Traian Basescu a deschis Cutia Pandorei prin analizarea contractului de privatizare a companiei Petrom. Din ea au iesit pasiuni si interese nebanuite pentru destinul OMV-Petrom, semanand confuzie in spatiul public.

Intentia sefului statului, marturisita "Evenimentului zilei", a fost de-a atrage atentia asupra dependentei energetice a Romaniei fata de Rusia care, prin Gazprom, poate ajunge sa controleze OMV. Numai ca teama prezidentiala fata de un scenariu inca a declansat o competitie in jurul OMV-Petrom: altii joaca acum pe tabla de sah asezata la Cotroceni.

Daca Traian Basescu nu a pomenit vreun moment despre eventualitatea anularii contractului de privatizare, in spatiul public aceasta posibilitate s-a conturat ca o solutie pentru a tine sub control pretul la gaze si resursele energetice ale tarii.

Si daca mai sunt pronuntate cuvinte ca tradare si spionaj, incadrarile Parchetului la presupusele infractiuni comise de consultantii Credit Suisse First Boston impreuna cu functionarul Ministerului Economiei, Dorinel Mucea, atunci privatizarii Petrom i se poate pune cruce.

Fara sa fie sigur insa ca informatiile si documentele transmise de MEC si invocate de Parchet sunt secrete de vreun fel, clasificatepotrivit legii de Ministerul Economiei.

Coruptie, preturi mari, spionaj, o combinatie ce ar justifica, in mintea unora, o actiune radicala.

Romania nu are insa niciun interes sa nationalizeze o companie cumparata de un investitor cu sediul la Viena si profitabila pe deasupra, asa cum o afirma intr-un consens neobisnuit presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Deschiderea subiectului insa a asmutit toate interesele din jurul Petrom, de aici sau din afara Romaniei. Petrolistul Dinu Patriciu, desi nu i-ar conveni precedentul, a cerut acces la exploatarile aflate in concesiunea OMV-Petrom.

In spatele iesirilor publice ale ministrului Codrut Seres, pot fi banuite afacerile cu energie ale sefului sau pe linie de partid, Dan Voiculescu, interesat de compania nationala de petrol.

Tandemul Vintu-Luca, tentat si el sa puna mana pe Petrom sau macar sa devina actionar semnificativ prin PAS, a ramas doar cu exclusivitatea acordata Petromservice pe o perioada limitata, ceea ce nu este putin, dar e sub ambitiile de actor important pe piata energiei.

Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vintu sunt doar afaceristii romanii care au amusinat in aer perspectiva de a schimba raporturile de forte pe piata.

Mireasma schimbarii trebuie sa fi ajuns si la Moscova, motivul real al discutiei din CSAT. LukOil, Gazprom, TNK-BP si-au dorit Petrom in expansiunea spre Vest si nu exista motive solide pentru a crede ca au abandonat, ci dimpotriva.

Firmele rusesti au si ele purtatori de cuvant in spatiul public romanesc si reprezentanti acoperiti in mediul de afaceri, selectati poate chiar de pe lista celor mai importanti petrolisti.

Cu siguranta, Traian Basescu nu s-a asteptat la un astfel de efect. Sigur este ca jocul nu s-a terminat, iar castigatorul nu se lasa ghicit.