Consiliul Suprem de Aparare a Tariia cerut detinatorilor de contracte de privatizare in domeniul energetic, sa le faca publice imediat, a declarat, miercuri seara, presedintele Traian Basescu, la finalul sedintei CSAT. In acest context seful statului a afirmat ca si contractul de privatizare al Petrom va fi facut public, precizand ca "exista contracte de privatizare in care sunt erori".

In acelasi timp, vor fi desecretizate si contractele de privatizare a societatilor de distributie a energiei electrice.

Mai mult, CSAT a cerut Ministerului Economiei sa faca publice toate contractele incheiate cu societati care furnizeaza energie catre populatie societati de intermediere. Ministerul va face publice inclusiv datele de identificare ale firmelor si ale actionarilor acestora.

OMV este de acord sa se faca public contractul de privatizare al Petrom

Intr-un comunicat trimis pe adresa redactiei de biroul de presa al OMV se arata ca OMV este de acord sa se faca public contractul de privatizare al Petrom, daca autoritatile cer acest lucru pentru toate contractele de privatizare din sectorul energetic.

"OMV si Petrom au relatii foarte profesioniste si constructive cu autoritatile romane si sunt angajate sa fie un partener strategic pentru Romania in eforturile tarii de a asigura securitatea energetica pe termen lung. Vom coopera cu toate autoritatile romane in toate aspectele", se mai spune in comunicat.

O noua politica energetica - reducerea dependentei de importuri

Presedintele Traian Basescu i-a cerut recent ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, sa nu accelereze procesul de privatizare al companiilor distribuitoare de energie decat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic de pana acum.

De altfel, seful statului anuntase anterior ca doreste o noua politica energetica, subliniind ca "Romania va face un efort maxim pentru diminuarea continua a dependentei sale energetice pana la atingerea cifrei zero”

Tematica energetica a reprezentat subiectul de dezbateri al acestei saptamani, dupa ce atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Tariceanu au avut discutii cu reprezentantii companiei OMV.

Presedintele a lansat marti, in cadrul unui forum economic, ideea realizarii unui sistem energetic comun intre Romania, Ungaria si Austria, avand in vedere legatura cu OMV, companie austriaca ce detine pachetul majoritar al Petrom.