Efervescenta declaratiilor privind securitatea energetica a Romaniei, pe fondul evenimentelor interne din ultima saptamana, nu este intamplatoare. Pe plan extern, NATO si UE se arata ingrijorate de intentiile de expansiune a monopolului Rusiei in furnizarea gazelor naturale.

Solutia nu poate fi decat adoptarea unei politici comune a Europei privind resursele alternative de gaz, pentru evitarea dependentei economice de Rusia.

Tavalugul evenimentelor si declaratiilor din ultima vreme din domeniul energetic, cu reverberatii pe plan intern si extern, ne mai aminteste, inca o data, ca "iarna nu-i ca vara", si ca cel mai lovit de cele trei scumpiri ale gazelor naturale, impuse romanilor in acest an, este consumatorul.

Declaratii si evenimente pe plan intern si extern, in retrospectiva

Duminica, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, reclama presiunile la care este supus din partea oamenilor politici in procesul de privatizare a sectorului energetic romanesc. Parlamentari romani , din toate partidele, intervin pentru castigarea licitatiilor organizate de MEC, sustine Seres.

Vineri seara, toata mass-media anunta ca directorii generali ai Electrica, Nicolae Coroiu, si Romgaz, Alexa Iakob, au fost suspendati din functie pe 30 de zile, pentru nereguli in organizarea licitatiilor de achizitii publice.

O suspendare convenabila, daca tinem cont de solicitarea sefului statului Traian Basescu, adresata ministrului Seres, acum o luna, de a nu accelera privatizarea restului de companii din domeniul energetic, Romgaz si Electrica, pentru a nu repeta aceleasi greseli facute in privatizarile anterioare, in special a Petrom.

"Privatizarile din sectorul energetic sunt in stand-by, desi Uniunea Europeana a solicitat, in luna august, printr-o scrisoare, urgentarea acestui proces", a mai declarat, duminica, ministrul economiei.

In acest context, vanzarea Petrom revine in atentia publica si va face obiectul unei discutii in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pe 22 noiembrie.

La plecarea spre Libia, miercurea trecuta, presedintele Traian Basescu reitera importanta securitatii energetice a Romaniei si anunta ca acesta este subiectul urmatoarei intruniri CSAT.

Securitatea energetica a Romaniei si a Europei a devenit o preocupare si pentru NATO, potrivit declaratiilor secretarul general al organizatiei transatlantice, Jaap de Hoop Scheffer, aflat in vizita la Bucuresti joi, 16 noiembrie.

Un raport confidential al NATO, citat de Financial Times in editia de luni, 13 noiembrie, avertiza asupra intentiilor Rusiei de a constitui un cartel al gazelor naturale, in care sa implice Algeria si marii producatori din Asia.

Initiativa ar fi extrem de periculoasa pentru independenta energetica a Uniunii Europene, care importa 25% din gazele naturale din Rusia si 10% din Algeria, dar si pentru echilibrul geopolitic al Europei de Est, unde Rusia isi impune punctul de vedere prin santaj economic.

Memorandumul de cooperare, semnat in vara de companiile rusesti Gazprom si Lukoil cu societatea algeriana Sonatrach, anunta de pe atunci planurile Rusiei de extindere a monopolului gazelor. Presedintele Comisiei pentru Energie din Duma de Stat a Rusiei, Valeri Iazev, a intuit potentialul constituirii acestui cartel, intr-o declaratie la 2 noiembrie a.c.

La intalnirea cu presa straina de acum o saptamana, presedintele Basescu a spus ca UE nu trebuie sa mai fie dependenta de gazele livrate de Rusia pentru a evita ca acestea sa devina instrument de presiune politica.

Presedintele rus Vladimir Putin, constient de influenta imensa pe care i-o acorda pozitia de cel mai mare producator si exportator de gaze naturale, isi intareste randurile si indeparteaza orice element ce i-ar periclita planurile de expansiune mondiala, prin inlocuirea vicepresedintelui Gazprom cu un fost membru KGB.

Aleksandr Riazanov, vicepresedintele corporatiei, a fost concediat, miercuri, din cauza independentei sale fata de restul conducerii grupului si a fost inlocuit de Valeri Golubev, unul dintre fostii membri ai serviciilor secrete sovietice, care a facut cariera la Sankt-Petersburg - ca si presedintele Vladimir Putin.

In acest weekend, la intrunirea Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) din Vietnam, Rusia si-a reafirmat pozitia de superioritate in relatiile cu membrii APEC.

Mesajul transmis de delegatia rusa, formata din presedintele rus Vladimir Putin si magnatii gazului, aluminiumului si ai industriei de armament, a fost evident acela de dominare.

Pentru a-l castiga pe Putin de partea sa in problema proliferarii armelor nucleare din Iran si Coreea de Nord, presedintele american George W Bush a invitat Rusia sa faca parte din Organizatia Mondiala a Comertului (World Trade Organization - WTO).

Ingrijorare justificata

Desi Romania are o pozitie privilegiata fata de alte tari europene, avand in vedere ca inca produce o proportie considerabila din gazele naturale necesare consumului intern, circa 11 miliarde de metri cubi, sau aproximativ 60% din consum, romanii platesc cel mai scump gaz din import: 310 dolari mia de metri cubi, comparativ cu Uniunea Europeana, unde pretul mediu este undeva in jurul valorii de 240 de dolari mia de metri cubi.

Sofia plateste 120 de dolari/ mc, dar pretul de vanzare ar putea fi stabilit la 260 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, conform unor oficiali Gazprom. Contractul va expira in 2010, dar este de asteptat ca reprezentantii celor doua tari sa inceapa negocierile privind modificarea termenilor acestuia.

Liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, acuza, duminica trecuta, firmele intermediare care incaseaza un comision de 400 de milioane de dolari pe an, de la statul roman pentru importul de gaz rusesc. Intermediarul Wiee, o firma cu actionari rusi si germani, cu sediul in Elvetia, adauga un comision de 55 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Criza provocata la inceputul anului de Gazprom, prin intreruperea furnizarii de energie din cauza unei dispute cu Ukraina, a paralizat intreaga Europa si a tras, inca o data, semnalul de alarma privind dependenta UE de sursele de energie din import.

Potrivit unor statistici Eurostat, dependenta UE fata de importuri a crescut de la 54 la suta, in anul 2004, la circa 56 de procente, un an mai tirziu. In acelasi timp, productia energetica interna a tarilor din Uniune a scazut constant, numai in ultimul an productia de gaze naturale, spre exemplu, scazind cu 5,8 la suta.

Gasirea de resurse alternative tinde sa devina o problema presanta pentru UE in conditiile in care dependenta sa de importuri energetice creste continuu. O alternativa este producerea de energie nucleara.

Seful statului roman declara, la 11 noiembrie, ca Romania trebuie sa accelereze lucrarile la Centrala Nuclear Electrica de la Cernavoda, pentru a "se elibera"atit politic cit si economic de dependenta de gazele rusesti.

O pozitie comuna a liderilor europeni, sprijiniti de SUA, ar trebui sa se contureze pe marginea crearii unei conducte alternative de gaz, care sa ocoleasca Rusia, ca de ex. Nabucco - ce leaga resursele energetice din Marea Caspica de Vestul Europei, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria.

De asemenea, trebuie oferite alternative la conductele de transit al gazului, prin care sa fie transportat gazul lichefiat. Masura ar evita crize similare celei create de disputa dintre Rusia si Ukraina, la inceputul anului, in conditiile in care prin Ukraina trec 80% din exporturile de gaz ale Rusiei in Europa.

Diplomatii UE trebuie sa convinga Moscova sa isi liberalizeze piata energiei, astfel incat vecinii cu rezerve bogate de gaz, precum Turkmenistan, Uzbekistan si Azerbaijan, sa negocieze direct cu importatorii europeni.