Greva japoneza in invatamant

de D. Mihai     HotNews.ro
Luni, 20 noiembrie 2006, 0:00Sindicatele din invatamant au intrat, luni dimineata, in greva japoneza, nemultumite de procentul alocat Educatiei in proiectul bugetului de stat pe anul viitor.

Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationalei si cei ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant au declarat ca dascalii vor purta banderole albe pe brat in zilele in care Parlamentul discuta despre amendamentul care prevede majorarea salariilor profesorilor.

Cadrele didactice sunt nemultumite ca, in Parlament, comisiile de buget-finante au respins amendamentul de majorare a salariilor cu 4 %, pentru anul viitor.

Realitatea TV transmite ca profesorii cer si demisia ministrului Mihail Hardau, pentru ca nu a sustinut cresterea fondului de salarii. Ei au anuntat ca vor declansa o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea ministrului.

La inceputul lunii noiembrie, Comisiile reunite de buget-finante au respins amendamentul referitor la redistribuirea a 420 milioane de lei de la capitolul de investitii spre fondul de salarii. Astfel, profesorii vor primi in plus 7 procente de la 1 aprilie 2007 si 11 la suta din octombrie.

De altfel, o alta runda de negocieri intre sindicate si Guvern a avut loc si la inceputul lunii octombrie.

Cadrele didactice au cerut, atunci, cresterea salariilor cu o medie de 16,6 la suta in 2007 (acest lucru insemnand 10 procente in plus de la 1 ianuarie si 20 la suta de la 1 septembrie), alocarea a 6 procente din PIB pentru educatie, dar si raportarea fondurilor pentru infrastructura necheltuite.

Executivul a oferit, insa, doar o crestere de 6 la suta de la 1 aprilie si 10 la suta de la 1 octombrie, anul viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


410 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Hmmm ... (Luni, 20 noiembrie 2006, 10:59)

  Hasken [anonim]

  Muncesc cate 28-30 de ore pe saptamana.
  Eu muncesc aceste ore in 2 zile.

  Nu este corect din partea lor sa cera continuu bani, shantajand cu intreruperea orelor.

  Au si ei necesitatile lor, dar o atitudine smechereasca continua din parte leaderilor de sindicat, nu rezolva situatia.
 • 0 (0 voturi)    
  Touareg (Luni, 20 noiembrie 2006, 11:22)

  Apostolis [anonim]

  Nu sunt bani la buget, se destabilizeaza PIB-ul, bine ca au apucat sa-si ia Touareguri, ca ce ne faceam. Profii se sacrifica pentru acest scop nobil.
 • 0 (0 voturi)    
  ce sa-i faci...... (Luni, 20 noiembrie 2006, 11:57)

  john [anonim]

  Asa gandeste orice analfabet, ca profii muncesc 30 de ore pe saptamana si nu mai pot de bine, deoarece dau meditatii cu nemiluita......un astfel de individ n-are habar ca in sistemul universitar un asistent are salariu 6 milioane, iar un lector 7. Asta in conditiile in care, pentru a ajunge acolo, e nevoie de facultate, masterat si doctorat. Pentru cine se amuza cu Tradati in dragoste si lacrimeaza la Surprize, cred si eu ca un asemenea efort de intelegere a situatiei e pur si simplu prea mult.
 • 0 (0 voturi)    
  munceste mai putin (Luni, 20 noiembrie 2006, 12:04)

  super b**e [anonim]

  Hasken, munceste mai putin.Cine te pune sa muncesti atat de mult in 2 zile?Si nu muncesc 28-30 ore/saptamana ci 18 ore/saptamana.Dar sa te vad eu pe tine facand naveta la tara cu rata platind 100 ron abonamentul, inghetand de frig si sa iti mai faci si datoria, sa nu mai vb de intretinere, mancare, haine, etc din 500 ron/luna.
 • 0 (0 voturi)    
  ore profesori (Luni, 20 noiembrie 2006, 12:09)

  Cetatean [anonim]

  Termina, domnule Hasken!
  Cine ti-a spus dumneata ca profesorii muncesc 28-30 de ore pe saptamina?
  Cred ca nu ai iesit din mentalitatea comunista de tip "munca fizica si bruta este net superioare celei intelectuale". Vreau sa iti spun ca un preuniversitar are 18 ore obligatorii d epredare, pentru care petrece acasa in fiecare zi 2-3 ore pregatind planuri d electii, referate d etrimis la ISJ-uri, citind el lectiile inainte, documentindu-se asa cum poate (ca nu are bani sa isi ia cite 2-3 carti pe saptamina), pregatindu-se de inspectii in urma carora ai in cel mai fericit caz un calificativ "foarte bine" care nu inseamna nimic la salariu.
  Iar un preparator-asistent-lector, au cite 12 ore obligatorii pe saptamina, pentru care citesc in biblioteci de le sar capacele, ca sa poata si ei cit de cit mentine invatamintul romanesc la un standard minim. Standard pe care cei ca Mischie si Berica, cu doctorat obrinut la profii vechi d epeste 65 de ani si care u ies la pensie, pentru ca au salarii grase si sint fosti activisti care se sustin reciproc, standard pe care astia il calca in picioare. Di n cauza astora apare la tv ceva d egenul "salariul mediu in invatamint e de 12-13 milioane", cind debutantul preuniversitar ia 5.500.000 si ramine cu astia 6-10 ani, iar debutantul universitar ia exact la fel, poate cu 500 de mii mai mult, si sta si el asa 3-5 ani, asteptind sa moara un mos ca sa avanseze.
  Asa ca nu te mai exprima, draga domnule muncitor, ca toti muncim, si nu e vina noastra ca sintem platiti prost, din cauza Tuaregurilor de care bine amintea primul intervenant.
 • 0 (0 voturi)    
  hmmm ... (Luni, 20 noiembrie 2006, 12:18)

  Hasken [anonim]

  Pt. pct. 4.

  Asta-i job-ul meu, si pt. asta am tras destul in facultate si dupa.
  Sunt platit pt munca mea.
  Nu trebuie privita situatia in alb-negru. Este destul gri in jurul nostru si in societatea noastra autentica romaneasca.
  Insa trebuie sa se gandeasca si distinsii profesori, ca plata lefurilor dumnealor este proportional mai mare fata de restul bugetarilor, raportat la timpul petrecut efectiv la job &pregatirea cursurilor.


  Pt. pct. 3.

  Ce e "tradati in dragoste" & "Surprize"?
  Salariile din invatamant stiu ca sunt mici, deoarece am in familie "asistent universitar".
  "analfabet" ... probabil am mai multa vacantza decat ai tu scoala .. Insa nu despre asta este vorba aici.
  ================================================
 • 0 (0 voturi)    
  ha (Luni, 20 noiembrie 2006, 12:29)

  TherVali [anonim]

  pai au dreptate, in primul rand ca ar trebui sa primeasca bani, oamenii aia vorbesc ora dupa ora, au de tinut in frau copii care sunt in zilele de astazi niste "dragi" impielitati, si peste toate astea vezi ca unu care abia a terminat profesionala face greva si primeste un salariu de doua ori mai mare. Asa ca sa stiti toti profesorii au facultatea facuta, in unele cazuri mai multe, cei care nu au, o fac. Cat despre demisia ministrului, nu pot sa zic decat ca orice sef care nu isi ajuta angajatii trebuie sa isi dea demisia pentru ca a dat gres. Eu lucrez la filiala unei firme, administratorul filialei nu vrea sa ceara o marire de salariu pentru mine si colega, dar spre deosebire de profesori eu ma pot adresa mai sus sa obtin marirea. Oricum cine nu e de acord cu profesorii, evident nu are copii sau nu le pasa de acestia, faptul ca or sa iasa multi analfabeti n-o sa surprinda pe nimeni peste ceva timp. E chiar haios mai ales ca salariile mici imping oamenii spre alte profesii si numarul profesorilor scade, si chiar ciudat bani mai multi nu sunt, dar posturile trebuie ocupate... curand cred ca vor fi scoli cu clase de 50 elevi si ore de 40 min, pentru ca altfel ar trebui sa mareasca salariile si nu vad asta prea curand
 • 0 (0 voturi)    
  e penibil... (Luni, 20 noiembrie 2006, 13:08)

  un student [anonim]

  E penibil ce se intampla in universitatile noastre cu domnii profesori... Intradevar sunt unii care iau bani mai multi (dar au muncit o viata intreaga ca sa ajunga acolo) dar acestia sunt ff putin... E penibil sa vad ca ajung la scoala si in urma unei discutii cu domnul profesor despre job sa aflu ca eu care sunt inca in facultate si mai am de tras sa aflu ca am un salariu cel putin dublu fata de cel care ma pregateste pe mine pentru viitor si care si-a rupt coatele prin biblioteci si prin salile de lectura... e normal sa inceapa sa se simta revoltat si sa ma intrebe la ce-mi mai trebuie facultate... :d DA e penibil sa auzi asta din gura unui profesor dar tinand cont de ce se intampla in Romania asta incepi sa te gandesti : PT CE? PT CE ITI RUPI COATELE ACOLO SI NU DORMI NOPTILE SI TE STRESEZI CU TOATE EXAMENELE SI ASA MAI DEPARTE? CA SI ASA UNUL CU 8 CLASE CASTIGA CEL PUTIN CAT MINE DACA NU MAI MULT? E PENIBIL DOMNII MEI GUVERNANTI!!!! Si uite asa o sa incepem sa avem din ce in ce mai multi oameni care vor considera facultatea un element dispensabil in realizarile lor profesionale si financiare... Considerati normala aceasta situatie??? Va rog nu va mai considerati cu sacii in caruta si incepeti sa va ganditi si la cei din provincie care traiesc de pe o zi pe alta cu salariul pe care il iau de la stat... la cei din centrele universitare care sunt veniti din provincie si trebuie sa plateasca chirie... sa-si cumpere o lucuinta... (de unde cu 600 RON) E penibil sa vezi ca esti coleg de palier in camin cu domnul profesor...
 • 0 (0 voturi)    
  traiti bine (Luni, 20 noiembrie 2006, 13:39)

  YO [anonim]

  Ati votat cu sa traiti bine acum traiti bine...cati bani vreti sa aveti la 80 de ore lunar ...cam 60-70 de milioane ar ajunge! si concediu 60 de zile......si copii pe care-i invatati termina laceul si nu stiu tabla inmultiri....la spalat de vase in occident cu voi.....si la examenele de grad luati majoritatea note intre 1,25 si 4,99 .....
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamantul (Luni, 20 noiembrie 2006, 14:09)

  Ion [anonim]

  Lucrez in sistem dar nu sunt decat in parte de acord cu sindicatul care nu reprezinta majoritatea salariatilor.Sunt foarte multi profesori care nu au ce cauta in invatamant.In special cei tineri care au terminat facultatile de curand cu niste rezultate deplorabile. Nu stiu bine nici cum ii cheama si nu le este gandul decat la ziua de salariu si la avantaje. Sunt intradevar si dascali care isi fac datoria si care merita sa fie platiti si sigur aceia nici nu fac greva si sunt multumiti cu salariile pe care le au pentru ca daca au putina vechime si gradele luate , salariile sunt bunicele.Pentru aceasta meserie
  trebuie sa ai vocatie si cum in ultimii 16 ani nu s-a pus baza pe calitate e firesc sa ajungem unde am ajuns.In concluzie sa-si faca toata lumea treaba si atunci sigur vom progresa.
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamantul (Luni, 20 noiembrie 2006, 14:09)

  Ion [anonim]

  Lucrez in sistem dar nu sunt decat in parte de acord cu sindicatul care nu reprezinta majoritatea salariatilor.Sunt foarte multi profesori care nu au ce cauta in invatamant.In special cei tineri care au terminat facultatile de curand cu niste rezultate deplorabile. Nu stiu bine nici cum ii cheama si nu le este gandul decat la ziua de salariu si la avantaje. Sunt intradevar si dascali care isi fac datoria si care merita sa fie platiti si sigur aceia nici nu fac greva si sunt multumiti cu salariile pe care le au pentru ca daca au putina vechime si gradele luate , salariile sunt bunicele.Pentru aceasta meserie
  trebuie sa ai vocatie si cum in ultimii 16 ani nu s-a pus baza pe calitate e firesc sa ajungem unde am ajuns.In concluzie sa-si faca toata lumea treaba si atunci sigur vom progresa.
 • 0 (0 voturi)    
  pt Ion (Marţi, 21 noiembrie 2006, 8:55)

  TherVali [anonim]

  Domle Ion vad ca nu iti place ce se intampla, dar, de daca nu sunt bani atunci cine te astepti sa intre in invatamant? zau asa daca nu e competitie, standardele sunt coborate, mai bine o educatie laconica decat una inexistenta ...
 • 0 (0 voturi)    
  greva (Miercuri, 22 noiembrie 2006, 22:07)

  john [anonim]

  avand in vedere calitatea actului educational pe care il fac acesti profesori ar fi necesara montarea de camere video conectate on-line la internet pentru a vedea si parintii si inspectori scolari in ce fel se desfasoara activitatea in scolile noastre!!! Poate gresesc si este pacat sa-i consider pe toti la fel dar marea majoritate a profesorilor din scoli nu au interesul sa ne educe copii,interesul lor meschin este sa-i determine pe parinti sa isi trimita copii la pregatire!!!Consider ca activitatea in scoli ar trebui sa fie mult mai transparenta . In alta ordine de idei tezele nationale ar fi rezolvat mare parte din problemele cu care se confrunta societatea romaneasca; ma refer aici la coruptie.In cazut in care s-ar aplica aceasta metoda se vor putea face evaluari obiective ale actului educational,se vor putea face analize asupra calitatii fiecarui cadru didactic,totodata vom avea o imagine corecta a gradului de insusire a cunostintelor de catre elevi!Toate astea vor putea elimina notarea discretionara a elevilor si vor aparea semne de intrebare la diferentele de notare majore dintre notarea profesorului si rezultatele tezelor nationale.Principali oponenti la introducerea tezelor nationale nu pot fi decat principalii perdanti adica profesorii.Cine ar avea de castigat?Copii nostri si societatea in general.Acesti profesori uita un singur lucru,uita ca bani din care sunt platite salariile lor provin in mare parte de la populatie,in slujba caruia ar trebui sa isi desfasoare intreaga activitate!!!!!Rusine acestor profesori de doi bani.....
 • 0 (0 voturi)    
  a greva (Luni, 27 noiembrie 2006, 19:55)

  teacher [anonim]

  fmm in gura la munca nu la intins mana vreti sa va dea statu nu va ajung bani dupa meditatii deaia nu va faceti treaba la clasa sa vina copiii acasa la voi sa le luati bani saraci , nesaraci le luati voi bani taranii ordinari auzi greva japoneza

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by