Tendinta descendenta la nivelul intregii piete a continuat si in sedinta de astazi, indicii BET-C inregistrand o valoare la inchidere mai jos cu 0,51% fata de sedinta precedenta.

Valoarea transferurilor a fost de asemenea in scadere la nivelul de 38,9 milioane RON, cele mai cautate la tranzactionare fiind titlurile SIF si SNP, surpriza venind din partea titlurilor TBM care intrasera intr-un con de umbra in ultima perioada.

O stire aparuta in mass-media a readus in centrul atentiei titlurile Turbomecanica Bucuresti (TBM), care au inregistrat atat un volum sporit la tranzactionare cat si o apreciere semnificativa a cursului. Interesul pentru preluarea unui pachet majoritar in cadrul companiei Turbomecanica vine din partea concernului american United Technologies, care se pare ca a demarat deja procedeul de evaluare.

Titlurile TBM au deschis sedinta la 0,8000 RON/actiune, dupa care pretul a atins de mai multe ori nivelul maxim al zilei in 0,8150 RON/actiune. A urmat o slabire a tendintei ascendente a cursului, care a inceput sa coboare pana spre finalul sedintei, inchizand la minima zilei de 0,7850 RON/actiune (+3,29%).

Titlurile petroliere au inregistrat in sedinta de astazi evolutii contrare, astfel ca Petrom (SNP) (0,5550 RON/actiune) a urmat aceeasi tendinta descendenta inchizand la (-2,63%) fata de pretul de referinta, iar Rompetrol Rafinare (RRC) dupa o consolidare in prima parte a sedintei, a inchis mai sus cu 2,27% la 0,0856 RON/actiune.

RRC a atins un maxim la 0,0865 RON/actiune, transferurile de pachete de actiuni fiind ceva mai mari, la final cumulandu-se un volum total de 17,6 milioane in valoare de 1,5 milioane RON.

In segmentul bancar, BRD-GSG (BRD) si Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la nivelul pretului de referinta, cu variatii mici la nivelul cursului de tranzactionare, in schimb titlurile Banca Transilvania (TLV) au continuat pe tendinta descendenta inceputa in sedinta de ieri, revenind in apropierea pragului de 1 RON/actiune.

In sedinta de astazi TLV a inchis mai jos cu 1,94% la 1,0100 RON/actiune, pe un volum de tranzactionare de 2 milioane actiuni in valoare de peste 2,05 milioane RON.

In segmentul SIF, si-au facut loc scaderi generalizate in medie cu 1,37%, iar titlurile care s-au dovedit ceva mai “solide” au fost SIF Transilvania (SIF3), la care deprecierea cursului s-a situat la 0,33%, la un pret de inchidere de 3,0200 RON/actiune. Cu un rulaj de peste 9,16 milioane RON, SIF Moldova (SIF2) a fost cel mai tranzactionat titlu la nivelul pietei.

Insa a inregistrat si cea mai semnificativa caderea a cursului din segmentul financiar, de 2,54% la 3,0700 RON/actiune. Dupa prima ora de tranzactionare, SIF2 revenise la nivelul pretului de referinta de 3,1500 RON/actiune, dupa care a inceput sa scada progresiv pana la minima zilei, care a fost identica cu pretul de inchidere.