Desecretizarea contractelor de privatizare a companiilor energetice - ceruta de CSAT miercuri - a inceput deja. Razvan Calin, consilier al ministrului Economiei si Comertului, a declarat pentru HotNews.ro ca toate contractele vor fi publicate pe site-ul ministerului in momentul in care „cele cateva mii de pagini vor fi scanate si pregatite pentru postare”.

Si Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Presedintiei, a declarat ca nu exista un termen exact pentru finalizarea acestei operatiuni.

„In sedinta CSAT de miercuri nu s-a fixat un termen precis pentru publicarea contractelor, pentru ca nu s-a dorit sa se lucreze intr-un stil pompieristic. Ministerul Economiei va lua legatura cu companiile implicate in privatizarile din energie si apoi va desecretiza contractele”, a declarat Saftoiu pentru HotNews.ro.

Razvan Calin, consilier al ministrului Codrut Seres, a dat asigurari ca nu vor fi probleme de ordin legal legate de desecretizarea contractelor. „Companiile care au semnat aceste contracte nu au motive sa se impotriveasca”, a spus reprezentantul MEC.

Desecretizarea contractelor, ceruta inca din 2004

Desecretizarea contractelor de privatizare a Petrom si a altor companii din domeniul energetic a fost ceruta inca de la momentul semnarii acestor documente. In special in cazul cumpararii Petrom de catre OMV, presiunile opiniei publice au fost majore, suspiciunile concentrandu-se pe situatia juridica a rezervelor de petrol si gaze, precum si pe pretul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni.

Dezbaterea pe acest subiect a cunoscut o relansare in 2005, cand Traian Basescu a amenintat cu desecretizarea contractelor, in contextul unei crize pe piata interna a petrolului.

Subiectul a cazut apoi in uitare, fiind reluat in toamna acestui an, cand cresterea pretului gazelor naturale din productia interna a resuscitat dezbaterea privind privatizarea unor companii socotite strategice. In sedinta CSAT de miercuri, 22 noiembrie, s-a decis desecretizarea contractelor de privatizare.