Comisiile de specialitate ale PE au hotarat, marti, sa accepte numirea lui Leonard Orban in functia de comisar european pentru Multilingvism.

Pe de alta parte, potrivit AFP, presedintele Parlamentului European, Josep Borell, a sugerat extinderea atributiilor lui Orban, care ar trebui sa se ocupe si de drepturile minoritatilor.

De altfel, in discutiile din comisii s-au conturat doua aspecte: in primul rand prestatia buna a comisarului desemnat de Romania si in al doilea rand necesitatea clarificarii portofoliului acestuia.

Comisarul roman va fi votat de plenul PE, in sesiunea din decembrie, in data de 12 decembrie.

Comisarul european indeplineste, in executivul european, un rang similar celui de ministru intr-un guvern.

Romania va mai trimite si doi judecatori, un membru al conducerii Curtii Europene de Conturi, cate 15 reprezentanti pentru Comitetul European Economic si Social si Comitetul Regiunilor si 35 de europarlamentari romani.

Si Meglena Kuneva a primit aviz favorabil

Comisia pentru piata interna si protectia consumatorului a Parlamentului European a dat un aviz favorabil comisarului desemnat de Bulgaria informeaza site-ul Novinite.

Presedintele comisiei, Jose Manuel Barroso, arata intr-o scrisoare catre seful executivului european, ca oficialul bulgar indeplineste pe deplin exigentele de independenta si competenta.

Meglena Kuneva are experienta profesionala pentru functia de comisar responsabil cu protectia consumatorului, arata comisia, adaugand insa ca ar dori ca oficialul bulgar sa clarifice prin ce modalitati isi va pune in practica obiectivele politice.

Kuneva, in varsta de 49 de ani, a condus negocierile pentru aderarea Bulgariei la UE din 2001 si in prezent este ministru al Integrare.