CNS Cartel ALFA si Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) trag un semnal de alarma asupra proiectului de lege cu privire la pensiile private obligatorii. Conform vicepresedintelui Cartel Alfa, Petru Dandea, legea, aflata in lucru la Camera Deputatilor, ar contine mai multe nereguli.

Un aspect negativ al legii in cauza este costul de administrare foarte mare pe care il vor plati contribuabilii, mai precis 0,1% costuri de administrare din activul net total al fondului si 2% din contributiile platite lunar. Consecinta ar fi scaderea semnificativa a economiilor salariatilor pe termen lung.

Mai exact, dupa 40 de ani de cotizatii la acest fond, salariatul poate ajunge in situatia ca pensia obtinuta din sistemul administrativ privat sa fie mai mica decat partea de pensie din sistemul public, pe care a pierdut-o prin transferul unei parti de contributie.

"Guvernul vinde interesele pe termen lung ale salariatilor in favoarea companiilor multinationale din domeniul asigurarilor care vor intra in acest sistem", a declarat Dandea. O alta neregula semnalata de manager proiect al CPE, Alina Chiriac, ar fi utilizarea tabelelor biometrice diferite pentru femei si pentru barbati.

Astfel, daca contributiile unei femei au o valoare egala cu cele ale unui barbat, fondul total acumulat se va imparti la un numar mai mare de ani decat in cazul barbatului. Decizia a fost luata in urma unui studiu conform caruia o femeie traieste mai mult decat un barbat, decizie care ar putea duce la o pensie de doua ori mai mica pentru femei.

Integral in Curentul