Ministerul Administratiei si Internelor a dat publicitatii un ghid pentru romanii care vor sa calatoreasca in Uniunea Europeana sa locuiasca pentru o perioada de trei luni sau sa se stabileasca permanent in tarile membre comunitatii europene.

Astfel, cetatenii Uniunii obtin dreptul de rezidenta permanenta pe teritoriul statului membru gazda dupa o perioada de 5 ani de rezidenta legala neintrerupta, dovedind ca nu s-a luat nici o decizie de expulzare impotriva lor. Acest drept de rezidenta nu este supus nici unei conditii, se precizeaza in documentul MAI.

Aceeasi regula se aplica si membrilor de familie,care nu au cetatenia Uniunii si care au locuit cu un cetatean al Uniunii timp de 5 ani. Dreptul de rezidenta permanenta este pierdut in cazul unei absente de pe teritoriul statului membru gazda pentru o perioada mai mare de 2 ani.

Documentele de rezidenta permanente sunt valabile pe termen nedeterminat si, in cazul membrilor de familie care nu au cetatenia Uniunii, sunt reinnoite automat la fiecare 10 ani. Acestea trebuie sa fie eliberate in maxim 3 luni de la data depunerii cererii. Cetatenii pot folosi orice document general acceptat de catre statul membru gazda pentru a-si dovedi rezidenta continua.

Integral in Banii Nostri