Cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film al Bucurestiului a debutat joi, 23 noiembrie 2006, la Complexul Auditorium - M.N.A.R.

Concurentii si spectatorii au avut posibilitatea sa vizioneze filmele din competitie inca de la ora 10.00. Potrivit organizatorilor, acest program se va pastra, de altfel, pe intreaga durata a Festivalului (la ambele sali - Cinema Scala si Auditorium, dimineata, incepand cu ora 10.00 pana la 13.00 si dupa amiaza, de la ora 15.00 pana la ora 18.00).

Festivalul a fost deschis oficial cu vernisajul expozitiei „Enigma of Love”, avand tematica „Dantela si film”. Lucrarile, apartinand unuia dintre cei mai cunoscuti artisti plastici contemporani - Sam HAVADTOY, vor putea fi admirate pe intreaga perioada a DaKINO 2006, in Sala Rotonda a Complexului Auditorium, MNAR.

Expozitia a fost vernisata de Presedintele Festivalului International de Film DaKINO - Dan Chisu, invitat de onoare fiind Ministrul Culturii si Cultelor, domnul Adrian Iorgulescu.

Artistul Sam Havadtoy s-a confesat celor prezenti povestindu-le cat de importante sunt pentru el prezenta in Romania si aceasta expozitie. Marcat de vizitele sale anterioare in tara, de originea sa transilvana dar si de longevitatea Festivalului, Sam Havadtoy a creat lucrarile din aceasta expozitie special pentru DaKINO.

In deschiderea Festivalului a fost proiectat fimul „The House is Burning”. Pelicula, creata de Holger Ernst, in anul 2006, a fost vizionata in premiera la Festivalul de la Cannes, anul acesta. Filmul reprezinta debutul lui Ernst in regia lungmetrajelor.

Regizorul a beneficiat de o echipa de productie de exceptie, condusa de renumitul cineast Wim Wenders.

Incepand de anul acesta, Fundatia DaKINO va acorda un premiu in memoria regretatului Ovidiu Bose Pastina, „PREMIUL OVIDIU BOSE PASTINA PENTRU CEL MAI CREATIV REGIZOR”. Anul acesta, valoarea premiului se ridica la suma de 1000 de euro, au informat organizatorii.