Liberalii care s-au grabit sa creada ca ministrul Gheorghe Flutur, dupa demisia sa din functia de vicepresedinte al PNL, aplica tactica step by step catre Platforma Stolojan, s-au inselat. Desi se spune ca pasii sai ar fi stabiliti in secret de apropiatii lui Theodor Stolojan, nu prea este asa.

In realitate, ministrul Agriculturii joaca in aceste zile propria sa carte, isi reconsidera si recladeste viitorul politic. Flutur si-a precizat pentru viitoarele negocieri cu Stolojan pozitia de la care intentioneaza sa porneasca discutiile. Aceea de parteneriat cu Platforma, dar de membru al PNL. Calitate la care, deloc intamplator, nu renunta.

Afisarea ca intr-o ingramadeala revolutionara alaturi de cei 27 de senatori, deputati si presedinti de filiale - oameni din "grupul pentru unitate" care nu au aderat la Platforma, dar care sustin dialogul cu Stolojan - a avut de fapt scopul prezentarii celei de-a treia tabere liberale.

Desigur, Gheorghe Flutur are mai multe afinitati cu Platforma Stolojan, pe care insa a anuntat ca doreste s-o imbunatateasca, decat cu gruparea Tariceanu, de care nu-l mai leaga decat postul de ministru al Agriculturii ce necesita prezenta la sedintele de Guvern.

Prin deciziile pe care le-a luat, Flutur a incercat sa se plaseze pe o pozitie de mijloc. Ar vrea probabil sa devina un fel de arbitru al meciului dintre Tariceanu si Stolojan.

Criticand in continuare dialogul mimat cu organizatiile, dar si blocarea discutiilor ori masurile drastice de excludere a celor considerati incomozi, diminuarea sanselor electorale prin excluderea fostilor presedinti liberali, sansele de atragere a noilor adepti de catre gruparea lui Flutur sporesc. Pentru ca multe dintre critici sunt comune cu cele ale Platformei Stolojan.

Ramanand membru al PNL si cautand solutia relansarii partidului la baza acestuia, ministrul ar putea decide in eventualitatea unui congres extraordinar (a carui organizare este ceruta acum de voci din toate taberele) ca poate deveni un contracandidat cu sanse de a prelua sefia partidului. Sa fie el deci acela care-l detroneaza pe Tariceanu.

Catre Flutur se indreapta multi dintre aceia care au ajuns in diferite functii folosindu-se de locomotiva Stolojan si care cred ca au nevoie si acum de el pentru procentul sau mare de credibilitate. Dar si de Popescu Tariceanu, ca inca-i premier. Pe de alta parte, Gheorghe Flutur spera ca daca se duce cu multi adepti dupa el la Stolojan, toata tevatura sa nu fie degeaba.

Flutur va incerca, inclusiv la negocierea cu Stolojan, sa fie un dur. Caci e vorba despre viitorul sau: pe scena politica si la guvernare. Stolojan n-ar trebui sa se lase impresionat.

"A venit momentul sa se desparta apele", i-a invitat Tariceanu pe liberali. Nu s-a gandit probabil ce consecinte poate avea acest indemn. Ar insemna ca PNL, pe care astazi il conduce, sa se sparga in trei sau mai multe fragmente. S-ar produce exact zdrobirea partidului, de care premierul se teme. Este interesant ce va face Tariceanu. Daca va continua orbeste cu excluderile, ramane fara partid.

Daca spune ca lasa usa deschisa pentru revenirea lui Stolojan dupa ce l-a dat afara, dar nu face nimic si doar repeta intr-una ca celalalt e de vina, nu-l va mai crede chiar nimeni. Daca actualii sai apropiati, gen Bogdan Olteanu, vad ca nu gestioneaza bine criza si e pe cale sa piarda, il vor parasi si ei.

Daca discuta cu Stolojan, se supara tabara Patriciu, daca nu discuta, se supara grupul lui Flutur. Daca-l da afara pe ministrul Agriculturii din Guvern, invocand motive politice si nu profesionale, iar se supara Basescu pe el. Intinzand capcane in care a cazut singur, Tariceanu si-a creat o situatie imposibila la partid. PNL isi Flutur(a) aripile.

Si deocamdata sunt trei...