In mai putin de o luna si jumatate bancile romanesti vor da piept cu un nou mediu concurential: cel european. Desi pregatirile sunt destul de avansate, mai sunt multe de aliniat. Opinia tuturor analistilor este ca cine va muta mai rapid in aceasta partida va culege si cele mai multe roade.

Astfel, bancherii fac si aliniere la standarde de performanta dar si identificare de noi trenduri de dezvoltare.

Banca Nationala a Romaniei a elaborat 90% din legislatia secundara necesara pentru adoptarea regulamentului bancar BASEL II (cunoscut drept Noul Acord de Capital), a declarat, joi, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu. "Atat noi cat si bancile suntem cu lectiile facute in aceasta privinta", a precizat Florin Georgescu.

Actiunile desfasurate de banca centrala impreuna cu bancile comerciale pentru implementarea principiilor BASEL II au constat in efectuarea de sondaje privind optiunile tehnice ale bancilor referitoare la abordarile specifice BASEL II, consultari cu experti din Uniunea Europeana si crearea unui site intranet destinat sistemului bancar care permite consultarea proiectelor de acte normative si a altor documente privind implementarea BASEL II.

Proiectul legii privind institutiile de credit si adecvarea capitalului reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si desfasurarea acesteia in Romania, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a societatilor de servicii de investitii financiare, dar si supravegherea sistemelor de plati si a celor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.

Potrivit prim-viceguvernatorului BNR, atat legea cat si regulamentele si normele care constituie legislatia secundara au trecut prin mai multe filtre, fiind analizate de grupul de experti ai bancilor, directori de directii, Consiliul de Supraveghere al bancii centrale si ulterior Consiliul de Administratie.

Romania trebuie sa se adapteze cerintelor Basel II in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana (UE), pentru ca prevederile acestui sistem vor avea titlu de lege in UE.

Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse atat bancile cat si institutiile financiare nebancare (IFN), vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite.

Miza pe sectorul IMM

Unii bancheri considera ca miza pentru urmatorii ani va fi imobiliarul, altii merg insa pe IMM.

Sectorul privat in cererea de consum este si va fi motorul economiei romanesti, lucru indicat de valoarea datoriilor pe care jucatorii din acest sector le au fata de bancile comerciale, a declarat, joi, Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a participat la Forumul National de Afaceri .

Integral in Curentul