Interesul pentru presa al lui Sorin Ovidiu Vintu si Dinu Patriciu a ridicat salariile jurnalistilor din Romania. Cei doi au inteles ca, in contextul actual, pentru a convinge un profesionist sa se alature unor proiecte noi (si, de ce nu, pentru a da credibilitate trusturilor pe care le cladesc) trebuie sa vina cu oferte consistente.

Startul a fost dat de Sorin Ovidiu Vintu, care, dupa ce a cumparat Realitatea TV in urma cu doi ani, l-a adus in pozitia de director de programe pe Mihai Tatulici. Sergiu Toader, care a coordonat stirile Pro TV si apoi a fost adus special din Noua Zeelanda, pentru a relansa „Observatorul” Antenei 1, a fost cooptat in echipa de la Realitatea TV, unde acum este director de proiect.

Afluenta de nume a inceput insa dupa ce SOV si-a asumat oficial proprietatea asupra Realitatea TV. Lui Sergiu Toader i-a urmat Sorin Enache, fost director de programe la Pro TV si apoi la Antena 1.

Pe langa echipa de conducere, postul de televiziune s-a orientat si pe vedetele cu greutate, iar transferul lor a uimit piata media la vremea respectiva: Andrei Gheorghe, Razvan Dumitrescu, Stelian Tanase. Realitatea TV a atras si colaboratori cu notorietate sau realizatori ai unor emisiuni: Mircea Dinescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu.

Noi proiecte, alte varfuri

Planurile de extindere in media ale lui SOV au furnizat si alte surprize, culminand cu transferul spectaculos al lui Teo Trandafir de la Pro TV la viitorul post Romantica.

Pentru agentia de stiri NewsIn au fost cooptati Andreea Rosca (fost redactor-sef al saptamanalului economic „Capital”), Valeria Dorneanu (fost redactor-sef al agentiei de stiri Mediafax si apoi consilier la Cotroceni) si Cosmin Popa (adus de la „Adevarul”.

Daca pana la Teo se vorbea doar de salarii (pentru manageri vehiculandu-se sume de mii de euro lunar), odata cu transferul ei au intrat in joc primele de instalare (sute de mii de euro in cazul ei).

Alte nume au intrat in grupul „Catavencu”, cumparat de SOV in vara acestui an. Printre acestea Dragos Stanca, director general Publimedia, si Sorel Radu, director de vanzari al MediaPro.

Patriciu intra puternic

Planurile lui Dinu Patriciu de a dezvolta un holding in jurul ziarului „Adevarul”, cumparat in vara, au miscat iar piata. Patriciu l-a adus l-a conducere pe Razvan Corneteanu, fost director al diviziei de ziare bulevardiere si sportive din Ringier (companie care editeaza si EVZ), care a venit cu o intreaga echipa de oameni, de asemenea demisionari din Ringier.

Plecari IN Grup

Mutarile la varf au generat si miscari de „mase”

Framantarile din presa nu s-au oprit la nivel de management si de vedete. Grupurile de presa controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Dinu Patriciu au angrenat nu numai miscari ale conducerilor, dar si ale jurnalistilor, motivati de salariile bune oferite.

Pentru ziaristi, efortul celor doua grupuri de a-si construi echipa a creat un efect benefic - o crestere generala a nivelului de salarizare din presa, normal pentru a stopa plecarile.

Vintu a mai provocat o „unda” asemanatoare, dar de mai mica amplitudine, in urma cu zece ani, cand lansase ziarul „Curentul”. Atunci s-a resimtit cresterea nivelului de plata din jurnalism. Grupurile Ringier si MediaPro au fost cel mai afectate de miscarile de trupe din ultima perioada.

Ringier si MediaPro se regrupeaza

La Realitatea TV au venit profesionisti din principalele posturi comerciale de pe piata, Pro TV si Antena 1, atat la nivelul redactorilor, cat si al tehnicienilor. Dupa plecarea Andreei Rosca de la „Capital”, nume din redactia saptamanalului au trecut la proaspatul canal economic Money Channel.

MediaPro nu a pierdut doar manageri, ci si ziaristi. Nucleul saptamanalului „Business magazin” s-a mutat in grupul „Catavencu”, unde va lansa, probabil, o publicatie similara.

Dinu Patriciu a provocat un adevarat cutremur la „Libertatea”, unde aproape toata echipa, in frunte cu radactorul-sef Adrian Halpert, si-a dat demisia intr-o zi, avand ca tinta „Averea”, tabloid cumparat de omul de afaceri.

Ulterior, parte din echipa s-a razgandit si a ramas la ziar, dar „Libertatea” s-a vazut nevoita sa se regrupeze, cu un nou redactor-sef, Ana Nita, si oameni veniti chiar de la „Averea” (ziar care urmeaza sa-si schimbe numele in „Click”).

Ringier a resimtit socul nu numai la nivelul redactiei „Libertatea”. Dupa ce a demisionat, Razvan Corneteanu a fost urmat la grupul lui Patriciu de mai multi directori si membri de la diferite departamente: distributie, marketing, vanzari si contabilitate.

Integral in Evenimentul Zilei