In urma cu un an, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, promitea ca va scoate „feudalii” din spitale si ca ii va inlocui pe acestia cu manageri. Feudalii erau, in acceptiunea sefului Sanatatii, toti acei directori de spitale care se bucurasera de privilegii pe vremea PSD.

Sefii de spitale pe care i-a adus concursul impus de Nicolaescu sunt absolventi de cursuri de management la fara frecventa, dar cu carnet de partid democrat sau liberal.

In urma cu un an, Eugen Nicolaescu spunea ca spitalele nu vor mai fi conduse de medici, ci de absolventi de cursuri de management. De asemenea, spunea el, directorul de spital nu va mai putea avea alte slujbe. Si va putea ocupa acesta functie numai daca promoveaza de examenul de “manager de spital”.

[c:1:d]“S-a terminat cu feudalii”, spunea Nicolaescu, facand referire la directori de spital care erau membrii ai PSD, sau amici de-ai partidului aflat acum in opozitie. Rezultatele concursului de ocupare a functiei de director de spital arata insa ca fiecare partid vine cu gasca lui, acolo unde e vorba de bani publici.

PSD a pierdut din nou in fata PD

Lupta cea mai stransa pentru functia de manager s-a dat la Spitalul Clinic Colentina, din Capitala. Patru candidati pe loc. Printre cei patru se numara si Corneliu Cosareanu, membru al PD, care a si reusit in cele din urma sa prinda postul vacant. Fostul director al Spitalului Colentina, Sorin Simion (PSD), s-a retras din cursa dupa proba a doua a concursului.

Candidata Carmina-Sorina Alexiu a ales si ea sa se retraga din cursa de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli metabolice N. Paulescu. Functia de director a fost in cele din urma obtinuta de juristul Robert Agafitei - PNL.

Alta clinica, alt partid. La Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sarbu” noul director este Bogdan Marinescu, membru PD

Amicii de la Urgenta si Universitar

La spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, postul de manager i-a revenit lui Claudiu Turculet, despre care se spunea ca ar fi apropiat al ministrului Eugen Nicolaescu. Ministrul il numise pe Turculet, in urma cu cateva luni, in functia de director al spitalului Bagdasar Arseni, insa acesta din urma a castigat „Urgenta”.

Asta dupa ce contracandidatul sau pentru sefia din Floreasca, Alexandru Popescu, a mers pe calea absentarii dupa numai prima proba.

Daca va intrebati pe mana cui a ajuns in cele din urma Spitalul Bagdasar Arseni, unde Nicolaescu il pusese interimar pe Claudiu Turculet, va raspundem noi. Noul director este Anca Buliman - membru PD.

Viitorul director al Spitalul Universitar Bucuresti este Gheorghe Iana. El a castigat concursul. Numele Gheorghe Iana a aparut foarte des in presa, in ianuarie 2006, cand ministrul Nicolaescu l-a demis pe Sorin Oprescu de trei ori, si a incercat sa-l inlocuiasca pe social - democrat cu Iana, de doua ori.

Gheorghe Iana a fost consilierul lui Eugen Nicolaescu pe probleme de aparatura medicala, dar si al fostului ministru, Mircea Cinteza.

Timisoara: PNL la judetean, PD la municipal

La Spitalului Judetean Timisoara, postul de director a fost obtinut de Mihai Ionac. Cam greu insa, pentru ca liberalul Ionac, in prima faza, picase examenul. El a obtinut la proba de managenent nota 6,25, adica sub baremul fixat de comisia de examinare, motiv pentru care a depus o contestatie, in urma careia s-a decis umflarea notei cu 2,25 puncte. Ionac a fost singurul candidat la administratia Spitalului Judetean.

Celalat spital mare din Timisoara, Municipalul, va fi condus de un democrat - Octavian Cretu. El a castigat concursul pentru functia de manager al Spitalui Municipal, obtinand nota 8.00.

Alte rezultate din tara

Concursul pentru ocuparea functiei de director la Spitalul Judetean Sibiu a fost castigat de Minerva Boitan - PNL. Ea a fost in trecut presedintele organizatiei municipale PNTCD. In Vrancea, democratul Nicolaie Mose abia a scos un 8.01 care sa-l pastreze la sefia celui mai mare spital din judet.

Olftamologul liberal Ovidiu Mimor a castigat postul de manager la Spitalul Judetean Botosani.

Cine nu trebuie sa-si adune obiectele personale din birou

Unii dintre fostii directori de spital au reusit sa-si recastige functiile pe care le detineau. Este cazul medicului Monica Pop, care ramane la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice.

Situatii asemanatoare: Spitalul Clinic "Sfanta Maria" ramane cu Narcis Copca, iar Spitalul de Nefrologie "Prof. dr. Carol Davila" il va avea ca sef tot pe Mircea Niculae Penescu. Coriolan Ulmanu a reusit si el sa-si pastreze functia la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ''Grigore Alexandrescu".