Raportul final privind privatizarea BCR a fost declasificat si facut public la cererea premierului Tariceanu. Documentul nu contine nicio informatie noua, fiind un scurt istoric al procesului prin care banca romaneasca a ajuns din proprietatea statului in cea a bancii austriece Erste.

Statul roman si investitorul au acceptat anumite clauze de confidentialiate in contractul de privatizare a BCR, ca si in cazul multor privatizari cu miza, precum Petrom sau Romtelecom.

Chiar si dupa anuntul privatizarii, unele dintre prevederile mai putin clare ale contractului nu au putut fi explicate nici de oficialii romani si nici de investitorii austrieci, invocandu-se clauzele de confidentialitate.

Anuntul premierului privind declasificarea documentului referitor la BCR a venit in contextul unor dispute si contestari publice legate de contractul de vanzare a Petrom catre OMV Austria, care a fost discutat si in sedinta CSAT convocata miercuri special pentru discutarea acestui subiect.

Privatizarea Bancii Comerciale reprezinta cea mai mare privatizare din Europa Centrala si de Est. Licitatia pentru preluarea unui pachet de 61,88% din actiunile BCR, a fost castigata, anul trecut, de Erste Bank, care a platit 3,75 de miliarde euro. Statul a incasat, atunci, 2,2 miliarde euro, din aceasta suma. Banca austriaca a preluat controlul efectiv al BCR in toamna acestui an.

In prezent, Erste Bank deruleaza o oferta publica de cumparare a actiunilor BCR detinute de salariatii bancii, pachet care insumeaza 8% din capitalul acestei instuitutii financiare.