O succinta declaratie a lui Bogdan Olteanu, facuta imediat dupa demisia lui Gheorghe Flutur din functia de vice-presedinte al PNL si difuzata pe Hotnews, reflecta in modul cel mai edificator tipul de politica cu care actuala conducere a liberalilor este decisa sa trateze criza cu care se confrunta partidul.

Pentru a elimina o posibila confuzie, mi se pare potrivit sa subliniez de la bun inceput ca ”Criza” este diagnosticul pe care semnatarul acestor randuri il foloseste cand vorbeste despre situatia din partidul condus de Calin Popescu Tariceanu, la fel cum, de altfel, o fac absolut toti comentatorii si analistii politici, cand abordeaza subiectul ”PNL”.

Spre deosebire de acestia, liderii de azi ai PNL se rezuma la a vorbi despre ”incercarile de destabilizare ale partidului”, despre ”tentativele infructuoase de a preda PNL-ul pe altarul altcuiva" (un ”altcuiva” ce nu poate fi identificat decat de om cu perspicacitatea lui Polichinelle), mai convinsi ca niciodata de starea de sanatate de invidiat a partidului si de viitorul luminos pe care il are in fat

Dar ce spune Bogdan Olteanu: nr. ”1 Bis” in PNL, omul care, alaturi de Dinu Patriciu, are cea mai mare influenta asupra deciziilor proclamate cu voce tare de presedintele-premier Tariceanu?

Uimit de gestul lui Fluture, pe care nu poate sa-l inteleaga, presedintele Camerei Deputatilor sustine ca: “De mai bine de o saptamana se contureaza o pozitie in PNL, pozitie care chiar astazi urma sa fie inchisa ca urmare a ultimelor consultari cu reprezentantii organizatiilor judetene...

E de asteptat ca practic intregul partid va fi de acord cu sustinerea actualei conduceri si cu sustinerea actualului Guvern, ca si cu lansarea discutiilor cu Theodor Stolojan.” Trecand peste amanuntul esential ca spusele lui Olteanu dezvaluie o realitate cu totul noua decat cea facuta public pana acum: asa cum au fost prezentate in mass-media, intalnirile lui Tariceanu cu organizatiile

dintr-o parte sau alta a tarii nu au avut alta menire decat strangerea randurilor in jurul presedintelui si declararea sprijinului neconditionat de care acesta se bucura, ”problema Stolojan” fiind expediata undeva la ”Diverse” - felul in care este abordat subiectul il plaseaza in totalitate in fals si derizoriu.

Nu este vorba de o exprimare pripita si neadecvata sau, cu atat mai putin, de spusele unui om care intai vorbeste si abia apoi se intreaba ce vrea sa spuna.

Bogdan Olteanu stie foarte bine ce spune, spusele lui sunt pe deplin consonante cu declaratiile anterioare ale lui Tariceanu sau a altor purtatori de cuvinte ai PNL, singurul fata de care se comite un grav si nepermis dezacord este Theodor Stolojan...

... Un Theodor Stolojan impotriva caruia s-a declansat si se continua o concentrata operatiune de discreditare, prin manipularea brutala a mass-media si a opiniei publice. Ca urmare, oricine citeste declaratia lui Olteanu ajunge in modul cel mai firesc la urmatoarele concluzii: 1. Stolojan si-a exprimat dorinta de a reveni in PNL; 2.

Stolojan si-a dat acordul pentru inceperea negocierilor in acest sens; 3. Stolojan tranzactioneaza de unul singur, abandonandu-si colegii cu care a lansat Platforma Liberala; 4. Stolojan nu a vazut in Platforma nimic altceva decat un vehicul cu care ar putea accede din nou la conducerea PNL.

Oricare din cele patru concluzii care se desprind la o prima citire din declaratia lui Bogdan Olteanu, sau altele asupra carora nu mai intarziem, sunt in intregime false! Nu au nici un suport in realitate, dar reusesc sa impuna in discutiile publice un subiect care nu creeaza decat o tot mai cuprinzatoare confuzie.

Lansarea ”bombei” ca Stolojan se intoarce a avut loc cu putine ore inaintea reuniunii liberalilor din Moldova, la Suceava. Zvonul a fost dublat de o insistenta operatiune om la om, liderii PNL luandu-i personal la telefon pe toti cei despre care aveau temeri ca ar ajuns fi la capatul rabdarii.

”Stati linistiti, vedeti-va de treaba, Stolojan se intoarce, am batut palma” au fost indemnurile ”calde”, ”din suflet” cu care oamenii au fost momiti. Tot ce s-a obtinut a fost o amanare de doar cateva zile. Dupa care, ce trebuia sa se intample s-a intamplat.

Oameni care sunt infinit mai preocupati de criza cu care se confrunta partidul de soarta caruia se simt responsabili decat de pastrarea unei functii sau alta au facut pasul in fata si si-au declarat sprijinul pentru Platforma Liberala, un program care contine multe dintre solutiile care ar putea duce la salvarea PNL.

In locul unor gesturi care sa exprime dincolo de orice ambiguitate deschiderea pentru receptarea corecta a situatiei cu care se confrunta partidul si disponibilitatea pentru implementarea acelor masuri care l-ar putea redresa, conducatorii de azi ai partidului liberal, prin declaratii de tipul celei consemnate sub numele lui Bogdan Olteanu, persista in practicarea unor politici de ocultare si de

rastalmacire a adevarului. Deznodamantul nu e greu de anticipat: sacrificarea PNL. Sigur, o fac cu sange rece, imaginandu-si ca va fi suficient sa fie iertati de pacatele lor ca, la ceas de doliu, sa invoce cu majuscule, pe ferpare, crezul lor fierbinte in valorile perene ale liberalismului, asa cum si l-au imaginat ei. Din pacate, mortii de la groapa nu se mai intorc...