Cele 38 la suta in actiunile detinute de statul elen la OTE Telecom ar putea fi vandute pe piata de capital, dupa ce pina acum nu s-a gasit un investitor strategic interesat de compania de telecomunicatii greaca. OTE, care este prezenta pe piata telecomunicatiilor din Balcani, detine majoritatea actiunilor la RomTelecom si la compania Cosmote Romania.

Autoritatile elene vor sa vanda actiunile OTE unui operator european pentru ca acesta sa poata prelua managementul companiei, confruntata in ultima vreme cu probleme legate de lipsa lichiditatilor necesare retehnologizarii.

In plus, vanzarea face parte dintr-un program de privatizari pus in practica de guvernul de la Atena pentru obtinerea de fonduri necesare reducerii datoriei publice.

Guvernul grec spera sa incheie un acord in acest sens in prima jumatate a anului viitor. Nu sunt excluse insa si alte optiuni. "Daca nu vom gasi un partener strategic in termeni favorabili statului grec, vom lua in considerare un plasament de actiuni", declarat o sursa din Ministerul Finantelor de la Atena, citata de Reuters.

Posibila schimbare de plan vine dupa ce compania spaniola Telefonica, vazuta de presa elena drept un potential partener al OTE, a anuntat saptamana trecuta ca nu este interesata sa faca o oferta.

Guvernul grec a mai anuntat la inceputul lunii ca intentioneaza sa modifice regulamentul de angajare si concediere a personalului OTE, pentru a face compania mai atractiva pentru un partener strain.

Atena a selectat la inceputul lunii bancile Credit Suisse, UBS si EFG Eurobank drept consultanti in vanzarea unei parti din participatia de 38% detinuta la OTE, catre un investitor strategic.

Marimea pachetului de actiuni care va fi oferit spre vanzare nu a fost mentionata.

Pina in clipa de fata exista doar speculatii in ce priveste posibilele companii interesate de preluarea actiunilor OTE. Surse bancare au declarat ca Telekom Austria analizeaza posibilitatea de a cumpara o participatie la OTE, in timp ce presa elena a relatat ca Deutsche Telekom ar putea fi interesata sa investeasca. Ambele companii au refuzat insa sa comenteze zvonurile de pe piata.

Infiintata in 1949, ca o companie de stat, OTE este acum lista la bursa din Atena, iar capitalizarea bursiera a companiei este estimata la circa 12 miliarde de dolari. OTE detine in totalitate sau are participatia majoritara in noua companii de pe piata greaca, oferind servicii de internet, telefonie fixa sau mobila, dar si servicii de leasing sau asigurari.

Compania greaca este foarte prezenta si pe piata din Europa de sud-est, detinind firme de telefonie in Romania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, dar si in Armenia.

In Romania, OTE controleaza 54,01% din actiunile RomTelecom si 70% din titlurile operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania. Restul de 30% din actiunile Cosmote sunt detinute de RomTelecom.