Plecarea lui Gheorghe Flutur din fruntea Ministerului Agriculturii, intamplata ieri intr-o sceneta destul de patetica, ne atrage atentia ca problemele PNL afecteaza buna functionare a institutiilor. In furia excluderilor, conducerea PNL nu ignora numai onestitatea sau competenta unora dintre cei indepartati din functii, ci chiar legea.

Nu spun ca inlocuitorul ministrului agriculturii nu va fi mai bun decat cel demis, este posibil, ci ca, in doar cateva zile, posturi ocupate de liberali competenti au devenit accesibile altor liberali, pe criterii de loialitate.

Nu numai lui Flutur i s-au dat aripi sa zboare din partid, ci si lui Nicolae Vlad Popa, retras din Parlamentul European unde activa ca observator.

Desi numele lui nu spune poate atat de multe ca al ministrului agriculturii, senatorul brasovean s-a remarcat prin a sustine, uneori impotriva grupului propriu, legile anticoruptie.

Ne amintim doar de ordonanta DNA, initiata de Monica Macovei, adoptata de guvern si repudiata de Senat cu sprijinul Coalitiei. Act normativ a carui respingere a dat primele frisoane Bruxelles-ului din acest an, tragand un semnal de alarma in privinta lipsei de vointa politica in lupta anticoruptiei.

Nicolae Vlad Popa este printre putinii liberali care au votat atunci pentru ordonanta DNA, criticand public gestul colegilor sai.

"Ii acuz pe cei care au votat impotriva. Se poate vorbi despre un conflict de interese in cazul unora dintre ei, pentru ca este vorba si despre anchetarea parlamentarilor", spunea atunci senatorul liberal.

Daca posturile de ministru si observator sunt de reprezentare a unui curent politic in guvern sau in Parlamentul European, nu acelasi lucru se poate spune despre functia de director al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, ocupata pana de curand de Ionel Patrichi, reglementata de Codul Muncii. Iar Codul Muncii este strain de Platforma Stolojan sau de fricile lui Tariceanu.

Chiar daca Patrichi a fost numit pe baza algoritmului politic, motivul demiterii lui, respectiv criticile aduse conducerii PNL, nu rezista unui atac in instanta.

In aceasta istorie este implicat si prefectul de Timis Ovidiu Draganescu, apolitic, care a transmis SNIF un fax in care acestuia i se retragea sprijinul.

Actionand in graba, PNL a uitat de statutul prefectilor si de actele normative care reglementeaza raporturile de munca, demonstrand, practic, faptul ca nimic nu-l poate impiedica pe Calin Popescu-Tariceanu sa scape de indezirabili, nici macar legile. Ionel Patrichi a dat SNIF in judecata si probabil va castiga.

Poate ca demonstratia de forta facuta pe Ionel Patrichi, Nicolae Vlad Popa si Gheorghe Flutur va fi taiat avantul unor liberali spre platforma, cel putin temporar.

Orice critica, chiar daca inocenta sau pertinenta, asociata unui act de ostilitate atrage dupa sine pierderea unor functii, unele protejate legal de imixtiuni politice.

PNL s-a discreditat insa abuzand de puterea publica pentru a-si rezolva problemele private. Si ne-a pus in fata evidentei ca principiile liberale palesc daca e vorba despre razbunari personale.