Ministrul libanez al Industriilor si deputat, Pierre Gemayel, critic vehement al Siriei, a decedat dupa ce a fost tinta tirurilor lansate de persoane inarmate, in apropiere de Beirut, au declarat surse din serviciile de securitate, citate de agentia Reuters.

Potrivit acestora, persoanele inarmate au deschis focul asupra convoiului in care se afla ministrul, care se indrepta catre cartierul Sin El-Fil.

Pierre Gemayel a fost dus, de urgenta, la spital dar a murit din cauza ranilor grave.

Imediat dupa atentat, armata libaneza s-a desfasurat in forta in capitala, in timp ce populatia a fost cuprinsa de panica.

Pe strazile capitalei libaneze s-au format foarte multe ambuteiaje.

Televiziunile locale si-au intrerupt programele si au inceput sa difuzeze muzica clasica, imediat dupa ce s-a confirmat decesul ministrului Industriilor.

Seful majoritatii parlamentare antisiriene, Saad Hariri, a acuzat imediat regimul de la Damasc, ca ar vrea sa ucida toti "oamenii liberi" din Liban.

Asasinarea ministrului Industriilor are loc in timp ce Libanul trece printr-o criza politica, in urma demisiei a sase ministri pro-sirieni.

La numai cateva ore dupa asasinat, biroul ministrului antisirian al Afacerilor Externe, Michel Pharaon, a fost tinta unui atac cu arma de foc.

Era a treia generatie a unei familii influente de politicieni

Gemayel, membru al Partidului Falangei, era fiul fostului presedinte Amin Gemayel. Totodata, el a fost un oponent al influentei Siriei in Liban, tara despre care multi libanezi cred ca se afla in spatele asassinarii, in 2005, a premierului Rafik Hariri.

In varsta de 34 de ani, el era avocat si cel mai tanar membru in Parlamentul libanez. A fost ales prima data in 2000 si reales in 2005.

Era a treia generatie de politicieni din familia sa, care a influentat istoria Libanului.

Bunicul sau, este fondatorul Partidului a fondat Partidul Falangei, unul dintre principalele grupuri implicate in razboiul civil libanez din 1975.

Tatal sau, Amin Gemayel, a fost presedinte al Libanului intre 1982 si 1988.

Unchiul sau, Bashir Gemayel, a fost asasinat in septembrie 1982, la mai putin de o luna dupa ce fusese ales presedinte al Libanului si la scurt timp dupa ce acceptase stabilirea de relatii diplomatice cu Israelul. Dupa moartea sa, Parlamentul libanez l-a desemnat in functia de sef al statului pe fratele sau, Amin Gemayel.

Uciderea lui Gemayel este ultimul dintr-o serie de atentate care au vizat personalitati politice antisiriene. Cea mai cunoscuta a ramas uciderea, in februarie 2005, a fostului premier al Libanului, Rafik Hariri, in explozia unei masini capcana la Beirut.

Reactii internationale

Statele Unite condamna uciderea ministrului libanez pe care o numeste "un act terorist".

"Este o zi foarte trista pentru Liban. Suntem socati de acest asasinat. Il consideram un act de terorism si, de asemenea, un act de intimidare", a declarat subsecretarul de stat al SUA, Nicholas Burns.

Si Siria a condamnat uciderea ministrului libanez al Industriilor.

Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, s-a declarat "consternat" uciderea ministrului antisirian, si a numit asasinatul drept "act de lasitate".

Solana considera ca Libanul plateste din nou "un greu tribut pentru dorinta sa de a trai independent si liber".

Ahmed Melli, membru al unui partid pro-sirian din Liban a declarat la televiziunea al-Jazeera:

"Condamnam ferm uciderea lui Pierre Gemayel. A fost o actiune pusa la cale de forte care vor sa distruga viitorul Libanului".

Si Marea Britanie a condamnat asasinatul, prin vocea secretarului de stat pentru afaceri externe, Margaret Beckett.

Presedintele Frantei, Jacques Chirac a condamnant, intr-un comunicat "odiosul atentat".