Agentia de rating Fitch a reafirmat, luni, calificativele bancii UniCredit Romania pentru imprumuturile pe termen lung la "A minus", cel pe termen scurt la "F2", ratingul individual la "D" si pe cel pentru sprijinul pe care il poate primi de la actionarul majoritar la "1", cu perspectiva stabila, conform unui comunicat al Fitch Ratings.

Ratingul pe termen lung, cel pe termen scurt si cel pentru sprijin reflecta ajutorul pe care l-ar putea primi de la actionarul majoritar, grupul italian UniCredito. Cresterea ratingului pe termen lung este constransa de plafonul de tara al Romaniei, care este “A minus”.

Ratingul individual reflecta calitatea activelor bancii si imbunatatirea managementului riscului, introdusa de UniCredito. Reteaua teritoriala modesta, profitabilitatea scazuta si gradul in care banca se bazeaza pe finantarile primite de la actionarul majoritar se numara printre elementele mai putin favorabile.

Profitabilitatea a ramas la un nivel scazut datorita costurilor ridicate care sunt generate de extinderea retelei si de provizioanele constituite pentru creditele neperformante.

In 2005, creditele au crescut cu 48%, rezervele constituite pentru pierderile potentiale aferente imprumuturilor pastrandu-se la un nivel scazut, ca proportie in imprumuturile brute.

Fitch are o serie de temeri legate de avansul rapid al imprumuturilor, care ar putea genera probleme in ceea ce priveste calitatea activelor. Totusi, imbunatatirea structurilor pentru administrarea riscurilor ofera un anumit grad de confort.

Avansul depozitelor nu a tinut pasul cu cel al activelor, ponderea surselor de finantare atrase din exterior plasandu-se in 2005 la 43% din total. Odata cu dezvoltarea bancii capitalizarea s-a redus, Fitch considerand ca majorarea capitalului este necesara pentru continuarea procesului de crestere.

Din noiembrie 2005, UniCredit Romania face parte, alaturi de HVB Bank Romania si Banca Tiriac, din reteaua central si est europeana a UniCredit Group. HVB si Banca Tiriac au fuzionat in acest an, urmand ca procesul sa fie finalizat anul viitor, dupa integrarea UniCredit Romania.

In urma fuziunii dintre UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank, cele doua banci vor crea unul dintre cei mai importanti jucatori din sistemul bancar romanesc, cu active totale nete de 3,3 miliarde euro, 132 de sucursale si 600.000 de clienti.