Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu ar putea fi invinuiti in dosarul care va fi trimis instantei probabil in decembrie.

Peste 1000 de persoane retinute. Oameni batuti in centrul Capitalei. Sedii ale unor partide sau ale unor publicatii, distruse. Minerii, defiland cu batele in mana prin Bucuresti. Violuri. O operatiune coordonata de puterea politica de la aceea vreme si pusa in practica de SRI, Armata si Politie. Imagini socante transmise de televiziunile occidentale. Apoi, cativa ani de izolare internationala.

Este vorba de Mineriada din 13-15 iunie 1990, cea care a distrus capitalul de imagine obtinut in decembrie 1989, cand a fost alungat de la putere dictatorul Nicolae Ceausescu. Generalul-magistrat Dan Voinea explica, in exclusivitate pentru Adevarul, la ce concluzii a ajuns in ancheta pe care o desfasoara si care, in luna decembrie, ar urma sa ajunga in instanta.

Dosarul, aproape finalizat

- Domnule general, care este stadiul cercetarilor in cele doua dosare mari pe care le aveti, Revolutia si Mineriada din iunie 1990?

- In primul rand, vreau sa va spun ca interesul maxim pe care l-am depus in cele doua dosare a facut sa ma apropii, cu cercetarile in dosarul Mineriadei, de finalizare.

In celalalt dosar, privind decembrie ‘89, cercetarea este mult mai complexa, pentru ca priveste victimele din foarte multe localitati, pentru care nu s-au facut la vremea potrivita cercetarile care se impuneau pentru a stabili cu exactitate persoanele care au deschis focul impotriva victimelor. In schimb, la dosarul Mineriadei am reusit sa ne apropiem de final...

Internele, Armata si SRI i-au sprijinit pe mineri

- Ce inseamna, concret, acest lucru?

- Inseamna ca victimele Mineriadei au fost audiate, asta era lucrul cel mai important, pentru ca nu puteam da drumul dosarului fara sa epuizam audierea tuturor victimelor...

- Cate persoane ati audiat?

- Este vorba de audierea a 1653 de persoane pana in prezent. In plus, reprezentantii partidelor istorice ale caror sedii au fost in 13-15 iunie 1990 atacate de catre fortele statului.

- Cand pomeniti de fortele statului, la cine va referiti concret ?

- Ma refer la institutiile statului care au actionat. Vorbesc de Interne, de SRI, de Armata si, bineinteles, de cei care au sprijinit aceste actiuni represive. Este vorba de cateva mii de mineri, adusi din tara la Bucuresti, si de grupuri de muncitori de la diverse intreprinderi din Capitala, dar si din provincie.

Ma refer la IMGB, la Metrou, la Filipestii de Padure, la muncitorii de la Ploiesti, de la Teleorman si Calarasi. Piata Universitatii inseamna o ideologie care era alta decat cea impartasita de cei care luasera puterea. Acest lucru a atras represiunea unor institutii.

Acuzatia principala: subminarea puterii de stat

- Ati ajuns la niste concluzii privind vinovatiile?

- Vinovatiile in acest dosar trebuie vazute piramidal, geometric vorbind. Deci, avem in varful piramidei principalii vinovati care au antrenat institutiile statului in activitati, altele decat cele pentru care ele erau destinate. Prin folosirea acestor institutii ale statului de catre guvernanti, avem de a face cu o infractiune foarte grava.

Este vorba de subminarea puterii de stat, infractiune pentru care noi am facut cercetari in acest dosar, in afara de cele de lipsire de libertate - pentru persoanele prinse atunci si duse la doua unitati militare, la Baneasa si la Magurele - infractiuni de distrugere si altele.

- Persoanele vinovate, care se aflau in varful piramidei de atunci, le puteti numi?

- Acum nu le pot numi, pentru ca nu am terminat aceasta cauza si imi interzice legea sa...

- Aceste persoane vor fi invinuite?

- Sunt invinuite si vor fi trimise in judecata.

- De cate persoane este vorba?

- La ora actuala, sunt 34 de persoane.

- Gradul de vinovatie care este ?

- Gradul de vinovatie este pentru infractiuni grave. V-am exemplificat cu subminarea puterii de stat, omor, tentative de omor, distrugeri. Pentru ca s-a intrat nu numai in sediile partidelor, s-a patruns si in sediul Universitatii, al Institutului de Arhitectura, la sediile ziarelor. Sunt foarte multe actiuni de distrugere comandate atunci.

Au fost fapte intentionate si sunt infractiuni foarte grave... din care unele sunt si imprescriptibile.

Ministerele Transporturilor si Minelor, parti ale operatiunii

- Care institutii ale statului au fost implicate?

- Este vorba de folosirea Armatei, SRI-ului, Ministerului de Interne, dar si a altor institutii cum ar fi Ministerul Transporturilor pentru ca au fost adusi mii de oameni in Bucuresti cu mijloace de transport ale statului: trenuri, autobuze si altele, care inseamna pagube pentru statul roman. Ministerul Minelor a deplasat in Bucuresti mii de mineri.

Numai de la Motru au venit 4000 de mineri, alte cateva mii din Valea Jiului. Au mai venit si de la alte mine din tara. Ei au fost pontati prezenti la mina, li s-a platit salariul pe perioada cand s-au deplasat la Bucuresti si s-au ocupat cu ce s-au ocupat pe-aici, stiti foarte bine.

Integral in Adevarul