Nu stiu prea multa psihologie. In orice caz, ii face bine unui mincinos sa se confeseze la un moment dat. De un lucru sint sigur: daca cel care le asculta este cel mintit, adevarurile nu au cum sa-i pice prea bine. Unul dintre motive este acela ca mincinosul are de multe ori tendinta sa-si eroizeze gestul, sa mimeze suferinta mosirii adevarului.

Nimic nu mi se pare mai enervant decit mincinosul care-si esafodeaza un show al adevarului. Cel mintit e, in schimb, dublu exploatat: se asteapta de la el intelegere dupa ce a fost inselat.

Cind a iesit sa tipe „adevarul“, Mircea Geoana parea un cruciat al dreptatii. De parca n-ar fi facut parte din minciuna. Tot la fel, premierul ungar facea o criza de sinceritate in urma cu citeva luni si strazile Budapestei se umpleau deodata cu demonstranti.

Adevarul lui Geoana va avea vreun efect? Au iesit fetele intelepte de sociologi-analisti sa dea explicatii (poate i-am pierdut, sint prea multe buletine de stiri...)? Nu s-a intimplat mai nimic, doar ne-a fost confirmata o banuiala. Multi au luat peste picior istericalele lui Geoana, dar nu au stat sa analizeze propria lor trauma.

Stiu discursul: „Adica nu stiai ca asa se face? Adica tot mai sperai la o farima de corectitudine?“. Da, chiar speram la o farima de fairplay pina si de la un pesedist demagog; chiar ma judecam pe mine drept isteric daca il acuzam fara dovezi concrete. Geoana ne-a oferit o dovada atit de beton a minciunii incit ne-a explodat in gitlej un ris bolnav.

Minciuna are decenta ei. Si nu doar in politica. Daca minti, iti asumi niste responsabilitati. Trebuie s-o protejezi, sa construiesti in jurul ei, sa traiesti cu ea noaptea tirziu, sa-ti ingrosi obrazul. Daca vrei sa inlaturi minciuna, nu folosesti „autodenuntul“ tot in scop electoral (pentru alegerile din interiorul PSD), ci treci la fapte.

Ii arati cu degetul pe cei care au facut-o. Adevarul demagogic, in schimb, e la fel de dureros ca o minciuna dubla. Nu ma intereseaza mersul psihic al lui Geoana. Cert e ca superficialitatea omului este devastatoare. Juiseaza retoric si cind minte, si cind spune adevarul. De astfel de placeri nu te bucuri in public, e indecent.