Romania se situeaza pe locul sapte in randul statelor NATO, ca pondere a procentului din PIB cheltuit pentru aparare, arata un studiu publicat in ultima editie a revistei "The Economist".

Potrivit acestui studiu, Romania se afla in urma unor tari precum SUA, Turcia, Grecia, Bulgaria, Franta si Marea Britanie, dar cheltuieste mai mult ca procent din PIB decat unele state dezvoltate, printre care Italia, Olanda, Norvegia, Germania sau Canada.

"The Economist" arata ca, in 2005, Romania a alocat pentru aparare circa 2% din PIB, respectiv doua miliarde de dolari. Ungaria aloca, in acel an, sub 1,5% din PIB, respectiv 1,5 miliarde USD.

Datele detinute de "The Economist" se refera doar la exercitiul bugetar incheiat in anul precedent, dar, potrivit unor parlamentari romani din Comisia de aparare, cheltuielile destinate Ministerului Apararii Nationale (M.Ap.N.) vor creste progresiv, in 2006 si 2007. Romania s-a angajat, la primirea in NATO, sa aloce 2,37% din PIB pentru aparare. In acest an, M.Ap.N.

ar urma sa primeasca aproximativ 2,02% din PIB, dar se pare ca sunt mari probleme cu cheltuirea acestor bani. O serie de plati importante vor fi efectuate in decembrie, dar, potrivit unor informatii neoficiale, este posibil ca, pana acum, acest minister sa fi cheltuit efectiv doar echivalentul a 1,5% din PIB. Pentru 2007, partidele din coalitia majoritara au convenit ca M.Ap.N.

sa primeasca 2,05% din PIB, plus dreptul de a achizitiona din fonduri extrabugetare - imprumuturi externe - avioane multirol, corvete, nave puitoare de mine sau 384 de transportoare.

Integral in Adevarul