in opt publicatii din toata tara).
  A lucrat in diverse proiecte cu cele mai mai importante organizatii ale societatii civile: Societatea Academica din Romania, APADOR-CH, Freedom House - Romania, Centrul pentru Jurnalism Independent.


  Ciprian Ciucu este de asemenea licentiat in Stiinte Politice la SNSPA. Este comentatorul politic al saptamanalului „Observator Cultural”, unde are o rubrica permanenta, si a publicat in „Dilema Veche” si „Romania libera”.
  In perioada 1999 - 2000 a condus Centrul de Monitorizare a Activitatii Electorale din cadrul Partidului National Liberal.
  A lucrat ulterior in administratia publica, pentru Presedintia Romaniei si Ministerul Administratiei Publice. In prezent este specialist in politici educationale, dezvoltand proiecte anti-coruptie in sistemul romanesc de educatie si face parte din grupul de advocacy al Delegatiei Uniunii Europene - Team Europe.

 • Participa la sondajul de opinie (vezi coloana din stanga)


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  389 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   depinde cine le organizeaza (Duminică, 19 noiembrie 2006, 19:22)

   mircea [anonim]

   Sunt de acord cu Dl. Ghinea in principiu, nu pot insa accepta varianta tehnica pe care o vor dori candidatii. Dupa cum si dl. Ghinea probabil a aflat in timpul vizitei efectuate in vara in SUA, acolo alegerile preliminare sunt organizate de catre fiecare stat in parte, de catre autoritatile statele, prin secretarul de stat (ales, dar care nu e guvernatorul), care are atributia de a asigura alegeri corecte. de ce? pentru ca in etapa initiala de dezvoltare democratica, chiar si in SUA, s-a observat ca anumiti domni din partid incercau sa le organizeze astfel incat tot ei sa castige. avand in vedere antecedentele unor domni precum Tariceanu, Olteanu, Patriciu si Orban (in ce priveste aranjarea multor alegeri judetene in PNL si chiar la nivel central), nu pot sa am incredere ca aceasta competitie ar fi una corecta.
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Duminică, 19 noiembrie 2006, 20:01)

   unu [anonim]

   nici o grija, cu atentia lui basescu, doar deschise si obiective n-or sa fie..
  • 0 (0 voturi)    
   O problema (Duminică, 19 noiembrie 2006, 20:02)

   stefan [anonim]

   Propunerea nu e conforma cu statutul partidului. Ar trebui mai intai modificat statutul. Pentru asta trebuie congres extraordinar, care ar rezolva, implicit si statutar, problema conducerii partidului.

   Nu inteleg de ce asa multa lume nu poate dormi de grija PNL si a viitorului sau. Stiti cum este proverbul....

   PNL este o organizatie privata, de ce s-ar supune votului intregului popor? Doar nu mai suntem pe vremea PCR!
  • 0 (0 voturi)    
   PNL - partid NATIONAL "liberal" (Duminică, 19 noiembrie 2006, 20:12)

   PNL filiala PSD [anonim]

   partidele nu sunt organizatii private, sunt finantate si din banul PUBLIC, au asadar datoria sa raspunda INTERESULUI PUBLIC

   PNL dispretuieste interesul public de mult timp, ne-publicandu-si pe site istoria post-89

   Romanii au nevoie sa stie de care partid sa se fereasca, si nu pot cunoaste nimic despre PNL
  • 0 (0 voturi)    
   "solutie" (Duminică, 19 noiembrie 2006, 20:31)

   Bogdan [anonim]

   Solutia nr1 este de o ineptie fara limite deoarece nici un partid politic nu are peste 50%, deci raman mai bine de 50% alegatori ce sunt impotriva oricarui partid politic, deci prin astfel de alegeri "deschise" TOATE partidele ar fi distruse alegandu'se ce este mai bine pentru adversari( deci ce este rau pt ele)

   Solutia nr2 este de o demagogie rara, nu pentru ca nu s'ar putea aplica la limita, insa TOATE partidele se bazeaza pe REPREZENTANTI ce'si aleg conducerea. Asa incat nu vad de ce exceptia ar trebui sa existe tocmai la PNL.

   In ciuda faptului ca PNL are o conducere legitim aleasa, aceasi solutie se poate aplica pt PD, PSD si restului partidelor politice, si de ce nu si presedintelui si'n genere in orice domeniu unde exista contestatari. Si astfel ne vom petrece restul vietii tot alegand si alegand.
  • 0 (0 voturi)    
   parere (Duminică, 19 noiembrie 2006, 20:46)

   vali.d [anonim]

   Eu sint de acord daca organizarea va fi transparenta si as si participa la vot ptr ca la adevaratele alegeri vreau sa pot vota cu pnl(in formula adecvata).Ma indoiesc ca Tariceanu are taria de a accepta asa ceva,ptr ca asa cum spuneam si alta data mi se pare f fricos(in comaparatie cu el Nastase e zmeu).Ramine doar sa speram,dar nu cred ca-si lasa Patriciu soarta in mina plebei.
  • 0 (0 voturi)    
   Din pacate... (Duminică, 19 noiembrie 2006, 21:02)

   elena [anonim]

   ...in Ro nu sunt destui oameni deschisi care sa pune in aplicare solutia propusa. Din pctul meu de vedere solutia nr 1 ar merita incercata de PNL.
  • 0 (0 voturi)    
   dle Ghinea, ma dezamagiti (Duminică, 19 noiembrie 2006, 21:06)

   sisilvia [anonim]

   1. in caz ca nu e evident pt. dvs.Stolojan urmareste distrugerea PNL, nu castigarea functiei de presedinte. Cititi faimoasa "platforma" liberala si veti intelege.
   2. nu mai e o lupta interna a PNL, principalii protagonisti ai platformei Stolojan fiind exclusi legal din acest partid. De ce nu se constituie "platforma" ca partid?
   3. Metoda „open primaries” mi se pare o prostie intr-o tara in care exista un numar mare de partide.
   Cu toata stima,
   O licentiata a Facultatii de St. Politice. Univ. Bucuresti
  • 0 (0 voturi)    
   Pt 8 Am citit Platforma si nu vad niciunde (Duminică, 19 noiembrie 2006, 21:20)

   Elli [anonim]

   ca sutinatorii platformei doresc distrugerea PNL.

   Nici mie nu-mi place actuala conducere a PNL si as vrea sa pot vota in viitor cu acest partid cu care am votat ani de zile.
  • 0 (0 voturi)    
   Am putea sa organizam si un referendum (Duminică, 19 noiembrie 2006, 21:26)

   bbbb [anonim]

   iar daca ma uit pe rezultatele celor doua sondaje publicate astazi, nu am nici un dubiu ca va iesi cine trebuie ... presedintelui.

   daca electoratul din Romania se simte instrainat de partidele cu orientare democratica (starnind astfel ingrijorarea societatii civile) atunci probabil ca d-l. Stolojan are posibilitatea sa formeze un partid nou, acel PLD, despre care se tot trancaneste, care sa corespunda criteriilor de democratizare interna solicitate de public, analisti etc ...
   Dar cum BCS-ul de astazi releva (in pag. 19) ca din bazinul PD-ului isi va lua PLD Stolojan cele mai multe procente, nu prea cred ca se va intampla asta ... nu-i ramane decat sa incerce incorporarea PNL-ul la populari.
  • 0 (0 voturi)    
   brilianta ideea (Duminică, 19 noiembrie 2006, 21:45)

   Daniela [anonim]

   E o salutie barbateasca si curajoasa. Nu doar pentru toate partidele care vor sa se deschida cu adevarat electoratului.
   Nu stiam ca si C. Ciucu e comentar politic. O supriza placuta.
  • 0 (0 voturi)    
   liberalii ascunsi la dilema (Duminică, 19 noiembrie 2006, 22:32)

   bet traian [anonim]

   In momentul in care PD ar vrea sa se ajunga la alegeri anticipate, asta ar mai lipsi PNL, sa se gaseasca prinsi intr-o competitie politica "deschisa" cum propun, cu curaj, cei doi analisti de la Dilema.
  • 0 (0 voturi)    
   Manipularea mediatica (Duminică, 19 noiembrie 2006, 22:54)

   Gheorghe [anonim]

   Manipularea mediatica lanseaza teoria alegerilor deschise sa demonstreze ca Tariceanu nu-i barbat, pentru ca a evitat confruntarea cu Stolojan.
   Liberalii sa-si aleaga liderii pe care doresc si sa mearga pe mana lor la alegerile parlamentare, iar Stolojan daca tot are asa mare audienta s-si faca propriul partid.
   Electoratul o sa voteze la parlamentare partidul si echipa in care are incredere.
  • 0 (0 voturi)    
   hai sa fim seriosi (Luni, 20 noiembrie 2006, 0:14)

   Bogdan [anonim]

   Acum hai sa bagam in seama doi putoiu, care fac "political science" si sa facem "preliminary" alegeri, nu? Bravo, dragutilor, lasati, faceti voi in teorie ca e mai bine.
   Si pentru hotnews: extraordinara propunerea, la fel ca initiatiativa voastra de a o publica aici.
  • 0 (0 voturi)    
   Cititorii au decis: . E o prostie ! (Luni, 20 noiembrie 2006, 0:51)

   Dr. A [anonim]

   Acuma eu nu zic ca cai doi nu au dreptul sa-si breveteze la OSIM ideea daca ar fi noua si nici sa o puna in aplicare daca ar fi buna de ceva.
   E evident ca aplicand acestei propuneri propria metoda ... un test elementar... . rezulta, cu votul majoritatii, ca e o prostie (vezi sondajul de pe site).
   Acuma daca doriti sa iasa Becali presedinte la PNL, sau Iliescu... sau Adrian Copilu Minune ..... aplicati votul deschis. Daca va intereseaza ce se intampla in PNL faceti o adeziune, platiti 1 leu cotizatia lunara, si puteti vota pe cine doriti. Daca aveti rabdare 6 luni/ 1 an puteti sa fiti si ales ... cu conditia sa va voteaze si ceilalti membrii.
  • 0 (0 voturi)    
   nu va merge (Luni, 20 noiembrie 2006, 0:52)

   cristian [anonim]

   din pacate niciuna dintre idei nu poate fi transpusa in practica in Romania de astazi. in cazul primului model, el va fi esua din cauza culturii participative foarte slab dezvoltate in Romania. mai simplu, nu va veni nimeni la urne, sau vor veni cei adusi cu autobuzele, care vor avea indicatii precise de vot. al doilea model este exclus pentru ca niciun partid din Romania nu are o evidenta clara a numarului de membri, iar "peste noapte" vor aparea sute, poate mii de membri PNL cu indicatii clare pe cine si cum sa voteze.
   pe langa aceste aspecte se ridica si alte intrebari. cine plateste pentru asa ceva si din ce bani? cum se va organiza votul si unde? va avea loc o campanie? cand si pe ce pe perioada? si din nou cu ce bani se va desfasura campania? cine reglementeaza acesti bani? prea multe intrebari si prea putine raspunsuri.
   apreciez efortul celor doi politologi, insa demersul are mici sanse de reusita si din cauza atitudinii politicienilor romani. domnul forumist Bogdan reprezinta cel mai clar acest model. considera ca acel carnet de partid il face atotstiutor in politica si ii da dreptul sa catalogheze drept "putoi" doi specialisti in stiintele politice.
  • 0 (0 voturi)    
   open primaries nu sint fara probleme (Luni, 20 noiembrie 2006, 1:00)

   Alexandra [anonim]

   Felicitari pt idee si pt dorinta de
   Open primaries nu sint insa fara probleme. Israelul a adoptat astfel de alegeri (pt a contrablanasa lista inchisa si pt alegerea PM cind alegerile pt aceasta functie erau directe). Studiile stiintifice (de political science) au aratat insa destul de clar ca cei care au votat in aceste alegeri nu au fost doar cei care ar fi votat vreodata sau ar fi considerat macar sa voteze respectivul partid ci chiar membri sau simpatizanti ai partidelor rivale cu un interes in alegerea candidatilor mai slabi, mai putin cunoscuti sau chiar compromisi pt a mari sansele propriului partid si nu ale celui in ale carui primaries votau. Fara a face scenarii exagerate e f plausibil ca multi PD-isti sa voteze, iar decizia din cadrul PNL nu e logic sa apartina decit votantilor/membrilor PNL.
  • 0 (0 voturi)    
   political science (Luni, 20 noiembrie 2006, 1:12)

   Alexandra [anonim]

   Trei mici comentarii:
   pt 1: Political science oricit vi s-ar parea contrariul nu e ceva f popular si cunoscut in Romania unde e confundata cu analiza politica eseistica. Stiinta politica daca e facuta bine poate avea implicatii practice si poate realmente contribui la imbunatatirea sistemului politic si al functionarii lui.
   pt 8: ca absolvent(a) de stiinte politice ar fi preferabil sa aduci argumente nu doar afirmatii. Chiar daca plauzibile nu au prea multa greutate
   Si o precizare (care intareste si ce spune 3)
   In SUA nu in toate statele si nu ambele partide au open primaries (28 de state au closed si 4 alt tip, de exemplu celebrele primaries din Iowa care sint niste deliberari in nr mic in diverse case private!!!). Plus ambele partide au primaries si nu poti vota in ambele asa ca ai de ales intre un vot negativ (adica la partidul opus) si unul pozitiv (pt candidatul tau) in caz de open primaries. In majoritatea cazurilor in SUA nu inseamna ca cineva care e registered Democrat poate vota in Republican primaries si vice-versa. In SUA esti inscris in registrul electoral/listele de alegatori ca Rep, Dem sau neafiliat. Cei inregistrati nu au carnet de partid si nu sint obligati sa voteze cu respectivul partid, asa cum multi sint inregistrati neafiliati dar nu isi schimba niciodata votul. Regulile pt neafiliati variaza, pot sau nu vota, iar uneori chiar in acelasi stat pot vota in Rep dar nu in Dem primaries. Organizarea interna a partidelor din SUA e f speciala si nu se regaseste nicaieri in lume asa ca nici experienta lor nu e usor de reprodus. Iar sistemul functioneaza datorita intregului set de reguli si de circumstante. PNL ar risca sa aiba o conducere aleasa de PD, PSD, PRM, sau oricine altcineva decit votantii lor...
  • 0 (0 voturi)    
   putoi si political science (Luni, 20 noiembrie 2006, 1:18)

   Alex [anonim]

   E tare enervanta chestia cu putoii: cind doi tineri cu pregatire ramin in domeniul lor si propun ceva, cu argumente si cu explicatii sint numiti putoi, cind bat cimpii precum tinerii politicieni nu sint putoi sint generatia asteptata!
   Sigur ca nu au evaluat toate pro si cons ale alternativelor dar e totusi o idee interesanta si laudabila care trebuie discutata cu argumente nu cu invective... dar cind ne uitam cu totii la Becali e greu sa ne mai folosim creierul...
  • 0 (0 voturi)    
   buna-credinta, unde e? (Luni, 20 noiembrie 2006, 2:18)

   portalis traian [anonim]

   Referitor la ceea ce sustine nr. 18, cred ca nici chiar maestrulul Valeriu Stoica nu i-ar fi usor sa gaseasca buna credinta declarata in demersul celor doi tineri analisti politici intr-o problema care nu-i priveste direct. As vrea si eu, va rog, o evaluare a gravitatii problemei PNL-platforma pentru democratia romaneasca.
  • 0 (0 voturi)    
   ce'a mai prosta ideie, ever! (Luni, 20 noiembrie 2006, 2:18)

   FROGGY [anonim]

   pai asta'i de departe, ce'a mai proasta ideia. Ce interes are Tariceanu sa accepte asa ceva, mai ales cand Stolo are o cotatie la populatie mult mai buna decat el? Daca le face in partid, si le pierde in partid, aia e una. dar s'o deschida la tot boborul (adica inclusiv membri PD, care ar putea sa'si exprime si ei "optiunea" pt. conducerea PNLului) nu vad care e logica.

   da nu'i nimic, facem scandal mare pe ideia asta, ca sa fim siguri ca CPT nu poate pune in aplicare alegeri preliminare pt. membri PNL.
  • 0 (0 voturi)    
   O idee shoada (Luni, 20 noiembrie 2006, 9:52)

   Conciliant [anonim]

   Asta kiar ca e o tampenie, ce legatura are "poporul" cu PNL-ul. Tinerii astia kiar ca nu sunt coptzi la cap.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu accepta Tariceanu asa ceva ! (Luni, 20 noiembrie 2006, 10:41)

   Claudiu [anonim]

   "Intoarcerea spre popor" este ideea lui Basescu iar lui Tariceanu ii repugna initiative "tip"Basescu" :))
  • 0 (0 voturi)    
   De unde va inspira atata prostie? (Luni, 20 noiembrie 2006, 11:14)

   illuci [anonim]

   Va marturisesc ca aceasta este ,de departe cea mai tampita idee aparuta in presa scrisa,iar daca acesti anonimi isi imagineaza ca se vor remarca prin astfel de demersuri,care tin cel pitin de paranoia,atunci ma intreb ce cauta ei aici,sau mai bine zis pe cine servesc.Nu propuneti domnilor ca sa se faca alegeri pentru posturile de jurnalisti,si sa hotarasc eu ca dumneavoastra nu aveti dreptul sa scrieti ?Sunteti de o incompetenta crasa!Mai ramane sa cereti alegeri,cine sa conduca familia premierului,ca poate aveti afinitati pt sotia acestuia.De ce nu ati cerut astfel de alegeri in PD,PSD sau oricare alt partid.Mai bine spuneti deschis ce aveti de spus,nu va ascundeti in spatele acestor propuneri,fiindca este evident ca il slujiti pe Traian Basescu.Va spun o noutate,pt voi:bine sau rau,lasat-ii pe liberali sa isi aleaga presedintele,fiindca oricine are raspundere pt faptele care le face,nu tot poporul nici macar o "somitate" ca Ghinea
  • 0 (0 voturi)    
   n-ati inteles nimic (Luni, 20 noiembrie 2006, 11:15)

   mario [anonim]

   conciliant, dar scrut la minte

   Pai citeste si tu atent! Chiar asta era ideea. Adica sa democratizeze partidele!!!

   ca-si rezolva liberalii treba, asta va fi sau nu va fi. Exercitiul in sinte este buuun
  • 0 (0 voturi)    
   Nasol (Luni, 20 noiembrie 2006, 11:21)

   Jean de la Craiova [anonim]

   Daca te uiti pe comentariile scrise de diferiti cititori, iti vine sa te impusti. Romanii, ca natie, sunt un popor anti-constructiv. Bai, deci vin niste oameni super oke, cu o propunere decenta, constructiva. Evident ca se gasesc cei cativa zeci de neurori rataciti in capul unora dintre cititori sa vomite prostii... Parca sunt prea multi prosti in tara asta, prea multi cretini....mai citesti si comentariul unei individe care se simte indatorarata sa spuna ca ea este "licentiata a univ Brasov de stiinte politice" . Femeia aia nu gandeste. E la fel de stupida ca o taranca din cucuienii din deal. Ce o fi invatat ea la fac aia de e asa mandra de ea, doar Dzeu si maica-sa stiu. Probabil ca marea licentitata este acum, ceva o secretara sau o pseudo ziarista la nu stiu ce firma de 2 lei..Ma enervez pe natia asta de cretini. Sa-si puna si ei capul la contributie sa vina cu ceva, sa gaseasca niste solutii si sa le puna in practica..POPOR DE SEMINTARI SI BAUTURI DE BERE LA 2 LITRII. BECALII AR TREBUI SA VA FIE PRESEDINTE.. By the way, romanii sunt paranoici, sufera de conspiratita cronica..
  • 0 (0 voturi)    
   cata frica... (Luni, 20 noiembrie 2006, 13:39)

   suca [anonim]

   cata frica a bagat hotnews cu propunearea asta in "liberali" :)
   daca sunt asa democrati cum se tot declara nu ar trebui sa le fie frica de asemenea alegeri.
   poate-mi raspunde si mie cineva de unde vine frica asta de ajungi sa faci doi jurnalisti buni in fel si chip. de a aduce contraargumente de genul gica contra
   altu cica de ce s-ar supune pnl-ul votul intrgului popor ca nu mai suntem pe vremea pcr-ului
   pai domn stefan tocmai ca nici aia nu se supuneau votului poporului si nici psd-ul si nici pnl-ul.
   si-n al doilea rand cum adica sa nu se supuna votului meu? pai mama lor de politicieni si partide, nu de pe urma mea huzuresc in masini de lux si vile? nu noi ii platim?
   de ce sa-i platesc incontinuare si cand se cearta?
   de ce sa nu punem capat acestui conflict obositor? sa asteptam iar sa se-ntoarca psd-ul?
  • 0 (0 voturi)    
   @26 (Luni, 20 noiembrie 2006, 13:39)

   sisilvia [anonim]

   nu m-a cuprins boala laudaroseniei ci am spus ca sunt licentiata in St. Politice pentru ca intregul articol de mai sus pune mare pret pe calitatea de licentiati in St. Politice a celor doi initiatori. De parca ar trebui sa cadem pe spate si sa luam de bune toate propunerile celor doi specialisti in ale politicului. Din punctul meu de vedere nivelul facultatilor de st. politice din Ro e unul modest tinand cont ca maj. profesorilor sunt proaspat formati iar materia inca neconsolidata. In schimb risti sa ti se insufle multe fumuri in cap... L-am avut decan pe Cristian Preda, un model de cum sa emani tot felul de enormitati imbracate intr-un vocabular elevant. In comparatie cu profesorii pe care i-am avut in Italia, hehe, cale lunga.


   Cat despre "posibila solutie pentru PNL" pe care dl. Ghinea si Ciucu o propun, mi se pare o idee luata de-a gata din manual, care suna frumos dar nu prea tine cont de situatia actuala a partidului si a scenei politice romanesti. Aceasta metoda a folosit-o Prodi pentru a fi desemnat candidat in alegerile prezidentiale din partea coalitiei L?Unione, dar a fost un exercitiu de imagine pentru ca practic nu avea contracandidat. S-a simulat o interactivitate cu electoratul, dar conditiile de acolo sunt departe de ce avem noi azi in PNL. Cum ziceam si mai jos, am indoieli ca Stolojan isi doreste cu adevarat sa conduca PNL. Un PNL puternic, stabil, cu un ritm ascendent si in adevarata traditie liberala. Are un limbaj destructiv si autodesctructiv care urmareste de fapt daramarea acestui partid, sau a acelei parti din partid care nu agreeaza colaborarea cu Traian Basescu. Cam asta e principala mea critica, si anume ca cei doi initiatori ai solutiei “Open primaries” pentru PNL nu au luat in considerare buna credinta a celor doi posibili candidati.
   Fara a mai pune la socoteala ce ar insemna asemenea alegeri la o populatie de 22 milioane de locuitori. N-ar strica un simt al realitatii un picutz mai dezvoltat.
  • 0 (0 voturi)    
   PNL-ul... (Luni, 20 noiembrie 2006, 14:07)

   gabi [anonim]

   a avut un congres, la care s-a ales democratic un presedinte si o echipa ;idee promovata de Stolojan .De ce nu si-a depus canditatura,cine l-a oprit?....Daca a fost santajat de ce nu spune,de cine si de ce?...A fost presedintele cel mai credibil al PNL-ului ,cine l-a indepartat?...Nu cumva a plecat singur ,fara sa dea nici o explicatie simplilor membri platitori de cotizatiela acest partid.Ar fi fost onorabil sa-i avertizeze pe membrii partidului sau ca nu mai poate continua munca sisa se faca alegeri inainte de a se retage in mod las....Unde a stat pana acum si ce a facut concret ,pentru partid.
  • 0 (0 voturi)    
   pt sisilva (Luni, 20 noiembrie 2006, 15:15)

   suca [anonim]

   ce-nsemana pt tine un caracter autodestructiv? stii ce reprezinta prefixul auto? si daca da, poate ne explici unde-i autodestructiv limbajul lui stolojan?

   iar prin aceasta intiativa cred ca tocmai asta se va vedea si anume buna intentie a unuia sau a altuia. si de fapt intiativa e proasta pt ca stolojan n-are bune intentii sau ca initiativa efectiv nu este buna indiferent de candidati? despre ce vorbm aici? poti sa ne expilici cu alte argumente?

   si, ca tot spuneai ca-i terminat stiinte politice, cred ca nu-i cazul sa-ti spun ca cifra pe care o vehiculezi tu de 22 de mil de locuitori este cel putin aberanta daca nu-i chiar o ineptie.
   una la mana nu mai suntem 22 de mil de la ultimul rencensamant
   doi la mana, conform legii electorale care ar trebui s-o visezi, nu voteaza toti locuitorii unei tari.
   si trei la mana nu este vorba de o vot de-o asemenea amploare ci vor vota doar cetatenii interesati de soarta pnl-ului.
   so... mama ei de exagerare-manipulare :)

   ps. si eu pot spune c-am terminat o facultate "exotica". crezi ca ne impui pct tau de vedere daca ne spui ce-ai terminat?:)
  • 0 (0 voturi)    
   contra open primaries, pro restricted primaries in anumite conditii (Luni, 20 noiembrie 2006, 15:24)

   Traian [anonim]

   Nu pot fi de acord cu organizarea de open primaries.Acest lucru ar presupune ca soarta unui partid sa fie hotarata si de catre adversarii sai politici.Cine din PNL ar fi atat de naiv ca sa se expuna unei asemenea situatii?In nici un caz actuala conducere!Cei care au interesul de a sparge acest partid atat ar astepta:sa le fie oferita pe tava aceasta oportunitate.Si apoi ce este un partid in esenta daca nu reprezentarea unor interese-interesele membrilor.
   Organizarea de restricted primaries ar fi posibila in anumite conditii:cei care voteaza sa aiba o vechime in partid(data inscrierii lor sa fie anterioara aparitiei platformei din motive lesne de inteles);organizatorii alegerilor sa fie din exteriorul partidului si sa aiba un caractrer apolitic(un ONG).In nici un caz nu li seva permite membrilor inscrisi in partid dupa aparitia platformei sa voteze din urmatoarele motive:ar putea fi infiltrati oameni de la alte partide sau care reprezinta interesele acestora;s-ar produce o explozie a inscrierilor(multi s-ar inscrie in partid nu din anumite convingeri,ci datorita cumpararii acestora,PNL nefiind un partid ,,de mase",dar fiind silit sa o faca datorita conjuncturii de moment); sa se pastreze caracterul secret al votului pt. a se evita presiunea asupra alegatorului.
   Varianta org de restricted primaries ar fi oportuna numai la momentul actual, evitandu-se pe viitor adoptarea ei.Daca ar deveni regula,asa cum am mentionat anterior, partidul s-ar imbogati cu acei membri care devin sensibili la oferirea unor mici cu bere.Desigur se va spune ca din moment ce votul e secret, acestia vor vota independent de o terta vointa.Sub nici o forma!Din moment ce acestia nu au o cult pol elementara (la efectuarea unui sondaj ar reiesi ca nu stiu cine e Tariceanu si pe cine reprezinta Stolojan,ca sa nu mai vb si de alti lideri reprezentativi de la alte partide).A existat la un moment dat o disputa care inca nu a fost transata:daca PNL sa devina un partid de tipul ,,all catch parties".
  • 0 (0 voturi)    
   sunt si avantaje (Luni, 20 noiembrie 2006, 15:37)

   cip [anonim]

   PNL ar vrea sa gandeasca in stil mare ar trebui sa se deschida catre publicul sau. Un partid este mai mult decat reprezentarea intereselor membrilor. Ala se cheama sindicat.
   Un parid se legitimeaza in alegerile pe care le face electoratul sau.
   O astfel de propunere ar ajuta PNL sa-si recupereze electoratul dezamagit si ar ajuta PNL sa aiba o conducere cu legitimitate larga.
  • 0 (0 voturi)    
   pt Traian (Luni, 20 noiembrie 2006, 15:41)

   suca [anonim]

   nu pot fii de acord cu tine.
   Nu cred ca tanti leana din varfu dealului care-l iubeste pe iliescu o sa se duca sa voteze pt tariceanu sau stolojan doar ca sa rupa pnl:)
   cred ca sunt mult mai multi adepti ai liberalizmului in romania decat pot ce-i din psd (care nu au acum puterea sa-si poata permite asemenea "investitii") sa cumpere.
   asta eu zic ca tine tot de teoria conspiratiei.
   sunt de acord cu tine cu afirmatia "cine din pnl s-ar risca la o asemenea expunere? acuala conducere in niciun caz!"
   asta e si diferenta. si-n fond, nu open primaries va sparge partidul. partidul este oricum spart :)
   mai rau de atat nu cred ca-i mai poate face nimeni.

   asta-i ca aia cu strugurii-s acrii :)
  • 0 (0 voturi)    
   alegeri (Luni, 20 noiembrie 2006, 16:05)

   noni [anonim]

   Rezultatul unor asemenea alegeri este previzibil: toti cei care doresc distrugerea PNL, asa cum a fost distrus PNTCD, deci majoritatea celor care ar participa la scrutin, l-ar alege pe Stolojan. S-ar ajunge la proiectul celor care l-au omorat pe Ceausescu, acela de a face cateva partide , toate desprinse din fostul PCR. Partidele istorice au stricat aceasta socoteala, deci partidele istorice trebuie desfiintate. Propunerea celor doi urmareste asa ceva. L-au avut cumva profesor pe domnul Catalin Zamfir?...
  • 0 (0 voturi)    
   ce de aberatii... (Luni, 20 noiembrie 2006, 16:14)

   suca [anonim]

   "Rezultatul unor asemenea alegeri este previzibil: toti cei care doresc distrugerea PNL, asa cum a fost distrus PNTCD, deci majoritatea celor care ar participa la scrutin, l-ar alege pe Stolojan."

   cum poti sa spui asa ceva cand Stolojan a ridicat PNL-ul iar actuala conducere l-a dus la jumatate din procente?
   Cum poti spune asa ceva cand Stolojan i-a bagat in guvern?

   eu cred ca acutala conducere vrea distrugrea pnl-ului prin tot ce face. prin excluderi din partid. prin aroganta gen crin antonescu sau orban (apropo voi pe astia i-ati votat in 2004? ca eu nu!)
   prin slabiciune vezi tariceanu si demisiile.
   prin impulsivitate prosteasc avezi episodul irak
   si exemplele pot continua...
  • 0 (0 voturi)    
   dar ii poti desclesta dintii? (Luni, 20 noiembrie 2006, 16:43)

   frech kiss [anonim]

   In actualele sondaje, un factor subiectiv, "increderea", este transformat intr-unul "obiectiv" prin cuantificare. Peste 40% din populatie are incredere in domnul Stolojan. Ca sa faca ce? Aceste persoane, barbati, femei, ar innopta, individual, sub acelasi acoperis cu dansul, daca li s-ar propune in mod decent asa ceva? Ar desfasura subiectii si subiectele, tot individual, vreo activitate concreta care presupune un semnificativ grad de incredere, impreuna cu distinsul finantist?
  • 0 (0 voturi)    
   @30 (Luni, 20 noiembrie 2006, 17:04)

   sisilvia [anonim]

   Stolojan e distructiv (pt. PNL) dar si autodistructiv pentru ca brutalitatea atacurilor cu care s-a napustit sa puna mana pe putere in PNL nu-i face cinste.
   Il vad pe Stolojan ca pe un proiectil aruncat de Basescu in ograda PNL. I-a fasait fitilul cateva luni, fasaitul i-a desteptat pe sefi care l-au catapultat afara, dar nu prea departe astfel incat atunci cand a explodat a provocat mare zgomot si serioase daune.
   Trecand peste gluma, este evident ca aceasta lupta nu e benefica nicicum PNL-ului dar nici lui Stolojan. Atacurile reciproce discrediteaza ambele tabele.
   Dat fiind ca provocatorul, instigatorul acestei lupte e Stolojan, ma intreb pana unde o sa mearga si daca intr-adevar ii pasa de soarta PNL.
   Beneficiarul unui PNL terfelit si epuizat de lupte interne e PD, care se bate cumva pe acelasi electorat. Oare Stolojan nu stie asta? Cat de naivi sa fim?
  • 0 (0 voturi)    
   impact popular (Luni, 20 noiembrie 2006, 18:17)

   zexe [anonim]

   din 89 si pina acum ,cel mai mare impact la mase cine l-a avut?
   doar doua persoane:Iliescu si Stolojan
   De ce?Nu stiu,dar in cazul unor alegeri asa cum propun cei doi oare cine ar cistiga detasat???
  • 0 (0 voturi)    
   pt suca si pt sisilvia (Luni, 20 noiembrie 2006, 18:22)

   Traian [anonim]

   Nu cred ca ai cunostinta de realitatile de pe plaiurile mioritice.Sunt oameni care pt un kg de zahar si un litru de ulei si-ar vinde si sufletul.Saracia e crunta si salbatica la tara prin catune si sate izolate.Si apoi nu neaparat le acesti oameni ar apela cei din PD,PSD,etc.La acestia ar apela chiar PNL-istii,indiferent in ce tabara s-ar afla.S-ar cheltui o gramada de resurse si energii,in timp ce PNL ar trebui sa-si vada de guvernare.
   Eu am venit cu argumente pt afirmatiiile mele,in timp ce tu te multumesti sa ataci persoane.Si oricum,majoritatea celor de aici nu au inteles tema care era open primaries versus restricted primaries.Cred ca s-a facut o deplasare inspre cine e mai tare:Tariceanu sau Stolojan?
   Perfect de acord cu tine la ce ai spus @28.Si in plus cine ar suporta cheltuielile unui astfel de demers?
  • 0 (0 voturi)    
   pt Traian (Luni, 20 noiembrie 2006, 18:48)

   suca [anonim]

   Unu. Traian, suferi de mania persecutiei? scuze dar eu n-am facut decat sa te contrazic. nu am vazut atac la persoana acolo.
   Doi. nu exagera cu saracia crunta. e adevarat ca nu au bani sa-si cumpere telefon mobil, dar oamenii aia au ce pune pe masa. nu suntem in congo aici. la cum descri romania ai avea impresia ca sunt ultima tara subdezvoltata de pe planeta. sa nu exageram totusi. stiu mai bine decat crezi despre saracia de la tara.
   trei. pe langa asta,nu jigni acei oameni ca si-ar vinde sufletu pt o punga de un leu. majoritatea sunt mai integrii decat noi.
   incearca o data ca ai ce sa-nveti de la ei. crede-ma...
   patru si ultimul. de ce ai impresia ca esti singurul care a inteles tema "primaries versus restricted primaries"?
   de ce ai tu impresia ca spui e purul adevar si restu-s prosti nu-nteleg...?
  • 0 (0 voturi)    
   pnl (Luni, 20 noiembrie 2006, 19:02)

   cartitoru' [anonim]

   Fortele oculte(desi nu prea ascunse)care conduc ceeace a mai ramas din Romania,au continuat epurarea spirituala a tarii,inceputa inca de pe timpul comunismului.Actiunea a insemnat cortegiul de lagare si inchisori,canal si stuf,cu care s-a exterminat tot ce aveam mai de pret in cultura,religie,arta si chiar stiinta.A mai insemnat formarea unei intelectualitati"de schimb" si a atotputernicului aparat represiv al lui Ghiorghiu-Dej si Ceausescu,preluat cu viclenie de Iliescu.Adaptat la capitalism,"aparatul"merge inainte,din victorie in victorie.
   Desagregarea PNL,care urmeaza desagregarii PNTCD,este continuarea fireasca a pomenitei actiuni subversive, conspirative si neiertatoare.Stolojan este calul troian al atotputernicilor post-comunisti si al actualului rezident in sanul
   puterii,D.Basescu.
   S-au dus si liberalii...
   O sa avem niste partide de fatada,intr-un parlament de fatada,
   in spatele carora alde Voiculescu,Patriciu,Becali,etc.,etc...Isi vor vedea de manariile lor.
   Vai de capul nostru!
  • 0 (0 voturi)    
   pt suca (Luni, 20 noiembrie 2006, 19:29)

   traian [anonim]

   Cred ca esti intr-o mare ceata,stimabile.Cand spuneam de atac la persoana,nu ma refeream la mine ci la numele politicienilor amintiti de tine acolo.Nu vreau sa le iau eu apararea ca o pot face si singuri.Eu cred foarte mult in argumente si mai putin in emiterea unor judecati de valoare.
   Anumite persoane din conducerea actuala a PNL au fost sustinute chiar de domnul Stolojan,iar acum tu spui ca nu i-ai votat.Dar poate imi explici si mie cum ai reusit sa-i votezi pe unii si pe altii nu.
   Cat despre saracia din Romania,chiar ma indoiesc ca o cunosti.Am vazut cu ochii mei lucruri greu de imaginat intr-o tara care se vrea membra a UE.Ce-ar fi sa lasam deoparte discursul asta ca Romania e minunata,ca doar nu e o tara similara cu Congo.Din cate stiu eu,Congo nu va adera la UE.
   Cand am spus ca ,,sunt oameni gata sa-si vanda sufletul",nu am generalizat.Nu am spus ca toti sunt asa.Respect taranul roman si cred in demnitatea lui.Din pacate,atat la tara cat si la oras sunt(exista) persoane fara caracter care se vand mult prea usor.
   Iar daca citesti toate mesajele vei vedea ca o parte din ele sunt pe tema bataliei Tariceanu versus Stolojan.
  • 0 (0 voturi)    
   Imparatii sunt cam goi! (Marţi, 21 noiembrie 2006, 11:03)

   Arthur [anonim]

   Atat Basescu dar mai ales Stolojan sunt niste fantose ridicate in increderea populara de propaganda mass-media fara nici-o baza reala! Stolojan a fost PM cca.un an si nu este retinut decat pentru "nationanalizarea " valutei (atunci a inceput falimentul intreprinderii la care lucram caci nu am mai putut importa materie prima si am pierdut exporturile!) si pentru oganizarea alegerilor astfel ca sa castige noul PDSR si Iliescu!
   A reaparut in '96 ca sa-l sustina pe "cel mai bun " Iliescu! A pierdut si s-a transferat la dubiosul Tofan de unde a iesit cu un hotel! In PNL a fost adus de Stoica ,solutia prin care a distrus PNTCD si apoi i-a predat partidul! Gargara cu cresterea PNL datorita lui o cred numai fraierii pentru ca PNL ramasese singurul partid de dreapta vizibil si a crescut de fapt ca o reactie impotriva PSD. Bineinteles ca a fost folosit ca sa-l salveze pe Basescu si PD care jucau pe la 10% ,iar Basescu promisese ca isi da demisia daca nu ajunge la 20% in 2 ani!
   Intr-un final a jucat in piesa de prost gust cu lacrimi cand de fapt fusese clar ca nu poate sa-l bata pe Nastase caci electoratul PRM nu-l placea fiind obisnuiti cu stilul "radical" al tribunului,pe care nu-l putea oferi decat Basescu! Dupa aceea a frecat-o in liniste la Cotroceni ,fara nici-o contributie concreta la modul de guvernare ,iar acum vrea sa se cocoate din nou in fruntea guvernului ca asa'i sarcina de partid!
  • 0 (0 voturi)    
   pt Traian (Marţi, 21 noiembrie 2006, 14:23)

   suca [anonim]

   epitetul de "stimabile" la mai folosit crin antonescu intr-o emisiune radio tot la modul zeflemitor cum il folosesti tu si-n plus te-ai cam atacat cand am pomenit de el spunad de atacuri la persoana (ca si cum este singurul post de acest gen) nu cumva era intradevar atac la persoana ta?:)))

   si acum sa-ti explic cum i-am votat pe unii si pe altii nu. pai in campanie si orban si crin antonescu si majoritatea din cei care acum se simt lezati, nu i-am vazut pe la televizor sa se bata in campania electorala. mereu il vedeam pe stolojan pe musca pe stoica. singurul din gasca actuala de la conducerea pnl-ului care s-a plimbat pe la televizor a fost vosganian
   asa eu am votat una si a ajuns alta la pnl si d-aia sunt nemultumit.

   lucruri greu de imaginat poti sa vezi si-n suburbiile new york-ului asta nu-nseamna ca este o tara saraca. poate ai vazut oameni saraci dar nu generaliza doar pentru a avea un raspuns.

   si da, toate posturile sunt pe tema bataliei tariceanu stolojan dar asta nu-nseamna ca noi nu vrem sa intelegem ca ce spui tu e litera de lege sau suntem prea prosti sa-ntelegem. nu minimaliza ce-ai spus.
  • 0 (0 voturi)    
   alegeri directe (Miercuri, 22 noiembrie 2006, 12:45)

   popa [anonim]

   Alegerile directe sunt o idee foarte buna, mai ales ca un prim pas pentru votul uninominal
  • 0 (0 voturi)    
   alegerile deschise (Miercuri, 22 noiembrie 2006, 18:55)

   Inamu P. [anonim]

   "orice roman interesat de soarta PNL": mi se pare o naivitate sa crezi ca numai ei vor vota ...

   O sa ne trezim cu camarile internautizate care vor oferi o imagine deformata. Aduceti-va aminte de "Mari Romani".

   Asa ceva e normal pentru membrii PNL (daca or fi destui cotizanti ...) asa cum si-au ales socialistii francezi candidatul la alegerile prezidentiale.
  • 0 (0 voturi)    
   DIVERSIUNE (Vineri, 24 noiembrie 2006, 18:17)

   Gigi Marga [anonim]

   Acesta propunere hilara de-a dreptul, ma face sa cred ca cei doi (Cristian Ghinea si Ciprian Ciucu) sunt copii si se joca in curtea scolii de-a "mama" si de-a "tata", poate o sa aiba si o alta propunere : sa voteze toti romanii in toate partidele incepand cu alegerea conducerii UDMR, PRM, PD si poate ne uitam si la Cotroceni un pic, ca eu tare as mai vota...asta da experiment politic, se vede treaba ca romanii (de bine) sunt tare interesati de soarta PNL ceea ce ma ingrijoreaza.
  • 0 (0 voturi)    
   SONDAJUL (Sâmbătă, 25 noiembrie 2006, 10:11)

   zexe [anonim]

   vad ca sondajul o ia la vale si mai toata lumea incepe sa fie de acord cu aberatia celor doi
   la inceput era majoritar votul pentru varianta "e o prostie",acum chiar ca este ori o prostie,ori manipulare curata cind din ce in ce mai multi sint de acord cu acest sondaj si cu propunerea aberanta a celor doi.
  • 0 (0 voturi)    
   mi-am schimbat parerea (Duminică, 26 noiembrie 2006, 5:32)

   sile [anonim]

   Daca acum cateva zile consideram o prostie propunerea celor doi, intre timp,vazand cum evolueaza lucrurile,atat in PNL dar si in opinia publica, m-am razgandit si m-am hotarat sa sustin ideea lor. Desi nu sunt pnl-ist de abia astept sa votez pe cine trebuie ca sa le fac astora ordine in propria lor ograda!!!
   Asadar, pe cand alegerile baieti??
  • 0 (0 voturi)    
   Aberatie (Luni, 27 noiembrie 2006, 14:27)

   Alex [anonim]

   Nu mai dezinformati. Alegerile de genul asta au fost si sunt facute doar pt desemnarea unor candidati pt functii publice (primar, guvernator... ). Unde ati mai auzit voi sa se faca asa ceva pt desemnarea conducerii interne a unui partid?
   Si lumea mai pune si botu ... :(

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by