O mare de oameni a asistat, joi, la funeraliile ministrului libanez al Industriilor, asasinat in urma cu doua zile la Beirut.

Sicrul infasurat in steagul libanez, a parcurs drumul spre biserica in sunetul clopotelor, insotit de zeci de mii de oameni imbracati in negru si cu ochii in lacrimi.

In aceasta zi de doliu, magazinele, scolile, bancile si birourile guvernamentale au fost inchise.

Mii de soldati si politisti au fost mobilizati in strada pentru a evita incidentele.

Ceremonia desfasurata catedrala St. George a fost oficiata de un mare numar de prelati. Au participat numeroase personalitati libaneze: presedintele parlamentului, Nabih Berri, seful majoritatii parlamentare antisiriene, Saad Hariri, premierul Fuad Siniora dar a lipsit tocmai presedintele Emil Lahoud, mult contestat de majoritatea populatiei.

Intre timp, comisia internationala de ancheta a ONU a acceptat sa contribuie la ancheta privind asasinarea lui Pierre Gemayel, a declarat pentru AFP, un purtator de cuvant al Comisiei.

El a refucat insa sa spuna daca echipa de ancheta se afla deja in locul unde a fost asasinat ministrul antisirian al Industriilor.

Ministrul libanez al Industriilor si deputat, Pierre Gemayel, critic vehement al Siriei, a murit, in 21 noiembrie, dupa ce a fost tinta tirurilor lansate de persoane inarmate, in apropiere de Beirut.

Pierre Gemayel a fost dus, de urgenta, la spital dar a murit din cauza ranilor grave.

Seful majoritatii parlamentare antisiriene, Saad Hariri, a acuzat imediat regimul de la Damasc, ca ar vrea sa ucida toti "oamenii liberi" din Liban. Siria a respins imediat acuzatiile.

Asasinarea ministrului Industriilor are loc in timp ce Libanul trece printr-o criza politica, in urma demisiei a sase ministri pro-sirieni.

La numai cateva ore dupa asasinat, biroul ministrului antisirian al Afacerilor Externe, Michel Pharaon, a fost tinta unui atac cu arma de foc.

Era a treia generatie a unei familii influente de politicieni

Gemayel, membru al Partidului Falangei, era fiul fostului presedinte Amin Gemayel. Totodata, el a fost un oponent al influentei Siriei in Liban, tara despre care multi libanezi cred ca se afla in spatele asassinarii, in 2005, a premierului Rafik Hariri.

In varsta de 34 de ani, el era avocat si cel mai tanar membru in Parlamentul libanez. A fost ales prima data in 2000 si reales in 2005.

Era a treia generatie de politicieni din familia sa, care a influentat istoria Libanului.

Bunicul sau, este fondatorul Partidului a fondat Partidul Falangei, unul dintre principalele grupuri implicate in razboiul civil libanez din 1975.

Tatal sau, Amin Gemayel, a fost presedinte al Libanului intre 1982 si 1988.

Unchiul sau, Bashir Gemayel, a fost asasinat in septembrie 1982, la mai putin de o luna dupa ce fusese ales presedinte al Libanului si la scurt timp dupa ce acceptase stabilirea de relatii diplomatice cu Israelul. Dupa moartea sa, Parlamentul libanez l-a desemnat in functia de sef al statului pe fratele sau, Amin Gemayel.

Uciderea lui Gemayel este ultimul dintr-o serie de atentate care au vizat personalitati politice antisiriene. Cea mai cunoscuta a ramas uciderea, in februarie 2005, a fostului premier al Libanului, Rafik Hariri, in explozia unei masini capcana la Beirut.