Armele de tip sovietic fabricate in Romania aduc moarte in Africa.

EVZ a demarat o investigatie incognito in Elvetia, tara conturilor anonime, pentru a afla reteta tranzactiilor cu arme romanesti ajunse in tari din lumea a treia, aflate sub embargo.

Cu o cerere in mana adresata Romarm de catre o firma off-shore si cu oferta companiei de stat, reporterii incognito "au aranjat" un transport de arme pe ruta Romania - Coasta de Fildes.

Dupa ce am negociat cu un fost ofiter CIE stabilit in Elvetia, banii castigati din aceasta afacere urmau sa fie spalati prin firma unui general STS in rezerva, Marius Opran, inregistrata in Tara Cantoanelor.

Mecanismul spalarii spagilor din tranzactiile ilegale cu armament romanesc a fost devoalat intr-o investigatie sub acoperire derulata in Elvetia si in Romania.

Armele de tip sovietic produse in Romania au invadat lumea a treia. "Filierele mortii" sunt transfrontaliere, fiind construite pe scheletul vechilor retele de spionaj ceausiste. Pionii: inalti ofiteri in rezerva proveniti din serviciile de informatii sau din structurile armatei, deveniti acum afaceristi.

"Evenimentul zilei" a demarat o investigatie incognito in Elvetia, tara conturilor anonime, pentru a afla mecanismul tranzactiilor cu arme romanesti destinate tarilor africane aflate sub embargo.

Cu identitatea schimbata si cu o cerere de oferta de armament in mana, adresata Companiei Nationale Romarm de catre o firma off-shore, reporterii EVZ s-au infliltrat in anturajul elvetian de afaceri al lui Marius Opran si Tiberiu Urdareanu, doi dintre cei mai bogati romani, cu puternice legaturi in serviciile secrete.

Pretextul: sa intermediem vanzarea de mitraliere din Romania catre Africa printr-o firma din Tara Cantoanelor. Negocierile s-au purtat in Z?rich, iar discutiile au fost inregistrate.

Pentru ca traficul de armament "made in Romania" este un subiect de maxim interes public, EVZ a decis ca aceasta ancheta jurnalistica sa se deruleze sub acoperire. Doar o actiune incognito ne-a putut introduce in dedesubturile tranzactiilor ilegale cu armament.

Personajele centrale ale investigatiei sunt Marius Opran si Tiberiu Urdareanu. Interesele celor doi se conecteaza in orasul elvetian Biel/Bienne, acolo unde un fost ofiter CIE le spala banii.

INTRE DIA SI STS. Opran. Marius Opran.

Fost ofiter de transmisiuni, a fost avansat in 2004, prin decret prezidential, la gradul de general de brigada in cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). In prezent, face afaceri cu echipamente de telecomunicatii.

Zone de interes: Africa si Asia. Este implicat in proiectul securizarii granitelor republicii Azerbaidjan. Preda la Colegiul National de Aparare. Membru PSD, Opran a fost secretar de stat in MAI si, ulterior, consilierul fostului presedinte Ion Iliescu.

In mediul militar se vehiculeaza ca Opran a fost ofiter acoperit al DIA. Acesta insa dezminte, sustinand ca are un certificat eliberat de Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA). Certificatul invocat a fost eliberat in perioada in care seful DGIA era generalul Gheorghe Rotaru, bun prieten cu Opran.

Integral in Evenimentul Zilei