Aproximativ 30 de miliarde de euro trebuie sa absoarba Romania in perioada 2007-2013, suma reprezentata de fondurile post aderare. Autoritatea care va gestiona acest fonduri va fi Ministerul Integrarii Europene, care din 2007 se va transforma intr-un minister al Dezvoltarii Regionale.

Din totalul celor 30 de miliarde, mai bine de 1,5 miliarde trebuie cheltuite in primul an al aderarii.

Laurentiu Gabriel Friptu, director general in cadrul Ministerului Integrarii Europene, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca desi Romania are avantajul experientei celor care au aderat la UE inaintea noastra, niciuna dintre tarile “proaspat membre” nu au reusit sa foloseasca mai mult de 30%, procent care nu ar fi unul bun si pentru tara noastra.

Descentralizarea - solutie de accesare a fondurilor structurale

Pentru ca procesul de absortie sa dea rezultate, Gabriel Friptu considera ca trebuie sa existe un proces continuu de intarire a responsabilitatii autoritatilor locale si de descentralizare.

Astfel, din 2007, Ministerul Integrarii Europene se va transforma intr-un minister al dezvoltarii regionale, “focalizandu-si preocuparile spre gestionarea de fonduri, acoperirea zonei de cooperare teritoriala”, a precizat reprezentantul MIE.

Folosirea fondurilor structurale trebuie sa fie vizibila in dezvoltarea locala si regionala.

In aceeasi conferinta de presa, secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a explicat faptul ca Legea finantelor publice locael a fost modificata cu acest scop.

Din 2008, fiecare administratie locala va prevede in bugetul propriu, doua tipuri de cheltuieli:cheltuieli functionale si cheltuieli de dezvoltare. Cheltuielile de functionare urmeaza sa fie acoperite din bugetul propriu, iar in caz de nevoie vor fi suplimentate cu cele din bugetul national. Cheltuielile de dezvoltare vor proveni din fondurile structurale accesate dar si alte surse proprii.

Tot din 2008, precizeaza Mircea Toader “ vor exista municipalitati care nu vor mai primi bani de la bugetul national”.

Viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, e de parere ca administratiile locale, intr-o masura mai mare decat cele centrale, devin mai responsabile in dezvoltarea comunitatilor pe care le conduc.

In acelasi timp, Orban sustine ca administratiile locale trebuie sa invete sa-si procure resursele. Printre solutiile mentionate de viceprimarul Bucurestiului se afla parteneriatul public- privat, imprumutul prin emisiunea si vanzarea publica de obligatiuni si accesarea fondurilor de coeziune.

Ludovic Orban afirma ca municipalitatile care au accesat cele mai multe fonduri pre-aderare provin din zonele cele mai dezvoltate ale tarii.

Orasele mici au probleme cu accesarea fondurilor

Reprezentantii Bancii Comerciale Romane se arata si ei interesati de finantarea proiectelor administratiilor locale din fondurile europene.

Presedintele BCR, Nicolae Danila, afirma ca bancile comerciale trebuie sa aiba o participare mai activa in ceea ce priveste implementarea proiectelor cu fonduri europene. Nicolae Danila considera ca aceasta ar fi una dintre solutiile pentru asigurarea unei absorbtii cat mai mari.

De asemenea, oficialul BCR spune ca in procesul post aderare, bancile sunt responsabile atat in a asigura o informare corecta despre mediul de afaceri, cat si in a oferi produse si servicii competitive dedicate cofinantarii.

Presedintele BCR considera ca orasele mari sunt deja pregatite sa acceseze credite, dar "problema este cu municipalitatile mai mici, unde veniturile si dezvoltarea nu sunt atat de mari. Cred ca cea mai mare provocare pentru banci sunt comunitatile mici.

Trebuie sa identificam solutii legale si pentru sustinerea acestora, pentru a echilibra discrepantele dintre diferitele zone ale tarii", a precizat Nicolae Danila.