Comitetul Executiv al PNL (CEX) a decis, marti, sa-i retraga sprijinul politic ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, si insista totodata pentru demisia sa din guvern. Liberalii sunt nemultumiti de declaratiile lui Flutur privind instaurarea meritocratiei in partid, ca si de sprijinul aratat gruparii Stolojan.

In acest sens, liberalul Radu Campeanu l-a acuzat pe Flutur ca nu vrea sa instaureze "meritocratia" in partid, ci "lichelocratia", referindu-se la afirmatiile acestuia potrivit carora "pedigree-ul liberal" trebuie inlocuit cu "meritocratia".

Premierul Tariceanu a anuntat ca asteapta pina maine demisia de onoare a lui Flutur din partid, daca nu va fi obligat sa propuna revocarea sa din functia de ministru al Agriculturii.

"In toate tarile europene cu sisteme parlamentare cei care sunt membri in guvern reprezinta partidele din care fac parte. Ei nu sunt acolo reprezentanti individuali sau pe baza numai de competenta, ci reprezinta partidul sau formatiunea de care apartin", a spus Tariceanu.

"In momentul in care Flutur decis sa sustina platforma (lui Th. Stolojan - n.r) atunci sigur trebuie sa-si asume si consecintele acestui gest si de aceea voi astepta ca pana maine sa ia o decizie. Cu alte cuvinte, are posibilitatea sa-si prezinte demisia de onoare iar daca nu, atunci voi fi obligat sa fac o propunere de revocare a sa din functie", a declarat Tariceanu.

Totodata, premierul a declarat ca, in urma consultarii organizatiilor teritoriale ale PNL, Comitetul Executiv isi manifesta in continuare disponibilitatea pentru dialog cu gruparea Stoica-Stolojan in vederea identificarii unei solutii care sa permita sustinerea unitatii partidului.

O alta decizie luata de CEX se refera la mentinerea hotararii anterioare, respectiv ca persoanele care au aderat la platforma sa fie considerati in afara partidului, conform prevederilor statutare.

De asemenea, conducerea PNL a decis sa se mobilizeze pentru organizarea unui congres extrordinar. "In aceste conditii, in care persista o formula de contestare din partea celor care au aderat la platforma, Comitetul Executiv a considerat necesara organizarea unui congres.

Prin urmare, CEX a decis sa propuna Delegatiei Permanente sa demaram procedurile pentru organizarea unui congres extrordinar la care, evident, vor participa toti cei care la data congresului au statut de membru PNL", a mai spus liderul PNL.

Tariceanu a mai spus ca cei care doresc sa revina in PNL sunt liberi sa o faca dar cu conditia sa accepte statutul, valorile si pricipiile liberale

In replica, Gheorghe Flutur a aratat ca nu intentioneaza sa demisioneze din functia de ministru.

Saptamana trecuta, Gheorghe Flutur a demisionat din functia de vicepresedinte al PNL, alaturandu-se Grupului pentru Unitatea PNL.

Grupul sau s-a intalnit, luni seara, cu initiatorii Platformei Liberale, anuntand ca vor actiona "ca o singura echipa".

Platformistii au discutat, marti dimineata, cu liderul PNL Calin Popescu Tariceanu.

Dupa ce Flutur si-a anuntat demisia din conducerea liberala, mai multe voci din partid, inclusiv Calin Popescu Tariceanu, au apreciat ca ar fi moral ca el sa demisioneze si din Executiv.