Seful statului a lansat marti, in cadrul unui forum economic, ideea realizarii unui sistem energetic comun intre Romania, Ungaria si Austria, avand in vedere legatura cu OMV, companie austriaca ce detine pachetul majoritar al Petrom: "Daca pana acum OMV nu era un partener strategic, acum a devenit”, a declarat presedintele Basescu la conferinta "Energy in Central and Eastern Europe".

Basescu a marsat in discursul sau pe interoperabilitatea sistemelor energetice europene, ca o conditie esentiala pentru realizarea unei politici energetice comune a UE.

In acest context, seful statului a propus ideea unui sistem integrat in Europa Centrala, ai carui pivoti - in prima faza - sa fie Romania, Ungaria si Austria. El a recunoscut insa ca aceasta idee este mai degraba o "provocare", conceptul nefiind supus pana acum unei dezbateri in structurile decizionale ale statului.

Problemele interne din sectorul energetic

In cadrul conferintei, seful statului a punctat principalele probleme care afecteaza politica energetica a Romaniei.

Prima dintre ele se refera la necesitatea retehnologizarii unitatilor de productie si transport existente la momentul actual. "Mai ales termocentralele trebuie modernizate pentru a-si spori eficienta, iar pentru realizarea acestor lucrari asteptam implicarea sectorului privat in retehnologizarea unitatilor de la Isalnita, Turceni sau Rovinari", a spus Basescu.

Iin opinia lui Basescu, lipsa eficientei energetice se poate transforma intr-o resursa de crestere a acestui sector. "Prin retehnologizare, prin izolarea mai buna a locuintelor, putem recupera enorm. E timpul sa stopam pierderile", a mai spus seful statului.

O alta problema spinoasa, de care se loveste nu numai Romania, ci intreaga Uniune Europeana, este lipsa de predictibilitate si de transparenta a politicii energetice a Rusiei - cel mai mare furnizor de petrol si gaze in spatiul comunitar.

Solutia pentru rezolvarea dependentei energetice este, in opinia lui Basescu, apelul la productia de energie nucleara si la cea obtinuta din carbuni.

OMV, fortata sa contribuie la Fondul pentru populatie?

Basescu nu a spus nimic despre contractul de privatizare a Societatii Petrom, refuzand sa dezvaluie subiectele ce se vor discuta miercuri, in sedinta CSAT.

Seful statului s-a referit insa la propunerea avansata de premierul Tariceanu si seful OMV, care au lansat ideea ca gigantul austriac sa contribuie la crearea unui fond care sa faca mai suportabila pentru populatie scumpirea gazelor.

Basescu a declarat ca pentru OMV exista doua posibilitati: Fie

sa contribuie din proprie initiativa la un astfel de proiect social, fie sa fie obligata, printr-o lege care introduce obligatia intoarcerii unei sume din profit.

In opinia sefului statului, o astfel de initiativa legislativa s-ar putea numi "Legea de excedent pe profit".

Intrebat de ziaristi daca intentioneaza sa-i traga la raspundere pe cei care au incheiat contracte paguboase pentru statul roman, Basescu a replicat: "suntem la un forum despre energie si nu despre infractionalitate".