Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cere Ministerului Educatiei sa dea jos icoanele de pe peretii scolilor, scrie Cotidianul. Asociatia Civic Media a anuntat ca va contesta conform legii decizia Consiliului care, in opinia organizatiei, discrimineaza majoritatea credincioasa a tarii, scrie Ziua. Patriarhia a mobilizat o masa considerabila de iconoduli, care a lansat o contraofensiva puternica impotriva iconoclastilor, scrie Romania Libera. Lupta cu icoanele, dinainte pierduta in mediul rural, scrie Adevarul.

Copiii spun ca icoanele ii ajuta la teze

de Valentin POPESCU (Adevarul)

"Inger, ingerasul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu", isi incep elevii de clasa intai ora de religie, cu mainile impreunate de rugaciune si cu fata spre icoana asezata pe peretele dinspre rasarit. Din cei 20 de copii, unul s-a ridicat in picioare, dar nu spune rugaciunea si nici nu isi indreapta privirea spre icoana.

Este adventist, participa la orele de religie, iar parintii lui nu au nimic impotriva.

Lupta cu icoanele, dinainte pierduta in mediul rural

O singura scoala, doua comunitati. In comuna Magureni, din Prahova, traiesc de aproape 200 de ani atat crestin-ortodocsi, cat si adventisti. Discriminarea este un cuvant care nu isi are aici sensul. Singurul lucru care ii face sa fie radicali este impotrivirea comuna in legatura cu recomandarea ca icoanele si alte simboluri religioase sa dispara din scoli.

Nici nu vor sa auda de "razboiul icoanelor". In cabinetul directoarei, o camaruta mica, cam cat o camara de bloc, e asezata o icoana care o infatiseaza pe Maica Domnului, pictata stangaci de o fetita. In fiecare clasa, deasupra tablei au fost asezate una sau chiar doua icoane. "Nu ne deranjeaza deloc, chiar ne ajuta la teze", glumesc copiii dintr-a VII-a.

O eventuala decizie de interzicere a icoanelor li se pare absurda celor din Magureni, mai ales ca pana la aparitia oficiala a scolilor, pe la 1860, in satele comunei copiii invatau carte sub indrumarea preotilor de la biserica, spune directoarea scolii, Teodora Besa.

Adevarul.

Icoanele, scoase din salile de clasa

de Victor Borza (Cotidianul)

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cere Ministerului Educatiei sa dea jos icoanele de pe peretii scolilor.

„Simbolurile religioase vor fi afisate doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamintului religios“, propune CNCD intr-o scrisoare adresata MEdC. De asemenea, ministerului i se cere sa elaboreze „intr-un timp rezonabil“ o circulara care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli.

Aceasta hotarire vine in urma plingerii tinarului profesor Emil Moise, director al filialei din Buzau a Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta (SLC), care cerea CNCD retragerea simbolurilor religioase din scolile publice, care aduc o discriminare la adresa copiilor de alte religii decit cea ortodoxa si incalca dreptul elevilor la libera gindire.

La rindul sau, MEdC considera oportuna prezentarea documentului cu pricina spre dezbatere comisiilor de invatamint din Parlament. Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al Bisericii Ortodoxe Romane, Constantin Stoica, a precizat ca decizia este in contradictie cu legislatia europeana si ca ea „ar trebui sa apartina comunitatii formate din parinti, profesori si elevi“.

Cotidianul.

Civic Media contesta decizia CNCD

preluare Ziua

Prezenta la conferinta CNCD, Asociatia Civic Media a anuntat ca va contesta conform legii decizia Consiliului care, in opinia organizatiei, discrimineaza majoritatea credincioasa a tarii. Civic Media a strans in mai putin de o zi o lista impresionanta de institutii si personalitati care sustin salvarea icoanelor si simbolurilor religioase ale tuturor credintelor in scoli.

Printre acestea se numara Asociatia 15 Noiembrie 1987 - Brasov, Centrul Rezistentei Anticomuniste, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Centrul Cultural Israeliano-Roman, academicienii Balaceanu Stolnici, Dinu C. Giurescu, Eugen Mihaescu, Augustin Buzura, artistii Mariana Nicolesco si Dan Puric, istoricul Alex Mihai Stoenescu si sute de alte asociatii si personalitati.

Civic Media a exemplificat la conferinta cazuri similare din Italia sau Grecia, tari ale UE cu majoritati religioase, in care s-a dat castig de cauza simbolurilor religioase.

Semnatarii Apelului Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii si sindicatelor din Invatamant sa ia in considerare argumentele societatii civile si sa tina cont de faptul ca Crucea este parte integranta a Stemei Romaniei. Pe www.civicmedia.ro continua campania de strangere de semnaturi.

Ziua.

Reactia iconodulilor este masiva si coplesitoare prin proportii

preluare Romania Libera

Desi a venit cu oarece intarziere, reactia iconodulilor este masiva si coplesitoare prin proportii.

Asociatia Civic Media, sustinuta de Patriarhia Romana, a lansat manifestul "Salvati Icoanele Copiilor" si a coagulat o larga "Coalitie pentru respectarea sentimentului religios", care include o plaja foarte eterogena de asociatii, dar si o serie de nume grele, oameni de cultura, academicieni, scriitori, artisti, ziaristi etc.

Dupa panoramarea modului cum au rezolvat conflicte similare alte tari democratice, iconodulii considera ca absenta icoanelor din spatiile publice i-ar discrimina pe cei 18.806.428 de crestini ortodocsi din Romania: "Noi, semnatarii acestei petitii, in numele nostru si in vederea protectiei copiilor Romaniei de agresiunile anticrestine ale unui grup ultraminoritar extremist, sustinem respectarea

drepturilor noastre si ale copiilor nostri, inclusiv prin pastrarea simbolurilor religioase in scolile romanesti". Petitia a fost trimisa CNCD si Guvernului Romaniei.

Romania Libera.