De aproape un an de zile, vanzarea catre salariati a 10% din actiunile Electrica si Distrigaz stagneaza, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) neluand inca o decizie in legatura cu modul in care se va desfasura acest proces. Disputa se poarta in jurul a doua variante: vanzarea direct catre salariati sau catre asociatiile acestora, controlate de liderii sindicali.

Miza: actiuni in valoare de aproximativ 500 milioane de euro, dar care pe Bursa ar putea valora mult mai mult.

Specialistii din sistemul energetic sustin ca, aproape sigur, se va opta catre a doua varianta, asa cum s-a procedat si in cazul Petrom. In replica, liderii sindicali avertizeaza ca salariatii nu au bani suficienti si, atunci, actiunile se pot concentra in mainile catorva potentati din sistem.

Itele devin si mai incurcate, in perspectiva sedintei de maine a CSAT, in care vor fi analizate privatizarile din sistemul energetic.

4.000 de euro pe angajat la Distrigaz

Cele doua societati de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud (la care pachetul majoritar este detinut de Gaz de France) si Distrigaz Nord (E.ON Ruhrgas AG) au impreuna aproximativ 17.000 de salariati.

Vicepresedintele Federatiei Gaz Romania, Catalin Mosoiu, spune ca, la momentul in care s-a pus problema vanzarii actiunilor la acelasi pret unitar cu cel platit de investitorul strategic, in cele doua societati lucrau peste 20.000 de oameni. Facand calculul, ar fi reiesit ca fiecare angajat ar fi avut nevoie de 4.000 de euro pentru a intra in posesia pachetului de actiuni.

"Deoarece puterea de cumparare a salariatilor este redusa, am cerut ca de aceasta facilitate sa poata beneficia si angajatii Transgaz si Romgaz, mai ales ca pana in 2000 a fost vorba de aceeasi societate", spune Mosoiu. Astfel, inca 10.000 de oameni ar mai fi putut intra in program.

El a precizat ca a facut in acest sens doua interpelari, una la MEC si una la Oficiul Patricipatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), ambele ramase fara raspuns. Tot fara ecou a ramas si solicitarea ca anul viitor, cand se intentioneaza listarea la Bursa a 10% din actiunile Transgaz, salariatii sa aiba drept de preemtiune.

Discutii inutile cu bancile

La momentul cand se stia ca actiunile vor fi cumparate prin intermediul asociatiilor salariatilor, acestea din urma initiasera discutii cu mai multe banci, pentru a putea asigura finantarea necesara.

Aceste discutii s-au dovedit insa a fi inutile, atata vreme cat balanta inclina catre varianta distribuirii directe catre angajati, chiar si in cazul Electrica. "Stabilisem si o modalitate prin care angajatii sa poata lua credite, asociatia constituindu-se in girant. Niciun angajat nu ar fi putut sa intre in posesia a mai multe actiuni decat avea dreptul.

Daca dorea sa cumpere mai putine, pachetul rezidual ar fi fost cumparat de asociatie", spune Gheorghe Capatana, vicepresedintele Federatiei Energia Mileniului III.

Integral in Romania Libera