Reprezentantii Federatiei Sanitas au decis, duminica, dupa negocieri cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa suspende greva generala, programata pentru 28 noiembrie.

Sindicalistii au obtinut o majorare salariala de 44%, in urmatorii doi ani, fata de 70% cat cerusera.

Salariile din sistem se vor mari in doua transe: in 2007-cu 22% si din 2008 cu inca 22 de procente.

In plus, salariatii din sistem vor obtine numeroase facilitati. Cele mai importante: o indemnizatie de 15% din salariu de baza, analize, tratamente simedicamente gratuite pentru angajatii din sistem dar nu si pentru familiile lor.

Eugen Nicolaescu a promis ca, pana in 15 decembrie, va fi elaborat un act normativ cu unele punctele din acordul semnat duminica.

Greva asteapta Monitorul Oficial

Presedintele Sanitas, Marius Petcu, a declarat ca, in urma acestui acord, greva generala este amanata si va fi anulata numai cand cresterile salariale vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat ca s-a consultat telefonic cu premierul Tariceanu, internat in Franta, in privinta acordului semnat de ministerul Sanatatii cu membrii Comitetului Executiv al Federatiei Sanitas, ai Casei Nationale de Sanatate si ai Ministerului Muncii.

Reprezentantii Federatiei Sanitas s-au intalnit, duminica, cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o ultima incercare de negociere a revendicarilor, inaintea grevei generale programate pentru 28 noiembrie.

Membrii Federatiei Sanitas au facut, in 21 noiembrie, greva de avertisment. Timp de doua ore, asistentii si infirmierele din toate unitatile medicale din tara nu au lucrat.

Salariile din sanatate sunt, in acest moment, printre cele mai scazute pentru bugetari. Astfel, un asistent medical debutant este platit cu 380 de lei, iar asistentii medicali principali cu studii postliceale castiga aproape 420 lei.

De asemenea, o infirmiera are salariu de 390 lei, iar un ambulantier - pana in 500 lei.