Rusia va ridica embargoul impus asupra importurilor de produse agroalimentare din Republica Moldova, in special asupra vinurilor. Anuntul a fost facut, marti, de presedintele rus, Vladimir Putin, intr-o intalnire cu omologul sau moldovean Vladimir Voronin , relateaza BBC News..

"Am convenit reluarea transporturilor de carne si vin din Republica Moldova catre Rusia. Specialistii din tarile noastre, colegii moldoveni si rusi, au lucrat asiduu ca sa verifice si sa certifice calitatea produselor

agricole”, a declarat presedintele rus.

"Ca prim pas al reluarii aprovizionarii cu vin moldovenesc a pietei din Rusia, am convenit sa facem acest lucru pe principiul opririi unice, adica, a unui loc de depozitare, unde sa fie pastrate bunurile pentru a preveni falsificarea", a continuat Vladimir Putin in cadrul reuniunii Comunitatii Statelor Independente, desfasurate la Minsk, in Belarus. .

Pe de alta parte, oficialul de la Chisinau, Vladimir Voronin a declarat ca „eforturile depuse de Moldova nu au fost in zadar. A fost facut un inventar serios la toate companiile de vinificatie si a fost infiintat un laborator central de stat, autorizat sa certifice productia".

Acesta a mai adaugat ca o serie de intermediari care profitau de pe urma vinurilor de joasa calitate, au fost indepartati din breasla.

Insa, ministrul rus al agriculturii, Alexei Gordeev, a declarat tot marti, la Saratov, inainte ca presedintele Putin sa se fi pronuntat, ca trebuie impuse masuri si mai restrictive impotriva importurilor de vinuri de proasta calitate.

Recent, premierul Vasile Tarlev sugera intr-o declaratie la BBC ca ridicarea embargoului asupra importurilor de vinuri ar fi o conditie pentru ca Republica Moldova sa renunte la obiectiile impotriva aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Acceptul Republicii Moldova si Georgiei devine crucial pentru aderarea Rusiei la OMC, dupa semnarea recent a unui acord bilateral intre Statele Unite si Fedratia Rusa in acest sens.

Rusia a interzis importurile de vinuri din Republica Moldova si din Georgia, in luna martie a acestui an, avand ca pretext slaba calitate a lor. Ca raspusn la decizia Rusiei, autoritatile de la Chisinau a clasat deciziea ca fiind de natura politica.