Hotararea nr. 1375 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitara a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

Activitatea de evidenta a persoanelor reprezinta ansamblul

operatiunilor realizate pentru inregistrarea si actualizarea datelor cu caracter personal ale cetatenilor romani, necesara cunoasterii populatiei, miscarii acesteia, comunicarii de date si informatii institutiilor publice, persoanelor fizice si juridice interesate, precum si pentru eliberarea documentelor necesare cetatenilor romani in relatiile cu statul, cu persoanele fizice si juridice.

Evidenta persoanelor si activitatile de eliberare a actelor de identitate se realizeaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (I.N.E.P.) si de catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor.

I.N.E.P. si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor raspund de organizarea, functionarea, pastrarea si exploatarea evidentelor pe care le detin, organizate in cadrul Registrului national de evidenta a persoanelor, din cadrul Sistemului national informatic de evidenta a populatiei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.